Τρίτη 5 Μαρτίου 2019

Ο υποψήφιος βουλευτής Ν. Μπρουσκέλης μιλάει για τις εκλογές, για το ΠΑΣΟΚ και για την ανάγκη η Αλεξάνδρεια να εκλέξει δήμαρχο τον Κ. Ναλμπάντη

Ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΙΝΑΛ- ΠΑΣΟΚ στην Ημαθία Νίκος Μπρουσκέλης παραχώρησε συνέντευξη στην εβδομαδιαία εφημερίδα "ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ". Ο υποψήφιος βουλευτής τονίζει ότι ο ιδεολογικός αντίπαλος ήταν και παραμένει η δεξιά, ασκεί κριτική στον λαϊκισμό του Σύριζα, παραθέτει το πολιτικό πρόταγμα των εκλογών, καταγράφει την αναγκαιότητα της ενίσχυσης του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ και τέλος απαντώντας για τα δημοτικά της Αλεξάνδρειας με πλήρη σαφήνεια δηλώνει ότι είναι επιβεβλημένη πολιτικά η ανάδειξη του.....
Ναλμπάντη ως δημάρχου.
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Ν. Μπρουσκέλη

1. Πώς εκτιμάς τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ; Υπάρχουν τελικά προοπτικές;
Με τις τελευταίες εξελίξεις ξεκαθάρισε η απάντηση στο ψευδοδίλημμα που τίθεται: “με ΝΔ ή με ΣΥΡΙΖΑ’  . Μετά το ξεσκαρτάρισμα τόσο από όσους ζήτησαν σύμπλευση ονειρευόμενοι καρέκλες εξουσίας, όσο και από όσα δικά μας στελέχη ονειρεύονταν στασίδια ολιγόμηνης υπουργικής καρέκλας, μένουμε ένα συμπαγές πλέον, ομοιογενές και ομονοούν σύνολο, το οποίο με κορμό το ΠΑΣΟΚ, έχει αμιγείς και ξεκάθαρες πολιτικές θέσεις, που προτείνονται στους πολίτες με το δικό μας σχέδιο. Το σχέδιο Ελλάδα.
Η κατοχύρωση του αυτόνομου πολιτικού ρόλου της δημοκρατικής παράταξης, προϋποθέτει βεβαίως από όλους μας, σαφείς ιδεολογικές και πολιτικές τοποθετήσεις και συγκρούσεις με το δίπολο της συντήρησης είτε του ΣΥΡΙΖΑ είτε της Δεξιάς. Και φυσικά η αυτόνομη πορεία της Δημοκρατικής Παράταξης προϋποθέτει απόρριψη κυβερνητικών συνεργασιών, που μπορεί να ήταν συγκυριακές στο παρελθόν, αλλά ήταν και είναι, ανιστόρητες και αντιφατικές για την φυσιογνωμία της ίδιας της δημοκρατικής παράταξης .
Ωστόσο σε κρίση δεν βρίσκεται μόνο η ελληνική σοσιαλδημοκρατία, αλλά και η ευρωπαϊκή τα τελευταία χρόνια. Και στην Ευρώπη, αναζητά νέα αντιστοιχία στην νέα εποχή. Νέα διλήμματα προκύπτουν, όπως η κλιματική αλλαγή, η μετανάστευση, η κρίση θεσμών και οργανισμών, τα ζητήματα στη σχέση κράτους-εκκλησίας.
Εκτιμώ ότι η επιδίωξη του ΚΙΝΑΛ την νέα εποχή που διανύουμε, όπου πανευρωπαϊκά επελαύνει η συντήρηση και οι πολιτικές τύπου Ορμπαν, είναι η ανάδειξη και η απάντηση και σε αυτά τα ζητήματα. Χρειαζόμαστε περισσότερο δημοκρατικό λόγο, περισσότερο πολιτικοποίηση του δημόσιου διαλόγου.

2. Σας κατηγορούν για δεξιά στροφή και σύμπλευση με τη Ν.Δ. Είναι τελικά έτσι;
Η ΝΔ ήταν και θα είναι ο βασικός ιδεολογικός μας αντίπαλος. Είναι η παράταξη με την βασικότερη ευθύνη λόγω της εκτίναξης του χρέους και των ελλειμμάτων, που η Ελλάδα εισήλθε στην κρίση το 2009. Η ΝΔ εκφράζει και σήμερα ότι πιο συντηρητικό και οπισθοδρομικό για τον  τόπο. Δεν είναι στη ΝΔ οι «Μεσσίες» απέναντι στα αδιέξοδα που προξενεί ο ΣΥΡΙΖΑ.
Είμαστε σταθερά απέναντι στο λαϊκισμό και στη συντήρηση, δεξιά και αριστερή. Για   δεξιά στροφή, ας απαντήσει η κυβερνητική πλειοψηφία, που έστησε την κυβέρνηση της, στηριζόμενη στην ακροδεξιά των ΑΝΕΛ και συνεχίζοντας με εμβληματικά δεξιά και ακροδεξιά στελέχη ως υπουργούς και εφάρμοσε όλη την τετραετία μια σκληρή συντηρητική πολιτική, με αποκλειστικά δική της ευθύνη. Άλλοι έγιναν συνιστώσα της δεξιάς και σχηματίζουν αναγκαίες για την παραμονή τους στην εξουσία, κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες τύπου Μεγαλοοικονόμου. Συνεπώς “οι μόνοι που δεν δικαιούνται να ομιλούν”, όπως έλεγαν και τα παλιά χρόνια, είναι οι νεοδεξιοί της σημερινής κυβέρνησης.
Είναι φυσικά κατανοητή η προσπάθεια της σημερινής κυβέρνησης, συγκράτησης, όσων ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ μετακόμισαν ξεγελασμένοι από το αριστερό προ-σωπείο στον τότε προβαλλόμενο ως αριστερό ΣΥΡΙΖΑ.
Βλέποντας την τάση επανα-πατρισμού αυτών των πολιτών, προσπαθεί με όλα τα επικοινωνιακά μέσα που διαθέτει ή και με άλλα μέσα που τις προσφέρει η διακυβέρνηση,  να συγκρατήσει αυτό το ρεύμα.
Άδικος κόπος, ειδικά στο δικό μας Νομό, ο ΣΥΡΙΖΑ όποτε κι αν στηθούν οι κάλπες, θα ηττηθεί. Και θα ηττηθεί από μας. Όχι από την δεξιά.

3. Τι διαφορετικό έχει να κομίσει στην ελληνική κοινωνία το ΚΙΝΑΛ;
Το ΚΙΝΑΛ είναι ανάμεσα στο μικρό διπολισμό ΣΥΡΙΖΑ- ΝΔ και είναι ουσιαστικά το ανάχωμα στην ακροδεξιά. Είναι σημαντικό όχι για μας, αλλά για την χώρα να είμαστε τρίτο κόμμα. Να λάβουμε εμείς την τρίτη διερευνητική εντολή. Ανάμεσα σε αυτό το ψευδοδίπολο της πόλωσης και του διχαστικού λόγου, ανάμεσα σε έναν ακραίο λαϊκισμό και σε ένα ακραίο μισαλλόδοξο λόγο της ΝΔ, εμείς αντιπαρατάσσουμε τις δικές μας προτάσεις, το σχέδιο Ελλάδα.
H ΝΔ θέλει περιορισμό του κοινωνικού κράτους, μόνον με επενδύσεις, δηλαδή μόνον ενίσχυση του κεφαλαίου, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είναι της άποψης «βλέποντας και κάνοντας» μαζεύοντας φόρους από όλους και μοιράζουμε λίγα σε λίγους, χωρίς καμία επένδυση, χωρίς δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.  
Σε αντιδιαστολή, εμείς οι σοσιαλδημοκράτες αγωνιζόμαστε για ενίσχυση και προστασία των δικαιωμάτων των ασθενέστερων κοινωνικά και οικονομικά ομάδων, με σεβασμό στη λειτουργία των θεσμών εντός της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας. Για εμάς η ανισότητα δεν είναι οικονομική αναγκαιότητα ή φυσικό φαινόμενο, όπως είχε πει ο κ. Μητσοτάκης. Είναι δυστυχώς πολιτική επιλογή. Χρέος μας είναι αυτό να το ανατρέψουμε.
Ζητήματα προτεραιότητας είναι για μας η εξυγίανση του πολιτικού συστήματος με συγκεκριμένα βήματα: α. περαιτέρω σπάσιμο των μαμουθ εκλογικών περιφερειών στο λεκανοπέδιο και αλλού , όπου για να εκλεγεί κάποιος βουλευτής χρειάζεται ή πακτωλό χρημάτων ή μια κάμερα μόνιμα μαζί του, με ότι αυτό συνεπάγεται. Β. Η επίτευξη της αξιοκρατίας με ανάληψη όλων των επιτελικών θέσεων ευθύνης στην δημόσια διοίκηση και στα υπουργεία με διαγωνισμούς ΑΣΕΠ, Γ. Θεσμοθέτηση θητειών για τους αιρετούς κάθε βαθμίδας.

4. Τι σηματοδοτεί η βουλευτική σου υποψηφιότητα;
Το ψηφοδέλτιο Ημαθίας του ΚΙΝΑΛ, θα είναι ανανεωμένο στο μεγαλύτερο ποσοστό του, σε σχέση με το ψηφοδέλτιο μας του 2015.  Οι πολίτες ζητούν ανανέωση. Ανανέωση όχι γενεαλογική, αλλά αξιακή, ηθική, πολιτική. Στο ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να φοβόμαστε την ιστορία μας. Είναι μια ιστορία με θετικό πρόσημο. Λάθη έγιναν, χωρίς αμφιβολία, πολιτικοί πρόδωσαν την εμπιστοσύνη του λαού και του ίδιου του ΠΑΣΟΚ και η ιστορία και η δικαιοσύνη τους απέδωσαν αυτά που έπρεπε. Αυτά όμως που πλήγωσαν την παράταξη, πρέπει να αλλάξουν. Και αλλάζουν, όχι μόνο με ριζοσπαστικές πολιτικές , αλλά και με άλλο στελεχιακό δυναμικό. Στελέχη που φέρουν υψηλό αξιακό και πολιτικό και ηθικό κεφάλαιο στις τοπικές τους κοινωνίες. Στελέχη με ιδεολογικό και πολιτικό προοδευτικό και δημοκρατικό πρόσημο. Στελέχη που δεν μπαίνουν στην κεντρική πολιτική θεωρώντας τους εαυτούς τους λομπίστες της πολιτικής, σε αντιδιαστολή με άλλους που αλλάζουν κόμματα για ένα τιμάριο εξουσίας, ετευλίζοντας τους κοινοβουλευτικούς θεσμούς και απαξιώνοντας την πολιτική και τους πολιτικούς έτι περαιτέρω στα μάτια της ελληνικής κοινωνίας.
Αυτό το στελεχιακό δυναμικό πρέπει να αγκαλιάσει ξανά τους Έλληνες πολίτες, που ένιωσαν προδομένοι από την σημερινή κυβέρνηση. Χωρίς μεγαλοστομίες και λαϊκισμούς, αλλά με ορθολογισμό και σοβαρότητα. Για να μπορέσουμε να εντάξουμε ξανά τους πολίτες που είναι στο περιθώριο, που απέχουν, ξανά στο πολιτικό γίγνεσθαι. Για εμένα προσωπικά, έχει κορυφαία σημασία η αξία της συμμετοχής.
Βέβαια με την ερώτηση αυτή θέλετε να ανιχνεύσετε και το κίνητρο.  Τα κίνητρα μπορεί να είναι συναισθηματικά, πολιτικά, προσωπικά ή και τα τρία μαζί.
Ο αείμνηστος Δημήτρης Μπρουσκέλης μου άφησε ως παρακαταθήκη την προσφορά και την ανιδιοτέλεια. Εκτός όμως από αυτό, συνυπάρχουν και τα δυο άλλα, καθώς ταυτίζονται με την παρακαταθήκη του πατέρα μου.

5. Και οι τοπικές εκλογές; Ποιο είναι το δικό σας σχόλιο για τις υποψηφιότητες στην περιοχή σας;
Στο Δήμο Αλεξάνδρειας υπάρχει μια υποψηφιότητα από τον προοδευτικό χώρο, που θα διεκδικήσει την νίκη στον δεύτερο γύρο των εκλογών και 4 ακόμη υποψηφιότητες. Η μία κατέρχεται στηριζόμενη ξεκάθαρα από το ΚΚΕ. Θολά είναι τα πράγματα αναφορικά με τις 3 υποψηφιότητες προερχόμενες από την δεξιά. Γιατί κανείς από τους 3 δεν έλαβε χρίσμα ή στήριξη από την ΝΔ. Περισσότερο ανησυχητικό βέβαια για τον νυν Δήμαρχο, αφού είθισται τα κόμματα να στηρίζουν τους εν ενεργεία δημάρχους, που προέρχονται από το κομματικό τους χώρο.
Ο έτερος υποψήφιος ανήκει κομματικά στο ΚΙΝΑΛ, ωστόσο κλείδωσε την κομματική του ταυτότητα στο συρτάρι του. Είναι λοιπόν ανεξάρτητος όχι από ανάγκη, όπως οι 3 υποψήφιοι της δεξιάς, αλλά από επιλογή.
Θεωρώ ότι είναι σημαντικό και συμβολικό για τον προοδευτικό χώρο, η υποψηφιότητα Ναλμπάντη να επιτύχει. Το θεωρώ επίσης σημαντικό, αφού μεγάλο ρόλο, βάσει του Κλεισθένη, θα διαδραματίσουν οι συγκλίσεις και οι ευρύτερες συναινέσεις που θα καταφέρει να επιτύχει μια δημοτική αρχή στην νέα δημοτική περίοδο. Εκτιμώ πάντα ότι ένας προοδευτικός δήμαρχος, μπορεί να τις εξασφαλίσει με μεγαλύτερη επιτυχία, από ένα δήμαρχο, προερχόμενο από τον συντηρητικό χώρο.

6. Σε περίπτωσης εκλογής σου ποιες οι προτεραιότητές  για την Ημαθία , τα προβλήματα και τους κατοίκους της;
Η Ημαθία είναι ένας νομός με μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης, αλλά και μεγάλα προβλήματα τα τελευταία 15 χρόνια. Υψηλή ανεργία, χαμηλό ΑΕΠ, έλλειψη σημαντικών επενδύσεων, χαρακτηριστικό είναι ότι από το 2004 δεν έχει γίνει μεγάλη επένδυση στο νομό μας, προβλήματα δημογραφικά και γήρανσης, σοβαρά ζητήματα στο χώρο της δημόσιας υγείας. Εκτιμώ ότι πρέπει να προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε τον πολιτισμό μας, να επενδύσουμε στη γνώση και σε νέες δυναμικές καλλιέργειες για τον αγροτικό κόσμο, που είναι η ραχοκοκαλιά της τοπικής οικονομίας και ακόμα να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Και γιατί ήσουν με τον γκυρίνη στις προηγούμενες εκλογές και με τόσο πάθος τον στήριζες? Απλά και εσύ θές να κατέβεις για βΟλευτής (δεν υπάρχει πιθανότητα να βγείς) αλλά στο μέλλον το προσεχές να έχεις γραμμάτιο εισπράξεως. Αυτό κάνεις. Τα υπόλοιπα άστα να πάνε. Αοσμος, άκαπνος , λίγος ...αυτός είσαι. Και στην τελική αφού είσαι τόσο άμεμπτος πες μας : Τι θα γίνει με τα χρέη τις πασοκάρας ρε μεγάλε? Εκεί μούγκα στην στρούγκα. Αλλά τους επαγγελματίες που αλλάζουν ΑΦΜ θες να τους κυνηγάνε. Σα δε ντρέπεστε λίγο υποκριτές της δεκάρας.

Ανώνυμος είπε...

Βρέ Νίκο, μας μπέρδεψες!! Πόσο θα καταποντιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ο Ναλμπάντης είναι συνεργαζόμενος με το κόμμα αυτό. Περίεργα πράγματα η κ Γεννηματά και όλα τα στελέχη τις πρώτης γραμμής αφορίζουν το ΣΥΡΙΖΑ αλλά από την άλλη πλευρά συνεργάζεστε στην τοπική αυτοδιοίκηση. Με τον αστυφύλακα και με τον χωροφύλακα δεν παίζει τουλάχιστον για την δική σου προσωπικότητα. Αν λέω ΑΝ έχεις τον Ναλμπάντη Δήμαρχο δεν θα έχεις συνδιοίκηση με το ΣΥΡΙΖΑ? Περίεργα πράγματα δεν νομίζεις?

Ανώνυμος είπε...

Σιγά μην ψωνήσουμε από πλευρό γλάρου .
Μέχρι σήμερα ΚΏΛΟΣ ΚΑΙ ΒΡΑΚΊ με το δεξιό Γκυρίνη στο δήμο.
Όχι μόνο εσύ αλλά και όλο το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κτλ, Δελιόπουλος,Τασιόπουλος, Μαργαρίτης, Απατσίδης κτλ
Ούνα φάτσα ούνα ράτσα είσαστε ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΝΔ.
Μοναδική εξέραιση η λαικη συσπείρωση τελικά