Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018

Ο Ναλμπάντης θέλει να γίνει δήμαρχος. Είναι εφικτό;

Λαμβάνοντας ως δεδομένη την υποψηφιότητα του Κ. Ναλμπάντη στις εκλογές του Μαϊου του 2019 θα επιχειρήσω να σκιαγραφήσω το εγχείρημά του, να περιγράψω τις παραμέτρους και να συνδυάσω τις πιθανές εξελίξεις καταλήγοντας σε συμπεράσματα.
Το πρόσωπο του Ναλμπάντη είναι γνωστό στο χώρο της αυτοδιοίκησης αφού .....
εμφανίστηκε σ΄ αυτή ως "προστατευόμενος" του τότε βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μόσχου Γικόνογλου το 2002 και έκτοτε αδιαλείπτως βρίσκεται στο δημοτικό συμβούλιο της Αλεξάνδρειας είτε στα έδρανα της διοίκησης (2002-2010 και 2014-2018) είτε σ΄ αυτά της αντιπολίτευσης (2010-2014). Συνεπώς, οι πολίτες εδώ και 16 χρόνια τον βλέπουν, τον αξιολογούν και την ώρα της κάλπης εκφράζονται. Ο Ναλμπάντης στις εκλογικές αναμετρήσεις πάντα είχε αύξηση των σταυρών προτίμησης και αυτό είναι ένα δεδομένο.

Ήταν κοινό μυστικό ότι ο τέως αντιδήμαρχος στη διοίκηση Γκυρίνη ήθελε διακαώς να δοκιμάσει την τύχη του ως υποψήφιος δήμαρχος. Συμμετείχε στην παράταξη Γκυρίνη ελπίζοντας ότι θα τον διαδεχτεί "κληρονομώντας" τη πλην όμως γρήγορα αντιλήφθηκε ότι είχε κάνει λάθος υπολογισμό. Επέλεξε τον Μάρτιο του ΄17 να μην δεχτεί τη θέση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου που του πρόσφερε ο Γκυρίνης και να αποστασιοποιηθεί σιγά σιγά χωρίς όμως να αποχωρεί από την δημοτική παράταξη ούτε να επιχειρεί να αναδείξει τον δικό του αυτόνομο και διακριτό λόγο μέσα στο δημοτικό συμβούλιο. Μ΄ άλλα λόγια προτίμησε να ακολουθήσει τον δρόμο του Καραμανλή του νεώτερου που δε μιλάει δε λαλάει χρόνια τώρα.
Εκτιμώ ότι η επιλογή του ήταν λάθος πολιτική κίνηση. Η απόφασή του να διεκδικήσει τον δήμο επικεφαλής παράταξης επέβαλε την αποχώρησή του από την ομάδα Γκυρίνη μαζί με τους συμβούλους που ανήκουν στο "κλίμα" του και στα δυο χρόνια που είχε μπροστά του να δείξει ότι έχει κατ΄ αρχήν δική του διακριτή πολιτική- αυτοδιοικητική ατζέντα, να αναδείξει τον ηγετικό του ρόλο και να δικαιολογήσει εν τέλει την απόφασή του να άρει την υποστήριξή του στον δήμαρχο Γκυρίνη.

Εν όψη της εκλογικής μάχης του 2019 ο Ναλμπάντης έχει μπροστά του δυο επιλογές που εγώ τις ονομάζω κομβικές. Είτε να επιλέξει να βαδίσει την "πεπατημένη" συγκροτώντας έναν συνδυασμό που θα συμπεριλαμβάνει συμπολίτες όλων των πολιτικών χώρων, ακόμα και ακροδεξιούς ή και χρυσαβγίτες είτε να επιλέξει να εκπροσωπήσει με πολιτικό τρόπο την κεντροαριστερά διαφοροποιούμενος από τους άλλους τρεις δεξιούς υποψήφιους δημάρχους (Γκυρίνη, Πανταζόπουλο, Χαλκίδη).

Αν επιλέξει την πρώτη λύση, που είναι το πιθανότερο, με μαθηματική ακρίβεια θα συγκροτήσει ένα ψηδοδέλτιο- παράταξη που δε θα διαφέρει σε τίποτα από τις άλλες και ο πολίτης θα κληθεί να επιλέξει χωρίς πολιτικό κριτήριο σε μια κατ΄ εξοχήν πολιτική μάχη που είναι οι δημοτικές εκλογές.
Βασικό μειονέκτημα της επιλογής αυτής θα είναι η άρνηση πολιτικής στήριξης εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ που όσοι γνωρίζουν τον τρόπο σκέψης αυτού του χώρου δεν μπορούν να διανοηθούν ότι θα στηρίξει το κόμμα αυτό τον Ναλμπάντη χωρίς συγκεκριμένο πολιτικό αυτοδιοικητικό πλαίσιο και ορισμένα μέλη του να συνυπάρξουν με ακροδεξιούς, με πρωταγωνιστές των εθνικιστικών συλλαλητηρίων κλπ. Και αν αναρωτιέστε ποια στάση θα κρατήσουν τα μέλη και οι οπαδοί του Σύριζα η απάντηση είναι απλή: θα προτιμήσουν την αποχή με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό. 
Είναι αυτονόητο ότι την ίδια στάση θα κρατήσουν και αρκετοί ψηφόροι του ΚΚΕ και της ευρύτερης αριστεράς εαν και εφόσον ο Ναλμπάντης "περάσει" στη 2η Κυριακή.

Αν επιλέξει ο Ναλμπάντης να πολιτικοποιήσει την εκλογική μάχη ώστε να συσπειρώσει τις δυνάμεις που εκφράζονται είτε από τον Σύριζα, είτε από το Πασόκ, είτε από το Ποτάμι κλπ εκτιμώ ότι σε συνδυασμό με ένα ξεκάθαρο πρόγραμμα που θα έχει ως κέντρο τους πολίτες και τις ανάγκες τους μπορεί άνετα να βρεθεί στον δεύτερο γύρο της αναμέτρησης και να διεκδικήσει τον δημαρχιακό θώκο.

Γνωρίζοντας την πολιτική διαδρομή του Ναλμπάντη καθώς και τις κινήσεις που έγιναν μπορώ να πω βάσιμα ότι η επιλογή που θα κάνει είναι η πρώτη πιστεύοντας ότι αν εμφανιστεί ως στηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ θα περιορίσει τον χώρο δράσης και απεύθυνσης. Εξ άλλου, έχοντας "μαθητεύσει" στη σχολή Μόσχου Γικόνογλου δεν μπορεί εξ αντικειμένου να υπερπηδήσει τον ..Ρουβίκωνα και να πολιτευτεί με καθαρά πολιτικούς όρους. Γνωρίζει την άλλη πλευρά της πολιτικής που βασίζεται σε προσωπικές σχέσεις κυρίως και είναι απολύτως λογικό να ακολουθήσει τον δρόμο που ξέρει. Αλλά αυτόν τον ...δρόμο γνωρίζουν πολύ καλά και οι αντιπαλοί του....

Εν κατακλείδι.  Το εγχείρημα Ναλμπάντη αν δεν είναι πολιτικοποιημένο δεν έχει κατά την άποψή μου πολλές πιθανότητες επιτυχίας. Αντιθέτως, αν επιλέξει να δώσει πολιτική διάσταση στην μάχη των δημοτικών εκλογών τότε καθίσταται φαβορί της μάχης.

3 σχόλια:

Π. ΜΕΣΣΑΛΑΣ είπε...

Αγαπητέ Χάρη , στις αυτοδιοικητικές εκλογές δε χωράνε τα κόμματα. Αυτά είναι ξεκαθαρισμένα πράγματα εδώ και πολλά χρόνια. Ο πολίτης πρέπει να ψηφίζει με μοναδικό κριτήριο ποιους θεωρεί ικανούς να βελτιώσουν την εικόνα του Δήμου. Ποιοι έχουνε την εμπειρία και ποιοι έχουνε την όρεξη για δουλειά. Στην πόλη μας έχουνε γίνει σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση και θεωρώ πισωγύρισμα να κομματικοποιήσουμε τις δημοτικές εκλογές. Οι βουλευτικές εκλογές είναι κοντά κι εκεί υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό για να κονταροχτυπηθούν οι σωτήρες της χώρας.
Π. Μεσσαλάς

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΥ ΕΙΠΑΜΕ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ?ΚΑΤΙ ΘΑ ΞΕΡΕΙΣ ΕΣΥ ΑΠΟ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΔΩ ΣΤΗΡΙΞΕΣ ΓΚΥΡΙΝΗ.

Ανώνυμος είπε...

Σε απάντηση του κ.Μεσσαλα, αφήνω την τοποθέτηση του κ.Μαρκουλη υποψήφιου δημάρχου Βέροιας.
http://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/political/veria/48793-2018-12-19-18-05-14
Δυστυχώς, στην Αλεξάνδρεια, τα τελευταιες 2 δεκαετίες, οι δημοτικές εκλογές δεν απο κομματικοποιηθηκαν, αλλα αποπολιτικοποιηθηκαν. Τα αποτελέσματα ειναι ορατά. Απολιτικ τυποι, σύλλογοι κυριων και συλλογοι πολιτιστικοι και σογια,και ξαδέρφια, κρινουν τις εκλογές και οχι οι πολιτικές και οι ιδέες.
Συνεχίστε ετσι. Θα πάτε μπροστά στο Γιδα.