Κυριακή 3 Μαρτίου 2019

Μετά από δυο χρόνια προσπάθειας το κατάλαβε. Οι άλλοι υποψήφιοι τί λένε; Να δοθούν ή όχι τα σκουπίδια σε ιδιώτη; Επιβεβλημένη η απάντησή τους

Του πήρε δυο χρόνια να το αντιληφθεί και να το κατανοήσει ώστε να βρει το σθένος να το πει δημόσια, να το..... υποστηρίξει με σαφήνεια. Στον απερχόμενο Γκυρίνη αναφέρομαι και στην απολύτως ξεκάθαρη θέση που διατύπωσε δημόσια στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου σχετικά με την παραχώρηση σε ιδιώτες της αποκομιδής των απορριμμάτων.
Ο Γκυρίνης όταν βρέθηκε αντιμέτωπος με την απεργιακή κινητοποίηση των συμβασιούχων στην καθαριότητα εξ αιτίας των παιχνιδιών που έπαιζε εις βάρος τους ο Σύριζα με τον τότε ΥΠΕΣ Σκουρλέτη είχε δυο επιλογές: Η πρώτη ήταν να παίξει το παιχνίδι της κυβέρνησης προκηρύσσοντας προσλήψεις, όπως και έγινε και η δεύτερη επιλογή ήταν να τρέξει, να ερευνήσει την εναλλακτική λύση που ήταν η παραχώρηση σε ιδιώτη τμήματος της αποκομιδής. Αυτή τη θέση την υποστήριξα με θέρμη την περίοδο εκείνη και συνεχίζω να το κάνω διότι υπάρχουν παραδείγματα όπου ΟΤΑ έδωσαν σε ιδιώτη την αποκομιδή και τα δημοτικά τέλη μειώθηκαν, οι υπηρεσίες καλύτέρεψαν και ο δήμος απαλλάχτηκε από την μόνιμη οικονομική αιμοραγία σε μισθούς και συνεργεία.

Ο Γκυρίνης ήταν ενήμερος για όλα τούτα αλλά έχοντας τη λογική του "δε βαριέσαι" αδιαφόρησε πλήρως. Άφησε τον χρόνο περνάει άπρακτος και στο τέλος προκήρυξε θέσεις στην καθαριότητα, όπως ακριβώς ήθελε η κυβέρνηση του Σύριζα που στην τελική αυτή πιστώθηκε το όποιο πολιτικό όφελος. Έπαιξε δηλαδή το παιχνίδι της κυβέρνησης συνειδητά εξ αιτίας της ανικανότητάς του να πράξει το αυτονόητο. Και αυτονόητο για έναν δήμαρχο είναι να κάνει πραγματική έρευνα, επιτόπια και με συναντήσεις ώστε να μορφώσει άποψη. Και όχι να επαναλαμβάνει γενικώς και αορίστως ότι ο ιδιώτης θα είναι πιο ακριβός. Είναι ψέμα.

Κλείνοντας με τα του Γκυρίνη ανοίγει όμως ένα θέμα που πρέπει να απαντηθεί από όλους τους υποψήφιους Δημάρχους. 
-Ποια είναι η θέση τους για τις υπηρεσίες αποκομιδής απορριμμάτων; Συμφωνούν να παραχωρηθούν κατ΄ όλον ή μερικώς σε ιδιώτη εφόσον η παραχώρηση είναι συμφέρουσα συγκρινόμενη με την υπάρχουσα κατ΄ άτομο επιβάρυνση δεδομένου ότι η εν λόγω υπηρεσία είναι ανταποδοτικού χαρακτήρα;

Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό για να μην απαντήσουν. Και βέβαια, θα πρέπει να απαντήσουν με σαφήνεια και χωρίς άλλα λόγια να αγαπιώμαστε. 

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν γνωρίζω αν θα απαντήσουν στο ερώτημα σου οι υποψήφιοι Δήμαρχοι. Θα σου πω όμως την δική μου θέση ως απλός πολίτης που εργάστηκα επί 36 χρόνια στον ιδιωτικό τομέα. Απόλυτα συμφωνώ μαζί σου πως για την αποκομιδή των απορρημάτων θα πρέπει να λειτουργήσει ένα μικτό σύστημα με την ιδιωτική πρωτοβουλία κατόπιν εμπεριστατωμένης μελέτης. Το μόνιμο προσωπικό που υπάρχει σήμερα στον τομέα τις καθαριότητας και είναι πολύ μικρό για τα δεδομένα του Δήμου μας θα πρέπει να αξιοποιεί είτε στον τομέα του πρασίνου που είναι πολύ υποβαθμισμένο στο Δήμο μας, η ακόμη σε μόνιμες δομές καθαριότητος στους πρώην Δήμους Μελίκης, Αντιγωνιδών, και Πλατέως που ενώ οι συμπολίτες μας αυτοί πληρώνουν τέλη καθαριότητος έχουν πολύ υποβαθμισμένες υπηρεσίες. Τα αποτελέσματα σε μια τέτοια θα είναι πολύ επωφελή και για τα οικονομικά του Δήμου, και για τις υπηρεσίες ισότιμα προς τους όλους τους πολίτες που τώρα είναι υποβαθμισμένες . Έτσι θα σταματήσουν τα υπέρογκα ποσά προς τα συνεργία για αποκατάσταση βλαβών, θα έχουμε μείωση καυσίμων, μείωση κατανάλωσης λαδιών και προσωπικού . Επιπλέων θα εκλείψει και το αίσχος των εργατών των οκτώ , η των δύο μηνών που είναι εργαλεία για άγρα ψήφων του εκάστοτε Δημάρχου. Επιπλέων το ήδη μόνιμο προσωπικό θα είναι ποιο υπεύθυνο στο ρόλο τις εργασίας του, και ακόμη ποιο σοβαρό οι υπάρχοντες χειριστές αυτοκινήτων, και διαφόρων μηχανημάτων θα είναι ποιο υπεύθυνοι για την λειτουργία των μηχανημάτων και των αυτοκινήτων, αφού θα έχει ο κάθε ένας την χρέωση αυτών των αντικειμένων και δεν θα εναλλάσσονται κάθε οκτώ, η δύο μήνες στο χειρισμό τους. Αυτές είναι λίγες από τις σκέψεις μου στο θέμα τις αποκομιδής απορριμμάτων , και γενικά τις καθαριότητας στο Δήμο μας.

xristos bellos είπε...

Χάρη μου πολιτική διάκριση κάνεις όπως όλα τα αστικά ΜΜΕ ή σου διέφυγε. Υπάρχει και άλλος υποψήφιος. Ο Ηλίας Ιακωβίδης της Λαικής Συσπείρωσης. Εσύ βέβαια γνωρίζεις τις θέσεις του. Καλό είναι νομίζω να τις μάθουν και οι συμπολίτες μας