Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

H ΕΛΜΕ Ημαθίας για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων: Όλα τα προσφυγόπουλα στα σχολεία

Αλέκος Μόσχος
πρόεδρος ΕΛΜΕ
Ημαθίας
Η ΕΛΜΕ Ημαθίας έχει τοποθετηθεί δημόσια, από την στιγμή μάλιστα που τοποθετήθηκαν πρόσφυγες στον Νομό Ημαθίας,  για το θέμα της εκπαίδευσης των παιδιών – προσφύγων.  Με θλίψη όμως παρατηρούμε το τελευταίο διάστημα και στον Νομό μας αντιδράσεις  σχετικά με το θέμα αυτό. Επανερχόμαστε λοιπόν και τονίζουμε πως:

- Η ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση αποτελεί δικαίωμα όλων των παιδιών στον κόσμο, κάτι που έχει αποδεχτεί η ελληνική πολιτεία με την υπογραφή της Σύμβασης για τα.....
Δικαιώματα του Παιδιού.

-Η ένταξη των παιδιών - προσφύγων σε κατάλληλα οργανωμένες κρατικές εκπαιδευτικές δομές συνιστά τον ασφαλέστερο δρόμο για την οργανική ένταξή τους στην ελληνική και στις άλλες ευρωπαϊκές κοινωνίες, καθώς η φοίτηση στο σχολείο αποτελεί δείκτη κανονικότητας στη ζωή ενός παιδιού.
     
-Ιδιαίτερα σε τοπικές κοινωνίες, όπου οι μνήμες προσφυγιάς των ίδιων των Ελλήνων είναι ακόμα νωπές, η έμπρακτη αλληλεγγύη προς τον συνάνθρωπο και η προστασία των πλέον ευάλωτων μελών, όπως είναι τα παιδιά, είναι σημαντικό να αποτελούν αδιαπραγμάτευτες αξίες. Γνωρίζουμε, εξάλλου, ότι η πραγματική δημοκρατία, στηρίζει την ύπαρξη της στην προστασία των αδυνάτων και την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
       
-Αντιτασσόμαστε στον αποκλεισμό των παιδιών των μεταναστών και προσφύγων από τις καθιερωμένες βαθμίδες της  εκπαίδευσης και παλεύουμε για ένα σχολείο, που να χωράει όλα τα παιδιά και όλη τη γνώση, με την άμεση λήψη ειδικών αντισταθμιστικών εκπαιδευτικών μέτρων για τα παιδιά των προσφύγων και των μεταναστών. Διεκδικούμε ανοιχτά σχολεία για όλους. 
Τα παιδιά αυτά να έχουν τη δυνατότητα να γραφούν στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, χωρίς κανένα διαδικαστικό και γραφειοκρατικό εμπόδιο, όπως είχε γίνει και τη δεκαετία του 1990.
       
-Ζητούμε από το Υπουργείο Παιδείας την  πλήρη  και ουσιαστική ένταξη των προσφυγόπουλων στα σχολεία και μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών που θα καλύψουν αυτά και όλα τα άλλα κενά.

Η ΕΛΜΕ Ημαθίας στήριξε και στηρίζει έμπρακτα τους συνανθρώπους πρόσφυγες και μετανάστες και καλεί συναδέλφισσες και συναδέλφους, γονείς και κηδεμόνες, μαθήτριες και μαθητές αρωγούς σ΄ αυτόν τον βαθιά ηθικό αγώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: