Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

Σύσκεψη για τους Φορείς… Περίσκεψη για όλους μας

Συρμούλα Τζήμα*
Τοποθέτηση για την αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου της Βέροιας

Με πολύ μεγάλο, αλήθεια, ενδιαφέρον παρακολουθήσαμε, όσοι παρευρεθήκαμε, τη πολύωρη σύσκεψη των φορέων της πόλης μας για την αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου. 
Ο συντονισμός ανήκε στο Επιμελητήριο και η συμμέτοχη από πλευράς φορέων αρκετά ικανοποιητική για τα δεδομένα της πόλης. Ωστόσο, θα περίμενε κανείς, πέρα από.....
τους εκπροσώπους, περισσότερο ευαισθητοποιημένο κοινό, περισσότερο προβληματισμένο κόσμο!
                 
Κάποιοι τοποθετήθηκαν από στήθους και το κοινό τους χειροκρότησε, άλλοι περιορίστηκαν στα «κείμενα τους» προσπαθώντας ,είτε επιτυχημένα είτε όχι, να περάσουν τα δικά τους μηνύματα. Το συμπέρασμα, θεωρώ, πέρα από το αισιόδοξο του πράγματος να συζητήσουμε όλοι μαζί για το μέλλον της πόλης μας, είναι πως αποφάσεις λαμβάνονται ερήμην της βούλησης των ιδίων των  δημοτών.
                
Θα ήταν άραγε μεμπτό για κυβερνητικούς βουλευτές να παραδεχτούν πως αυτό που μέλλεται να συμβεί στην πόλη μας θα είναι ταφόπλακα για την αγορά και την επιχειρηματικότητα; Προς τιμήν τους θα ήταν να διαχωρίσουν τη θέση τους και να παλέψουν για αυτό. Θα ήταν άραγε μεμπτό για άλλους θεσμικούς φορείς να παραδεχτούν πως ίσως γνώριζαν, αλλά δεν περίμεναν να πάρει το θέμα τις συγκεκριμένες διαστάσεις;
                 
Μήπως αντί, να δαπανώνται από πλευράς εφορείας αρχαιοτήτων τόσες εργατοώρες για μελέτες αναοριοθέτησης και επέκτασης θα έπρεπε να αναρωτιόμαστε, όλοι μαζί, πως θα αξιοποιηθούν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα ήδη υπάρχοντα μνημεία , των οποίων η εικόνα, μας θλίβει; Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα το Ορτά Τζαμί ,οι Δίδυμοι Λουτρώνες, η Εκκλησία του Χριστού. Αλήθεια, τόσο καιρό προσπαθούμε στα δημοτικά συμβούλια ,νομικοί και μη, να ερμηνεύσουμε διατάξεις για το αν απαιτούνται εγκρίσεις ή για το ποιες παρεμβάσεις ή ποια πολεοδομικά στοιχεία επιτρέπονται στις ζώνες προστασίας και οι υπηρεσιακές απαντήσεις είναι πάντα αμφιλεγόμενες, γιατί άραγε τόσο πρεμούρα και βιασύνη για την  αναοριοθέτηση;
                
Δεν πήραμε επίσης  απαντήσεις για το πως είναι δυνατόν, όπως διατρανώνουν οι υποστηριχτές της ιδέας, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και πως αυτό θα διασφαλιστεί ,όταν όλοι γνωρίζουμε τις καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση υποθέσεων από πλευράς της συγκεκριμένης υπηρεσίας, η οποία προς τιμήν της κατέστρωσε ένα σχέδιο μεγαλόπνοο μεν, ανεπίκαιρο δε.
               
Αυτό που ενοχλεί όλους τους σκεπτόμενους πολίτες δεν είναι μόνο η μονομέρεια της πρωτοβουλίας από πλευράς της εφορείας για ένα θέμα που ενδιαφέρει και εν προκειμένω θίγει όλες τις παραγωγικές τάξεις του τόπου μας , αλλά πιο πολύ η εθελοτυφλία των υποστηριχτών απέναντι σε ένα ζήτημα που θα ταλανίσει στο μέλλον κάθε απλό πολίτη.
                 
Μεστό και ορθό το ψήφισμα των φορέων, αλλά θα πρέπει να βρει γόνιμο έδαφος για να ευδοκιμήσει. Δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι η πρωτοβουλία από πλευράς της δημοτικής αρχής θα είναι μόνο ένα πυροτέχνημα…στάχτη στα μάτια, αλλά θα έχει ουσία και τελικά αποτέλεσμα με θετικό πρόσημο. Στους καιρούς που ζούμε…έχουμε δει πολλά να αλλάζουν σε ένα βράδυ και άλλα πολλά ,επίσης, να είναι δυστυχώς προαποφασισμένα όσο και αν εμείς έχουμε βγει στους δρόμους…δεν θέλουμε και δεν θα αφήσουμε να καταχωρηθεί το παρόν πρόβλημα  στη δεύτερη κατηγορία.
                   
Περιμένουμε, λοιπόν, η συνεργασία των φορέων με την εφορεία και το υπουργείο να πραγματοποιηθεί και να μην περιοριστεί σε ευχολόγιο αλλά σε μια νέα υπό αναθεώρηση πρόταση που δεν θα καθιστά την αρχαιολογία τον απόλυτο ρυθμιστικό παράγοντα για την περαιτέρω ανάπτυξη της τοπικής επιχειρηματικότητας, λαμβάνοντας υπόψη τα θέλω των δημοτών. Είναι σίγουρο, ότι οι δημότες αγαπούν την πολιτιστική τους κληρονομιά και πιστεύουν σε μια υγιή και ισόρροπη ανάδειξή της.

 *Δικηγόρος, Σύμβουλος Δημ. Κοινότητας Βέροιας

Δεν υπάρχουν σχόλια: