Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Μεγάλο το στοίχημα του Ναλμπάντη να κόψει τις "απ΄ ευθείας αναθέσεις" / Να γίνονται με διαφάνεια είναι πιο εύκολο και αποδοτικό



Ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων του
δήμου Αλεξάνδρειας στην τελευταία συνεδρίαση του σώματος είπε με έμφαση ότι η νέα διοίκηση Γκυρίνη θα σταματήσει το φαινόμενο των "απ΄ ευθείας αναθέσεων". Είναι γεγονός ότι... αυτή η δήλωση του αντιδημάρχου θα τον ακολουθεί εφεξής και θα καλείται συνεχώς να αιτιολογεί κάθε ενέργεια και απόφαση που πιθανόν στο μέλλον αναγκαστεί να τον οδηγήσει στην ακύρωσή της.



Και εξηγούμαι. Οι απ΄ ευθείας αναθέσεις είναι μια τακτική που γνώριζε μέρες δόξας τα προηγούμενα χρόνια και όλοι πλέον γνωρίζαμε ότι μέσω αυτής της τακτικής γινότανε πάρτι με τα δημοτικά χρήματα αφού τα έργα τεμαχίζονταν και δίνονταν κατά το δοκούν σε κολλητούς εργολάβους και με πιθανές ανταποδοτικές ωφέλειες.
Ωστόσο, δε σημαίνει ότι το πλήρες και οριστικό κόψιμο αυτής της πρακτικής είναι προς όφελος του δημοτικού ταμείου αφενός και της τοπικής αγοράς αφετέρου. Βέβαια, πάντα ενυπάρχει η μεγάλη πιθανότητα να αναγκαστεί η διοίκηση να προχωρήσει σε απ  ευθείας ανάθεση έργου για πολλούς και αντικειμενικούς λόγους.

Άρα, αυτό που πρέπει να αλλάξει είναι ο τρόπος που γίνεται μια απ΄ ευθείας ανάθεση. Και μπορεί να γίνει με πλήρη διαφάνεια και με μια διαδικασία υποβολής πραγματικών προσφορών ώστε αφενός να υπηρετείται η ισότητα και το συμφέρον του δημοτικού ταμείου και βέβαια να μένουν τα χρήματα στην τοπική αγορά αφού για μικρά έργα ή προμήθειες δεν θα τρέχουν οι μεγαλοεργολάβοι να χτυπήσουν τα έργα.

Το πως μπορεί να διαμορφωθεί αυτό το πλαίσιο των διαφανών απ΄ ευθείας αναθέσεων είναι ένα ζήτημα που μπορεί να προκύψει με δημόσια διαβούλευση αφενός με τις δημοτικές παρατάξεις και τους πολίτες και τους ενδιαφερόμενους επαγγελματίες που θα κληθούν να καταθέσουν τις απόψεις και τις προτάσεις τους.

ΥΓ: Τώρα, πως συμβιβάζεται η εξαγγελία του αντιδημάρχου με τις απευθείας αναθέσεις που ήδη έχουν γίνει είναι ένα ερώτημα που χρήζει απάντησης. Αναφέρομαι για παράδειγμα στην ανάθεση σε εργολάβο για να φτιάξει τις σκεπές στα σχολεία της Καβάσιλας και του ειδικού στην Αλεξάνδρεια....

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

αμα βγει ο ηλιος απο το βερμιο θα κοπουν οι αναθεσεις
ο ναλμπαντης δεν εδινε αναθεσεις οταν ηταν προεδρος στην δευα;
μεγαλα λογια που θα αναγκαστουν να τα κανουν γαργαρα
καληνυχτα

Nikos Lioliopoulos είπε...

Αναποφευκτες οι απευθείας αναθέσεις για μικροεργα, ηδη έχουν κανει δεκάδες. Απο ενα ποσο και πανω ομως έχουν πέριθωριο να κανουν διαγωνισμους. Να δουμε αν θα το κανουν.