Τρίτη 19 Μαρτίου 2019

Καλές οι χαρές αλλά με έναν Κιρκιλιανίδη εκλογές δεν κερδίζονται- Σχόλιο για συγκέντρωση Ναλμπάντη

H είδηση της ημέρας για τον μικρόκοσμο που ασχολείται με τα κοινά και δη τα δημοτικά στην Αλεξάνδρεια είναι ασφαλώς η συγκέντρωση του Ναμπάντη στο Μέλαθρο και η κοινή παραδοχή ότι η προσέλευση του κόσμου ήταν μεγάλη. Βέβαια, υπάρχουν και οι "ενθουσιώδεις" γραφιάδες που αναφέρουν επίθετα..... όπως "τεράστια", "πρωτόγνωρη" κλπ αλλά είναι προφανές ότι είτε εκτελούν εντολές είτε έχουν μικρή θητεία στην δημοσιογραφία και δεν έχουν μέτρο σύγκρισης με άλλες συγκεντρώσεις που έχουν γίνει στον Γιδά είτε από υποψήφιους δημάρχους είτε από υποψήφιους βουλευτές.

Ο Ναλμπάντης έκανε μια επιλογή. Η πρώτη του συγκέντρωση ήθελε να είναι σε μεγάλο κλειστό χώρο και όλοι γνωρίζουν ότι ο μεγαλύτερος είναι το Μέλαθρον του Παπαδόπουλου. Κατάφερε και τον γέμισε και μάλιστα είχε και όρθιους. Είναι λοιπόν προφανές ότι η συγκέντρωση είναι 100% πετυχημένη από πλευράς συμμετοχής του κόσμου. Και αυτό είναι βασικό αν μη τι άλλο.

Τα παραπάνω είναι κοινός τόπος και προφανή. Ωστόσο δεν είναι οι μόνες παράμετροι που πρέπει κανείς να δει σε μια συγκέντρωση. Πρέπει να δει πιο προσεκτικά αυτή καθαυτή την συγκέντρωση, την σύνθεση του κόσμου, τις ιδιαιτερότητες και τις γεωγραφικές εκπροσωπήσεις κλπ. Κάθισα και είδα τις δεκάδες φωτογραφίες που έχουν συνήθεια να "βγάζουν" τα τοπικά σάιτ και βέβαια να δημοσιεύουν αντί ρεπορτάζ και ανάλυσης αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία και δεν είναι της παρούσης.
Είδα λοιπόν ότι ο Ναμπάντης και οι συνεργάτες του επέλεξαν να παρουσιάσουν τους υποψήφιους συμβούλους που έχουν "κλείσει" οριστικά μαζί του. Οι υποψήφιοι λοιπόν που ανακοινώθηκαν ήταν 36 και παρόντες ήταν οι 33. Αυτοί λοιπόν οι 33 που γνώριζαν εκ των προτέρων ότι θα ανακοινωθούν τα ονόματά τους και θα ανέβουν στη σκηνή ως είθισται έβαλαν τα καλά τους, πήγαν κομμωτήριο, πήραν το σόι τους και πήγαν να παρουσιαστούν στο κοινό και να τους καμαρώσουν οι δικοί τους άνθρωποι. Έτσι γίνεται πάντα και δεν μπορούσε η συγκέντρωση του Ναλμπάντη να είναι η εξαίρεση.
Έχουμε λοιπόν 33 υποψήφιους που πήγαν με το σόι τους και τους φίλους τους. Μάνι μάνι έχουμε 150 άτομα περίπου αλλά και αν δεν τα είχαμε πάλι η συγκέντρωση είναι μεγάλη και προφανώς μεγαλύτερη από του Χαλκίδη που είχε άδεια τραπέζια. Αυτό κάτι δείχνει και θα πρέπει οι αντίπαλοί του να το αξιολογήσουν.

Εκτός των παραπάνω είδα ότι τόσο το Πασόκ όσο και ο Σύριζα τίμησαν την συγκέντρωση με πολυμελή αντιπροσωπεία το κάθε κόμμα. Έπιασαν πρώτο τραπέζι πίστα και άσε τον υποψήφιο να λέει ότι δεν θέλει στηρίξεις και χρίσματα. Είναι κοινό μυστικό ότι τα δυο κόμματα στηρίζουν στο βαθμό που μπορούν και δίνουν λύσεις με υποψηφιότητες εκεί που πρέπει.

Γ. Κιρκιλιανίδης (ψηφίστε τον, αξίζει τον κόπο)
με Κ. Ναλμπάντη.
Ας δούμε τώρα μια άλλη παράμετρο που είναι η πιο βασική κατά την εκτίμησή μου. Ως γνωστόν οι δημοτικές εκλογές κερδίζονται κατά βάση από τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους. Αν έχουν κοινωνική γείωση θα μαζέψουν σταυρούς και θα ενισχύσουν το ψηφοδέλτιο καθιστώντας το πλειοψηφικό. Μπορεί ένα ψηφοδέλτιο να συγκροτείται από άριστους, από συμπολίτες που χαίρουν εκτίμησης για την κοινωνική ή την επαγγελματική τους διαδρομή αλλά αν δεν φέρουν σταυρούς στο ψηφοδέλτιο είναι δώρο ...άδωρο.
Και πείτε μου εσείς αγαπητοί μου που γνωρίζετε πρόσωπα και πράγματα. Από τους 36 που ανακοίνωσε ο Ναλμπάντης πόσοι είναι αυτοί που αφενός ξέρουν από εκλογές και αφετέρου μπορούν να κουβαλήσουν σταυρούς προτίμησης. Πόσους σαν τον Κιρκιλιανίδη άραγε υπάρχουν ως υποψήφιοι σύμβουλοι που μπορούν να δώσουν νικηφόρα δυναμική; Είναι προφανές ότι εκλογές δεν κερδίζονται με έναν Κιρκιλιανίδη αλλά με πολλούς και θα πρέπει να τους βρει. 
Και στο άγχος που έχει ο Ναλμπάντης να βρει ένα "βαρύ" όνομα εδώ και καιρό υμνολογεί και δοξολογεί τον Νίκο Αλεξόπουλο μπας και του κάνει την τιμή είτε να θέσει εαυτόν στο ψηφοδέλτιο είτε κάποιο μέλος της οικογενείας του το ίδιο κάνει. Να γνωρίζει ο Ναλμπάντης ότι αυτό το "δοξολόγημα" φέρνει γκρίνιες και μουρμούρες...
Μια άλλη παράμετρος είναι αυτή της γεωγραφικής κατανομής. Να σας δώσω ένα παράδειγμα. Ανακοίνωσε υποψήφιους από την δημοτική ενότητα Μελίκης. Βάζει κανείς στοίχημα ότι οι συμπαθείς κατά τα άλλα υποψήφιοι της ενότητας αυτής μπορούν να έχουν καμιά ελπίδα απέναντι στους Βενιόπουλο, Χαλκίδη, Μαντζόλα; Αν βάζει, να το πει...

Συμπερασματικά: Η συγκέντρωση ήταν μεγάλη αλλά ούτε οι εκογές κρίθηκαν ούτε ο Ναλμπάντης έγινε δήμαρχος όπως διακαώς επιθυμεί. Υπήρξαν αρκετοί που έκαναν μεγάλες συγκεντρώσεις αλλά στην κάλπη έχαναν....

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ελεος , Χάρη. Απολαυσε τον ήλιο στην Κύπρο και ασε τον μικρόκοσμο του Γιδά στην μοίρα του. Τα χρόνια άλλαξαν και συγκεντρώσεις σαν και αυτή του Ναλμπάντη δεν επαναλαμβάνονται εύκολα , σηματοδοτούν όμως παρουσία στον δεύτερο γύρο .
Όσο για τους υποψηφίους οι νέοι πάντα φέρνουν καλύτερα αποτελέσματα και σίγουρα αδικεις πολλούς απο τους συμμετέχοντες.....

Ανώνυμος είπε...

Το άρθρο είναι γεμάτο ανακρίβειες και αστοχίες.
Ενδεικτικά αναφέρω μερικές:
Πρώτον η συγκέντρωση είναι τεράστια για τα δεδομένα αυτής της εποχής, ήδη αφήνει πολύ πίσω τον έναν από τους βασικούς διεκδικητές του οποίου η συγκέντρωση ήταν πολύ πολύ μικρότερη στον ίδιο χώρο και μένει να δούμε αν θα μπορέσει κάποιος από τους άλλους να κάνει κάτι αντίστοιχο.
Γνωρίζεις πολύ καλά από την πειρα σου ότι οι συγκεντρώσεις παίζουν μεγάλο ρόλο και μια από αυτές ηταν η αιτία που άλλαξε το παιχνίδι τις τελευταίες μέρες υπέρ του Γκυρινη στις προηγούμενες εκλογές
Οσον αφορά στην δύναμη των υποψηφίων διακρίνω μέσα στα ονόματα πάρα πολλούς ανθρώπους οι οποίοι είτε είναι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι είτε έχουν πάρει πολλές εκατοντάδες σταυρούς χωρίς να εκλεγούν ενδεικτικά θα αναφέρω κάστανα Θεοδωρίδη Ματσούκα Χατζόπουλο και πολλούς άλλους
Όσον αφορά τη Μελίκη γνωρίζω πολύ καλά ότι θα ότι και οι άλλοι υποψήφιοι δεν έχουν κάποιον γνωστό υποψήφιο. Παρόλα αυτά εκτιμάται ότι ένα δυνατό όνομα θα είναι στο ψηφοδελτιο που θα μπορέσει να χτυπήσει ευθέως αυτούς που ανέφερες. οι φήμες λένε για κάποιον νεαρό εκπρόσωπο συνδικαλιστικού φορέα της πόλης με δυναμική σε όλο το δήμο ήκάποια εκλεγμένοι δημοτικό συμβούλο του Καρέλη

Για να μην μακρηγορώ θα ήθελα να πω πως με τη χθεσινή του εμφάνιση ναλμπάντης έβαλε τον εαυτό του στη θέση του φαβορί και δεν μένει παρά να επιβεβαιωθεί αυτό στις εκλογές.
Για να μην ξεχάσω να πω ότι παίζει μεγάλο ρόλο και ο επικεφαλής του συνδυασμού μπορεί θεωρητικά ο Γκυρήνης να έχει περισσότερους και "καλύτερους"υποψηφίους" όπως ψιθυρίζεται,με όποιον τρόπο της απέκτησε, όλοι ξέρουμε όμως ο ίδιος δεν τραβάει αντίθετα οι άλλοι τρεις έχουν προσωπική παρέμβαση πολύ πολύ μεγαλύτερη του νυν δημάρχου.

Ανώνυμος είπε...

για τους νεοδημοκράτες υποψηφίοπυς περιφερειακούς συμβούλους που έδωσαν το παρών δεν σου είπε κανείς κάτι;
μπααααα ε;