Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Η ιστορία και η συνολική προσφορά του ΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ, η αθλητική πολιτική του δήμου που είναι ζητούμενο / Να ανοίξει τώρα η συζήτηση

φωτ. αρχείου
Ο αθλητικός σύλλογος ΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ είναι ίσως ο πλέον ιστορικός σύλλογος της πόλης και που με την μακρόχρονη ιστορία του έχει τιμήσει αφενός τον ρόλο του και αφετέρου υπηρέτησε τον σκοπό της ίδρυσής του και της αποστολής του. Η μετεξέλιξη του ιστορικού "Αλκέτα" μόνον θετικά έχει να προσδώσει στον τοπικό αθλητισμό που εκτείνεται σε ένα μεγάλο εύρος τμημάτων που....
περιλαμβάνει τον στίβο, βόλευ και μπάσκετ σε όλες τις ηλικίες των αθλητών.

Ο σύλλογος ωστόσο αντιμετωπίζει εκτός των οικονομικών προβλημάτων που ταλανίζουν όλα τα σωματεία της χώρας και άλλου τύπου προβλήματα που δεν αντιστοιχούν στο όνομά του και στην ιστορία του. Μ΄ άλλα λόγια, δεν θα έπρεπε να αντιμετωπίζει τέτοια προβλήματα και εξηγούμαι.

Όπως με ενημέρωσε ο πρόεδρος του συλλόγου Στέλιος Παπαγερίδης ο αρμόδιος δημοτικός σύμβουλος, ο πρόεδρος της δευτεροβάθμιας σχολικής επιτροπής Δημ. Συρόπουλος ζήτησε και πήρε τις προτάσεις των συλλόγων ώστε να κανονίσει το πρόγραμμα των προπονήσεων των σωματείων στο κλειστό γυμναστήριο που βρίσκεται στο 2ο Λύκειο της Αλεξάνδρειας. Εκτός του ιστορικού σωματείου της Αλεξάνδρειας εσχάτως έχει ιδρυθεί και λειτουργεί ένα καινούργιο σωματείο που έχει στην δύναμή του μόνο μικρούς σε ηλικία αθλητές, δηλαδή ακαδημίες, στα οποία οι προπονητές μαθαίνουν με αμοιβή τα μυστικά του αθλήματος.

Αντί λοιπόν ο δήμος Αλεξάνδρειας να αξιολογήσει στην πραγματική τους διάσταση τα δυο σωματεία και να πράξει αναλόγως επιχείρησε να κόψει το καρπούζι στη μέση και μοίρασε τις ώρες και τις μέρες με μια ισομέρεια που όμως στην ουσία αδικεί τόσο το ιστορικό σωματείο της Αλεξάνδρειας όσο και όλους αυτούς που με νύχια και με δόντια πασχίζουν να το κρατήσουν εν ζωή.

Ως γνωστόν το σωματείο ΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ έχει μπασκετικά τμήματα σε όλες τις ηλικίες και λαμβάνει μέρος στα πρωταθλήματα. Όλα τα τμήματα πρέπει να κάνουν προπόνηση ώστε να ανταπεξέρχονται στις αγωνιστικές τους υποχρεώσεις.
Από την άλλη μεριά το νεοϊδρυθέν σωματείο μετέχει μόνον σε τουρνουά που δίνουν με άλλες ακαδημίες της ευρύτερης περιοχής ή κάνουν διάφορες γιορτές επίδειξης για να προμοτάρουν την δουλειά τους.

Είναι προφανές ότι καμιά αντιδικία δεν δεν πρέπει να αναπτυχθεί μεταξύ αυτών των δυο σωματείων διότι πρόκειται για εντελώς ανόμοια πράγματα. Το ένα είναι κουβαλάει μια ιστορία δεκαετιών με διακρίσεις και δουλειά ουσίας και το άλλο είναι μια αθλητικο -επιχειρηματική προσπάθεια που κάνει ένας πολίτης μέσω ενός σωματείου που προς το παρόν είναι ακαδημία. Εξ άλλου, και άλλες τέτοιες προσπάθειες στο παρελθόν έχουν συμβεί κυρίως στο ποδόσφαιρο και ακόμα συμβαίνουν.

Θα πρέπει η διοίκηση του δήμου να υλοποιήσει την αθλητική της πολιτική που δεν θα πρέπει να περιορίζεται στο να μοιράζει γήπεδα, αίθουσες και γυμναστήρια αλλά να καθορίζει, να βάζει τη σφραγίδα της στα τοπικά δρώμενα δίνοντας έμπρακτα την φιλοσοφία της. Και αθλητική πολιτική είναι από το μοίρασμα των ωρών στα σωματεία, από τις διευκολύνσεις προς αυτά, από τις παροχές προς αυτά και το κυριότερο η αναγνώριση της ιστορίας αυτών. 
Είναι αυτονόητο ότι μια ολοκληρωμένη αθλητική πολιτική δεν μπορεί να προέλθει από κανέναν σύμβουλο ή καμιά ομάδα ανθρώπων αλλά από τους ίδιους τους εμπλεκόμενους ανθρώπους και φορείς και σωματεία. Η διοίκηση θα πρέπει να βάλει την φιλοσοφία της και τίποτα περισσότερο. Τα άλλα θα βρει η κοινή λογική. Μια λογική που θα υπακούει και θα λειτουργεί για τον τοπικό ερασιτεχνικό αθλητισμό και τους πολίτες.
Κι αν κάποιος βιαστεί και κάνει λόγο για το γεγονός ότι και στο σωματείο ΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ οι αθλητές καλούνται να καταβάλλουν χρήματα σε ορισμένα τμήματα είναι φανερό ότι από την μια κάνουν ανόμοιες συγκρίσεις και αφετέρου θα δώσουν μια χρυσή ευκαιρία σε όλους μας ανοίξει επιτέλους αυτή η συζήτηση για το πως λειτουργούν τα σωματεία του δήμου, αν είναι όντως σωματεία ερασιτεχνικού χαρακτήρα ή κερδοσκοπικές επιχειρήσεις κλπ και πως πρέπει ο δήμος να αντιμετωπίζει έναν έκαστο.

1 σχόλιο:

Nikos Lioliopoulos είπε...

πρεπει να γινει κατ αρχης διαχωρισμος του τι ειναι σωματειο και τι ιδιωτικη επιχειρηση. Σεβαστα και τα δο. αλλα σαν δημος εχει υποχρεωση μονο ως προς τα σωματεια.