Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

Τα στεφάνια κοστίζουν, ο κόσμος απέχει και η πείνα θερίζει / Άποψη για τις γιορτές και τις παράτες

Το ένα στεφάνι που κατατίθεται στις εθνικές και άλλες γιορτές κοστίζει κατά μέσο όρο γύρω στα είκοσι ευρώ. Αν υποθέσουμε ότι στις γιορτές στην Αλεξάνδρεια κατατίθενται περίπου σαράντα με πενήντα στεφάνια το συνολικό κόστος ανέρχεται σε χίλια περίπου ευρώ μόνο τα στεφάνια. 
Αν συνυπολογίσουμε τις εργατοώρες που ξοδεύονται για στήσιμο μικροφωνικών, καθαριότητα, διευθέτηση κλπ το.... κόστος ανεβαίνει ακόμα περισσότερο. Συν το κόστος των μικροφωνικών εγκαταστάσεων μπορεί να αγγίζει και το διχίλιαρο.
Σε επίπεδο Ημαθίας δηλαδή το κόστος για μια εθνική ή άλλη γιορτή μπορεί να αγγίζει το δεκαχίλιαρο. 

Ως χώρα έχουμε δυο μεγάλες εθνικές γιορτές και καλώς τις έχουμε θα μπορούσε να πει κάποιος και σωστά ξοδεύονται αυτά τα χρήματα. Έχουμε όμως και πλήθος άλλων γιορτών που στις οποίες κανείς δεν συμμετέχει τόσο στις δοξολογίες όσο και στην διαδικασία της κατάθεσης των στεφανιών παρά μόνον αυτοί που είναι αναγκασμένοι να το κάνουν. Οι δήμαρχοι, οι βουλευτές κλπ

Για παράδειγμα, στην προχτεσινή γιορτή των Ενόπλων Δυνάμεων (ποτέ δεν κατάλαβα γιατί υπάρχει αυτή η γιορτή) συμμετείχαν οι διοικητές των σωμάτων που εδρεύουν στην περιοχή της Αλεξάνδρειας και οι αρχές του δήμου. Συνολικά δηλαδή καμιά εικοσαριά άτομα. Το κόστος της γιορτής κατά προσέγγιση θα άγγιξε το χιλιάρικο. 

Υποτίθεται ότι η γιορτή και η όλη τελετή γίνεται για να επικοινωνηθεί στον κόσμο η σημασία της, ο σκοπός της. Ξοδεύτηκε ένα χιλιάρικο και κανείς δεν πήρε χαμπάρι ούτε την γιορτή ούτε τον σκοπό της.
Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τις άλλες γιορτές αλλά αυτές είναι άλλης τάξης ζήτημα και με ποιον τρόπο θα πρέπει να γιορτάζονται.

Συμπερασματικά, αξίζει τον κόπο και το κόστος για τέτοιες γιορτές που κανέναν δεν ενδιαφέρουν και δεν συγκινούν; Αξίζει να ξοδεύονται τόσα χρήματα για στεφάνια και παράτες αντί να διατίθενται σε ενδεής, σε φτωχούς, σε συμπολίτες που έχουν άμεση και σημαντική ανάγκη;
Η γνώμη μου είναι ότι δεν αξίζει και ότι πάραυτα θα πρέπει να καταργηθούν τέτοια έξοδα και να γίνεται κατάθεση ενός και μόνου στεφανιού από τον δήμαρχο και τέλος. Απλά πράγματα και πολύ σημαντικά.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Απλά. Μπορούν να γίνουν οι γιορτές χωρίς στεφάνια. Να παραστούν όσοι θέλουν να παραστούν, να καταθεσει ΕΝΑΣ και μόνο στεφάνι και the game is over. Απλά και Ελληνικά! Τόσο πολύ μυαλό θέλει? Κόψε ρε γκυρίνια τα στεφάνια και ρίξε το νερό που το πληρώνουμε χρυσό. Αλλα ο γκυρίνιας είναι μία απο τα ίδια μέχρι στιγμής. Δυστυχώς προβλέπεται να γίνει χειρότερος και απο τον προκάτοχό του.
Κρίμα .. Πολλά κρίμα γκυρίνια.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ φίλε ανώνυμε 11: 21 Νομίζω πως μπέρδεψες το ναύτη με τον καντηλανάφτη!! Τι σχέση μπορεί να έχει το σχόλιο με την κατάθεση στεφάνων, με την μείωση τις τιμής του νερού? Όμως καλόπιστα θέλω να σε ενημερώσω και για τα δύο θέματα. Πρώτον τα στεφάνια που πληρώνει ο Δήμος από το ταμείο του είναι τα εξής. Του δημάρχου, τις Ενικής αντίστασης, ( θέλεις να καταργηθεί? ) του Στρατού και τις αστυνομίας, δηλαδή 4 χ 25= 100 ευρώ. Τα υπόλοιπα στεφάνια τα πληρώνουν αυτοί που τα καταθέτουν. Το θέμα μείωσης του νερού ναι έχεις απόλυτο δίκαιο όμως θα πρέπει να γνωρίζεις ότι είναι συνάρτηση με τη αποχέτευση. Εδώ θα πρέπει να αποταθείς στον πρώην Δήμαρχο τον Δημητριάδη που έκανε χωριστό βιολογικό στο Πλατύ αντί να φέρει τα λύματα στον βιολογικό τις Αλεξάνδρειας, το ίδιο έκανε και για την Μελίκη δεν γνωρίζω τι θα κάνει ο Γκυρίνης και όχι ο γκυρίνιας όπως τον αποκαλείς, με την αποχέτευση του πρώην Δήμου Αντιγονιδών. Και επειδή ίσως δεν κατάλαβες το σκεπτικό σου επισημάνω πως αν όλα τα λύματα μεταφερόταν στο Βιολογικό τις Αλεξάνδρειας που έχει τις προδιαγραφές για να τα δεχθεί, τότε είναι αυτονόητο πως έχοντας περισσότερες συνδέσεις θα είχαμε χαμηλότερο κόστος στο λογαριασμό τις ΔΕΥΑΛ που μας έρχεται . Όμως ο Δημητριάδης ακολούθησε την μέθοδο του αλήστου μνήμης Ασλανίδη επί χούντας που έλεγε κάθε χωριό και στάδιο, κάθε χωριό και Γυμναστήριο!! Έτσι και εμείς θα έχουμε κάθε χωριό και βιολογικό!! Χρειάζεται να σου εξηγήσω τους λόγους? Δεν νομίζω. Ο νοών νοείτο!!

Ανώνυμος είπε...

ΣΩΣΤΗ Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΑΣ ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΟΥΝ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΣΠΑΤΑΛΕΣ ΜΕ ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΙΑ.ΚΑΘΕ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΞΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ .ΤΙ ΝΟΗΜΑ ΕΧΕΙ ΟΤΙ ΣΥΝΑΘΡΩΠΟΙ ΤΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.ΔΕΝ ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΟΥΝ ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΒΟΗΘΑΝ ΦΤΩΧΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ. ΕΝΑ ΔΥΟ ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ.