Τρίτη 25 Ιουλίου 2017

σχόλιο- Μέχρι να "καταργήστε" το ΣτΕ ασχοληθείτε βουλευτές του Σύριζα με τον κακό χαμό στα "μικρά" δικαστήρια

-Αρχίστε από τα "μικρά" και μετά πάτε στα "μεγάλα".
-Δεν είναι δυνατόν να καταστρέφονται οικογένειες γιατί δεν έχουν να πληρώσουν το ...ΤΕΒΕ

Με αφορμή την διένεξη κυβερνητικής και δικαστικής εξουσίας οφείλω να πω τα εξής αυτονόητα που όμως δεν λαμβάνονται υπόψη από τους πολιτικούς και κατά συνέπεια δεν διορθώνονται. Απεναντίας, με το....
πέρασμα των χρόνων η κατάσταση χειροτερεύει.

Η κυβέρνηση ασχολείται και δικαίως με τις παρεμβάσεις που κάνει η δικαιοσύνη και ειδικότερα τα ανώτατα κλιμάκιά της είτε ακυρώνοντας νόμους και διατάξεις είτε κηρύσσοντάς τους αντισυνταγματικούς. Έχει προκύψει δηλαδή μια ιδιόμορφη κατάσταση όπου η δικαιοσύνη λειτουργεί σε αγαστή συνεργασία με τη ΝΔ και οι δυο μαζί υπερασπίζονται τα ...κεκτημένα. Συνεπώς, η κυβέρνηση ισχυρίζεται και σε έναν βαθμό ισχύει, ότι δεν μπορεί να υλοποιήσει το πρόγραμμά της.
Η διένεξη άρχισε όταν κυβερνητικοί παράγοντες συμπεριλαμβανομένου και του πρωθυπουργού άσκησαν κριτική στην δικαιοσύνη και τις αποφάσεις της, οι δικαστές δια του σωματείου τους απάντησαν και άνοιξε ένας χορός ανακοινώσεων, δηλώσεων και σχολίων στον οποίον συμμετέχουν άπαντες. Κόμματα, δημοσιογράφοι, εφημερίδες, αφεντικά, μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

Εκτός του επικοινωνιακού χειρισμού που εν μέσω θέρους προέκυψε ένας ακόμα πόλος αντιπαράθεσης υφίσταται και μια πραγματικότητα. Η δικαιοσύνη και πως αυτή συμπεριφέρεται στους απλούς πολίτες. Έχουν εμπιστοσύνη οι απλοί πολίτες στο δικαστικό σύστημα; Τι πρέπει να αλλάξει;  Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι η εμπιστοσύνη των πολιτών έναντι του δικαστικού συστήματος είναι πολύ μικρή. Η τελευταία έρευνα του ΟΟΣΑ δείχνει ότι στη χώρα μας μόλις το 42% των πολιτών εμπιστεύεται την δικαιοσύνη ενώ ο μέσος όρος στις χώρες του ΟΟΣΑ κυμαίνεται στο 55%. Προσωπικά εκτιμώ ότι στην πραγματικότητα η εμπιστοσύνη είναι ακόμα πιο μικρή και η αιτία είναι απλή: Μια βόλτα, μια επίσκεψη στα δικαστήρια της περιοχή σας θα σας πείσει.

Οι ποινές που εκφωνούνται από τους δικαστές είναι απίθανα υψηλές. Τα πρόστιμα πέφτουν "βροχή", οι κατηγορίες που παραπέμπονται στα ακροατήρια είναι ορισμένες φορές αστείες, οι συμπεριφορές δικαστών προς τους κατηγορουμένους είναι προσβλητικές, υπάρχει η αίσθηση ότι οι αποφάσεις είναι προκαθορισμένες αφού εκπέμπεται μια εικόνα βιασύνης, άρνησης να ακούσουν τους διαδίκους κλπ κλπ
Η αίσθηση που υπάρχει είναι το δικαστικό σύστημα στις χαμηλές του βαθμίδες έχει μετατραπεί σε έναν μηχανισμό εξόντωσης και επιβολής προστίμων στους απλούς πολίτες που εν πολλοίς είναι φτωχοποιημένοι και αδυνατούν να πληρώσουν με αποτέλεσμα να φουσκώνουν τα χρέη τους στις ΔΟΥ και πάει λέγοντας. Οι συζητήσεις που γίνονται μεταξύ των πολιτών που έχουν εμπλοκή με την δικαιοσύνη είναι του στυλ "έχεις καλό δικηγόρο;" και το περιεχόμενο της ερώτησης δεν συνίσταται αν διαθέτει μεταπτυχιακό ο συνήγορος αλλά αν έχει "άκρες".

Στον Σύριζα οι βουλευτές του καλά θα κάνουν να ασχοληθούν και με τον τομέα αυτόν. Εικάζω ότι δεν έχουν αποκοπεί από τα απλά και καθημερινά προβλήματα των πολιτών, εικάζω ότι έχουν γνωστούς και φίλους που έχουν στοιχειώδη εμπειρία με το δικαστικο σύστημα και μπορούν να αντλήσουν δεδομένα. Εικάζω ότι στο κόμμα τους έχουν μέλη που είναι είτε δικηγόροι είτε δικαστικοί υπάλληλοι και μπορούν να πληροφορηθούν αν και σε ποιον βαθμό υπάρχουν στους νομούς τους δικαστικά κυκλώματα (παραδικαστικά), αν υπάρχουν δικαστές που εκφεύγουν των υποχρεώσεών τους, αν παρατηρούνται φαινόμενα αδικαιολόγητου πλουτισμού, αν παρατηρούνται φαινόμενα επιλεκτικής εφαρμογής της δικαοσύνης στην απονομή της κλπ κλπ, όπως δηλαδή σε κάθε χώρο.

Καλά θα κάνουν λοιπόν οι βουλευτές να συγκεντρώσουν αυτά τα στοιχεία και να τολμήσουν να διεκδικήσουν το αυτονόητο. Να επανέλθει η κανονικότητα και να γίνει πράξη το κεντρικό μότο της αστικής δικαιοσύνης ότι οι νόμοι εφαρμόζονται σε όλους το ίδιο. Να επανέλθει στην πράξη η ισονομία και όχι να αποτελεί κενό γράμμα στη συνείδηση του κόσμου.

Καλά θα κάνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να ενημερώσουν την ηγεσία τους ότι εκτός από το ΣτΕ και τον Άρειο Πάγο υπάρχουν και άλλες βαθμίδες δικαστηρίων στις οποίες κάθε μέρα χιλιάδες πολίτες ταλαιπωρούνται για ψύλλου πήδημα. Γιατί δεν είναι δυνατόν να κλείνουν σπίτια και να φυλακίζονται σήμερα και χτες και αύριο συμπολίτες που αδυνατούν να πληρώσουν το ΤΕΒΕ για παράδειγμα. Να εξοντώνονται χρηματικά όσοι πουλάνε χωρίς άδεια καρπούζια με πρόστιμα χιλιάδων ευρώ για παράδειγμα.
Ας αφήσουν λοιπόν τα "μεγάλα" και ας δώσουν λύση στα "μικρά" γιατί στο τέλος από αυτά θα κριθούν. Να είναι βέβαιοι γι΄ αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: