Τρίτη 13 Μαρτίου 2018

Ο Γκυρίνης θέλει αλλά ...., ο Χαλκίδης περιμένει Δημητριάδη που είναι σφίγγα, ο Ναλμπάντης παραμένει εγκλωβισμένος, ο Γκιόνογλου θέλει επιστροφή και στο ...βάθος Ανεσίδης- σχόλιο για τις δημοτικές

Ο Γκυρίνης αναλαμβάνει καθήκοντα τον Σεπτέμβριο του 2014
Από την δημοτική ομάδα εκείνης της εποχής πολλά έχουν αλλάξει
Παρότι βρισκόμαστε 17 μήνες από το χρόνο των δημοτικών εκλογών με βάση το γεγονός ότι θα μετατεθούν από τον Μάιο στον Οκτώβριο για να μη συμπίπτουν με τις Ευρωεκλογές, είναι πλέον κοινός τόπος ότι το κλίμα "θερμαίνεται", τα σενάρια δίνουν και.... παίρνουν και οι επαφές καλά κρατούν. Στη βάση των όσων είχα τη δυνατότητα να πληροφορηθώ και με όση εμπειρία διαθέτω με την πολύχρονη ενασχόλησή μου με τα τοπικά ζητήματα και τις δημοτικές εκλογές θα επιχειρήσω να παρουσιάσω τα δεδομένα και να καταλήξουμε σε κάποια συμπεράσματα που εξ αρχής πρέπει να πω ότι δεν θα είναι προγνώσεις ούτε δογματικά πρέπει να διαβαστούν.

Η ψήφιση του νέου νόμου για την αυτοδιοίκηση με εκλογικό σύστημα την απλή αναλογική είναι προφανές ότι αλλάζει τις συνθήκες. Πλέον και ο ένας δημοτικός σύμβουλος καθίσταται απαραίτητος, αναγκαίος και χρήσιμος δεδομένου ότι ο δήμαρχος σπάνια και εφόσον κατακτήσει το 50%+1 θα διαθέτει αυτοδυναμία στο δημοτικό συμβούλιο. Συνεπώς, για να μπορέσει να διοικήσει θα πρέπει να συνεργαστεί.

Υπό το πρίσμα αυτό οι εκλογές θα είναι ένα πεδίο εντελώς διαφορετικό από όλες τις προηγούμενες και κυρίως εξ αυτού του λόγου οι επίδοξοι υποψήφιοι διεκδικητές του δημαρχιακού θώκου κρατούν ακόμη τα χαρτιά τους κλειστά. Ως σήμερα εκδήλωσε την επιθυμία του να είναι εκ νέου υποψήφιος ο νυν δήμαρχος Γκυρίνης και ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Χαλκίδης. Αμφότεροι προέρχονται από την δεξιά παράταξη (ΝΔ) της οποίας μέλη και στελέχη είναι ενεργά.
Στην εξίσωση των υποψηφίων άγνωστος Χ συνεχίζει να παραμένει ο τέως δήμαρχος Αλεξάνδρειας Φώτης Δημητριάδης όπως και ένας άλλος άγνωστος Χ είναι ο επίσης πρώην δήμαρχος Αλεξάνδρειας Μπ. Γκιόνογλου. Να συμπληρώσω τον κατάλογο με τα ονόματα που εγώ έλαβα γνώση ότι συζητούνται σε διάφορα πολιτικά γραφεία και τραπέζια. Τα ονόματα αυτά είναι του νυν δημοτικού συμβούλου και πρώην αντιδημάρχου Κώστα Ναλμπάντη και του πρώην δημοτικού συμβούλου, φαρμακοποιού στο επάγγελμα Νίκου Ανεσίδη.

Είναι προφανές ότι για να διαρθρώσεις την εξίσωση με τόσους πολλούς αγνώστους χρειάζεται να κατέχεις μαγικές δυνατότητες και εγώ ποτέ δε ζήλεψα τη δόξα του Χάρι Πότερ ούτε υποκρίθηκα ποτέ ότι είμαι ...Πυθία. Ωστόσο, με την απαρίθμηση των ονομάτων προσθέτοντας και την παράταξη του ΚΚΕ (Λαϊκή Συσπείρωση) που ούτως ή άλλως κατέρχεται βρέξει χιονίσει στις εκλογές μπορούμε να προχωρήσουμε στις πρώτες εκτιμήσεις.

Γκυρίνης Π
Η παράταξη Γκυρίνη ΩΡΑ ΕΥΘΥΝΗΣ όπως τη γνωρίσαμε το 2014 απλά δεν υφίσταται. Από τους 20 δημοτικούς συμβούλους που εξέλεξε πάνω από τους μισούς βρίσκονται απέναντι από τον δήμαρχο και ίσως περισσότεροι δεν θα είναι στο πλευρό του στις εκλογές του ΄19. Αν κάποιος επιχειρήσει να χαρτογραφήσει τις απώλειες που έχει ο Γκυρίνης στο σύνολο των υποψηφίων του 2014, αυτών δηλαδή που δεν εκλέχτηκαν, θα διαπιστώσει ότι η φθορά είναι τεράστια γεγονός που πρακτικά σημαίνει ότι απαιτείται τιτάνια προσπάθεια να συγκροτηθεί εκ νέου, εκ βάθρων μια νέα παράταξη. 
Ο Γκυρίνης έχοντας κάνει λάθη στρατηγικού χαρακτήρα έχασε πολύτιμο χρόνο, ουδέτερο πολιτικά χρόνο, που αν τον αξιοποιούσε θα μπορούσε να ρίξει γέφυρες συνεννόησης με τους δημοτικούς συμβούλους της παράταξης Δημητριάδη που ήταν "ορφανοί" πολιτικά μετά την πολύμηνη απουσία του αρχηγού τους. Βέβαια, θα μπορούσε να σταματήσει τις προσωπικές επιθέσεις στον Δημητριάδη τον ίδιο και να αποκαταστήσει μια στοιχειώδη επαφή στα πλαίσια του πολιτικού πολιτισμού πλην όμως δεν το έκανε και όλα αυτά τα βρίσκει μπροστά του.
Προσωπικά πιστεύω ότι ο κόσμος επειδή δεν ψηφίζει με βάση το έργο που έκανες αλλά με βάση την εικόνα που δείχνεις είναι κοινός τόπος ότι η εικόνα είναι θολή και τολμώ να πω ότι οι προοπτικές νίκης για τον Γκυρίνη δεν είναι παρά ελάχιστες.

Χαλκίδης Μ
Για την υποψηφιότητα Χαλκίδη εξ αρχής είπα σχολιάζοντάς την ότι είναι προσχηματική υπό την έννοια ότι έψαχνε αγωνιωδώς να βρει κενή θέση ώστε να επανέλθει στα δημόσια πράγματα και με δεδομένο ότι σηκώθηκε απαγορευτικό για τη θέση του Νομάρχη μετά την άγαρμπη διαχείριση της ιστορίας από τον ίδιο επέλεξε τελικά να δηλώσει υποψήφιος δήμαρχος Αλεξάνδρειας. Συνεχίζω να έχω αρκετές αμφιβολίες για το αν τελικά κατέλθει ως υποψήφιος δήμαρχος δεδομένου ότι από την ημέρα της εξαγγελίας της υποψηφιότητάς του απέχει από την δημόσια συζήτηση, δεν έκανε καμιά παρέμβαση για τα τρέχοντα ζητήματα του δήμου, δεν επιχείρησε να αναδείξει κανένα θέμα και δεν προχώρησε σε ελάχιστη κριτική απέναντι στη νυν διοίκηση του δήμου.
Βέβαια, από την πλευρά του προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι είναι πολύ νωρίς για να ξεκινήσει τον προεκλογικό του αγώνα και ότι περιορίζεται σε επαφές με δυνητικούς υποψήφιους συμβούλους που αναζητούνται κυρίως στην ιδεολογική μήτρα της δεξιάς (ΝΔ) όχι ότι αποκλείονται και συνεργασίες- υποψηφιότητες από άλλους πολιτικούς χώρους. Στόχος του να συγκροτήσει ένα ψηφοδέλτιο πολυσυλλεκτικό αν και το θεωρώ κάπως δύσκολο να συμβεί.
Ο Χαλκίδης έχει και έναν ακόμη λόγο να κρατά στάση αναμονής διότι περιμένει να δει πως θα εξελιχτούν τα πράγματα στην δημοτική παράταξη του Φώτη Δημητριάδη. Πιθανολογεί βάσιμα ότι αν τελικά ο πρώην δήμαρχος δεν αποφασίσει να είναι υποψήφιος αρκετοί θα είναι οι νυν δημοτικοί σύμβουλο που θα ενισχύσουν το δικό του εγχείρημα. Η συλλογιστική αυτή έχει μια βάση που όμως πρέπει να αποδειχτεί στην πράξη. Εξ άλλου, μόνο τυχαία δεν ήταν η προ μηνός δήλωση του κορυφαίου στελέχους της παράταξης Δημητριάδη, του Σάκη Κούγκα ότι "τα πάντα είναι ανοιχτά".
Συνεπώς, η επιτυχής κάθοδος ή μη του Χαλκίδη θα καθοριστεί εν πολλοίς από τον άγνωστο Χ, τον Φώτη Δημητριάδη δηλαδή, που ακόμα κρατάει τα χαρτιά του κλειστά. Αυτό είναι προφανές για όσους ζουν τα πράγματα από κοντά.

Δημητριάδης Φ
Ο Φώτης Δημητριάδης είναι ο άγνωστος Χ στην εξίσωση και πρέπει να δοθεί μεγάλη βαρύτητα στις αποφάσεις του που όμως θα ληφθούν εν ευθέτω χρόνω αφού κατά τα φαινόμενα επιλέγει μια στάση αναμονής με αποτέλεσμα να τον "παρακαλούν" και να τον πιέζουν οι δικοί του και όχι να πιέζει και να παρακαλάει αυτός. Βέβαια, το γεγονός ότι ο ίδιος δέχεται πιέσεις από το στενό οικογενειακό περιβάλλον να αποχωρήσει από την ενεργό πολιτική είναι ένας παράγοντας σοβαρός που πρέπει να ληφθεί υπόψη. 
Συμπερασματικά μπορώ να πω ότι αν και εφόσον ο  Δημητριάδης αποφασίσει την εκ νέου κάθοδό του στις δημοτικές εκλογές θα έχει πλεονέκτημα τόσο γιατί οι δημότες πλέον μπορούν να συγκρίνουν τις δυο πρόσφατες θητείες (Δημητριάδη- Γκυρίνη) όσο και γιατί ακόμα η δημοτική του ομάδα παραμένει συμπαγής και διαθέσιμη για νέο αγώνα.

Ναλμπάντης Κ.
Στην "απέναντι" πλευρά, την λεγόμενη "κεντροαριστερά", υπάρχει μια ρευστότητα που αν μη τι άλλο προκαλεί ενδιαφέρον. Ο Κώστας Ναλμπάντης ποτέ δεν έκρυψε ότι ενδιαφέρεται να ηγηθεί ψηφοδελτίου. Ωστόσο, το γεγονός ότι ακόμη παραμένει, έστω και τυπικά, μέλος της παράταξης Γκυρίνη του αφαιρεί το πλεονέκτημα των κινήσεων να συγκροτήσει μια σφιχτή δημοτική ομάδα στο παρόν δημοτικό συμβούλιο γεγονός που θα του επέτρεπε να αναδείξει ζητήματα, να δείξει ότι μπορεί να παίξει ηγετικό ρόλο και εν τέλει να γίνει αποδέκτης της δυσαρέσκειας και της φθοράς της παράταξης Γκυρίνη της οποίας υπήρξε βασικός στυλοβάτης.
Στα "συν" του Ναλμπάντη είναι ότι έχει σε όλο το δήμο υποστηρικτές και συνεπώς δε θα δυσκολευτεί πολύ να συγκροτήσει ψηφοδέλτιο, ότι έχει υποστηρικτές στον Σύριζα Αλεξάνδρειας που τον θεωρούν ως λύση για μια πιθανή συνεργασία των πολιτικών χώρων που συγκροτούν την κεντροαριστερά και τέλος μπορεί να καταφέρει να εξασφαλίσει υποψηφιότητες που προέρχονται από άλλους χώρους φτιάχνοντας ένα πανδημοτικό ψηφοδέλτιο με συγκεκριμένο προγραμματικό πλαίσιο.

Ο Μπ. Γκιόνογλου ως πρώην δήμαρχος έχει θετικά και αρνητικά. Τον γνωρίζουν σε όλο το εύρος του δήμου, έχει παλιούς υποστηρικτές που συνεχίζουν να πιστεύουν στις δυνατότητές του αλλά υπάρχουν κι αυτοί που τα χρόνια της απουσίας του δεσμεύτηκαν και εντάχτηκαν σε άλλα σχήματα. Μπορεί να επικαλεστεί το έργο του ως δήμαρχος επί οκτώ χρόνια στην Αλεξάνδρεια και αυτό ήταν όντως μεγάλο πλην όμως υπάρχουν ακόμα συμπολίτες που τον θυμούνται αρνητικά εξ αιτίας της διαβόητης ανάπλασης που αντί να εξυπηρετήσει τον κόσμο και να αναδείξει την πόλη ταλαιπωρεί τους πεζούς και την πόλη την άλλαξε σχεδόν καθόλου.

Ν. Ανεσίδης
Άφησα τελευταίο τον φαρμακοποιό Νίκο Ανεσίδη διότι θεωρώ μια ενδεχόμενη υποψηφιότητά του θα αλλάξει ριζικά το σκηνικό. Ο Ανεσίδης είναι γνωστό ότι έχει δεχτεί κρούσεις και έχει κάνει συζητήσεις με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Αλεξάνδρειας που τον θεωρούν ως την ιδανική λύση να περπατήσει η εκλογική συνεργασία των δυο χώρων, του Σύριζα με το Πασόκ δηλαδή. Ωστόσο, αυτός αρνείται επίμονα να αναλάβει τέτοιον ρόλο και ως εκ τούτου βρέθηκε η εναλλακτική λύση με τον Κ. Ναλμπάντη. Στο υποθετικό σενάριο ότι ο Ανεσίδης πει το "ναι" και προχωρήσει ως επικεφαλής εκτιμώ ότι καθίσταται άμεσα ως ένας βασικός παίχτης και διεκδικητής της δημαρχίας αφού στο πρόσωπό του δεν υπάρχει φθορά, διαθέτει τα χαρακτηριστικά που θέλουν οι ψηφοφόροι (ώριμη ηλικία, επαγγελματίας καταξιωμένος, επιστήμονας, οικογενειάρχης, έντιμος, χωρίς αντιθέσεις κλπ). Μ΄ άλλα λόγια μια καλή υποψηφιότητα που μπορεί να αποκτήσει δυναμική έχοντας βέβαια να δώσει σκληρό αγώνα για να πετύχει.

Τούτων δοθέντων η εξίσωση των εκλογών παραμένει γρίφος και οι πολλές άγνωστες παράμετροι είναι αδύνατον να μας επιτρέψει την εξαγωγή συμπερασμάτων. Οι χώροι πλέον νομοτελειακά συγκοινωνούν και αυτό δυσχεραίνει τα πράγματα. Αυτό που θεωρώ ότι είναι ανεδαφικό να συμβεί είναι να έχουμε το 2019 πολλούς υποψήφιους δημάρχους. Κάποιοι θα κάνουν πίσω ή θα στηρίξουν αυτούς που θα παραμείνουν ως το τέλος. Ένας δρόμος αντοχής που αν μη τι άλλο θα έχει αρκετό ενδιαφέρον.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ε Ρ Χ Ε Τ Α Ι Κ Α Ι Θ Α Σ Α Ρ Ω Σ Ε Ι ! ! ! !

ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΜΕΤΑ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΟΤΙ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ Σ΄
ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΟΛΗ....

ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΝΩΣΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ! ! !

ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙ ΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ! ! !

Υ Π Ο Μ Ο Ν Η 2 Μ Η Ν Ε Σ περίπου......

Ανώνυμος είπε...

ΦΙΛΕ ΚΑΜΙΑ ΦΟΥΣΚΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΛΙ.ΓΙΑΤΙ ΣΕ 2 ΜΗΝΕΣ ΠΕΣ ΤΩΡΑ.ΠΟΙΟΣ?