Κυριακή 4 Μαρτίου 2018

Απλή αναλογική στις δημοτικές εκλογές - Τι αλλάζει στους ΟΤΑ από το 2019- Πως και με ποιον τρόπο εκλέγεται ο δήμαρχος

Ο κόσμος που ασχολείται με τα κοινά και πιο συγκεκριμένα με τα δημοτικά πράγματα έχει εστιάσει σε ένα πράγμα. Με ποιο εκλογικό σύστημα θα γίνουν οι δημοτικές εκλογές. Από το εκλογικό σύστημα αναμένεται να κρίνουν και να αξιολογήσουν αρκετοί ενδιαφερόμενοι την στάση τους.
Σύμφωνα με ανακοίνωση- άρθρο του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Πουλάκη καθιερώνεται ως εκλογικό σύστημα η απλή αναλογική. Τούτο σημαίνει ότι έχουμε αυτομάτως κάθοδο παρατάξεων και όχι.... ενιαίο ψηφοδέλτιο για δημοτικούς συμβούλους και ενιαίο ψηφοδέλτιο για υποψήφιους δημάρχους.
Οι παρατάξεις που θα διεκδικήσουν τη διοίκηση του δήμου είναι υποχρεωμένες να βρουν ως υποψήφιους συμβούλους 33 συμπολίτες και θα μπορούν να έχουν άλλους 3 επιπλέον εφόσον το επιθυμούν. Δηλαδή κατ΄ ανώτατο όριο οι υποψήφιοι σε κάθε συνδυασμό θα είναι το πολύ 36.

Καταργούνται οι δημοτικές ενότητες και οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι θα "σταυρώνονται" από όλους τους δημότες.
Στα χωριά τα τοπικά συμβούλια θα εκλέγονται από ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο όπου ο πρώτος σε σταυρούς θα εκλέγεται αυτομάτως πρόεδρος της Κοινότητας.

Προτείνεται η κατανομή του συνόλου των εδρών του Δημοτικού/
Περιφερειακού Συμβουλίου από τον πρώτο γύρο με το σύστημα της απλής αναλογικής μεταξύ των συνδυασμών, με βάση την «κλασική» μέθοδο τηςαναλογικής των υπολοίπων, όπως συμβαίνει σήμερα για τον 1ο γύρο.

Ειδικότερα, σε περίπτωση που κανένας συνδυασμός δεν συγκεντρώσει 50%+1 των ψήφων κατά τον 1ο γύρο (οπότε ο επικεφαλής του αναδεικνύεται, αντίστοιχα, Δήμαρχος ή Περιφερειάρχης), θα πραγματοποιείται επαναληπτική εκλογή σε 2ο γύρο μεταξύ των δύο πρώτων συνδυασμών, οπότε Δήμαρχος/Περιφερειάρχης θα είναι ο επικεφαλής του πλειοψηφήσαντος στο γύρο αυτό συνδυασμού, χωρίς ωστόσο αυτό να επιδρά στην κατανομή των εδρών που έχει ολοκληρωθεί από τον 1ο γύρο.
Σημειώνεται ότι το πρόσωπο του Δημάρχου/ Περιφερειάρχη διαθέτει παγιωμένη θέση στη συνείδηση των πολιτών, γι’ αυτό και η προτεινόμενη ρύθμιση δεν ανατρέπει ριζικά τις μέχρι σήμερα διαδικασίες με τις οποίες είναι εξοικειωμένοι οι αιρετοί και οι πολίτες. Με την επιλογή αυτή ενισχύεται θεσμικά και συμβολικά η θέση και ο ρόλος του Δημάρχου/ Περιφερειάρχη. Υπάρχει  αποσύνδεση της εκλογής των οργάνων της Δημοτικής Ενότητας από την εκλογή του δημοτικού συμβουλίου, τόσο ως προς την κατάρτιση των συνδυασμών (δηλ. ένας συνδυασμός να μπορεί να κατέλθει έγκυρα μόνο στο «κεντρικό» Δημοτικό Συμβούλιο ή μόνο σε μία Δ.Ε.), όσο και ως προς την ανάδειξη των επιτυχόντων (δηλ. δεν θα υπάρχει εξάρτηση των τοπικά επιτυχόντων από τον κεντρικά επιτυχόντα συνδυασμό)

 Η καθιέρωση μόνο συλλογικών οργάνων και κατανομή των εδρών
τους με απλή αναλογική μεταξύ των συνδυασμών, με βάση τα αποτελέσματα
κάθε Δημοτικής Ενότητας
 Η έμμεση εκλογή του Προέδρου του συλλογικού οργάνου.
Σε  αφορά την πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση, προτείνεται:
. Η κατάργηση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και τη μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων της στα Συμβούλια των Δημοτικών Ενοτήτων
. Η κατάργηση της Οικονομικής Επιτροπής και τη μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων της είτε στα Συμβούλια των Δημοτικών Ενοτήτων είτε (όπου αυτό δεν είναι δυνατό) στο Δημοτικό Συμβούλιο ή στην Εκτελεστική Επιτροπή,
ανάλογα και με το ειδικότερο περιεχόμενο εκάστης αρμοδιότητας.
- Η διάκριση των πολιτικών και των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων και τη μεταφορά τους στα αντίστοιχου χαρακτήρα όργανα.
. Η αναβάθμιση του ρόλου του Γενικού Γραμματέα του Δήμου, ώστε να αποφορτιστεί ο Δήμαρχος και οι Αντιδήμαρχοι από τις αμιγώς διεκπεραιωτικές και διαχειριστικές αρμοδιότητες και να είναι σε θέση να
επιτελούν τον πολιτικό και επιτελικό τους ρόλο, παραμένοντας ωστόσο ο Γενικός Γραμματέας πολιτικό στέλεχος του Δήμου (μετακλητός).
. Η ενίσχυση της υπηρεσιακής δομής των ΟΤΑ α’ βαθμού, με την καθιέρωση μεταξύ άλλων ενός minimum θέσεων και οργανικών μονάδων σε κάθε κατηγορία ΟΤΑ α’ βαθμού, ανάλογα με τις δυνατότητες και τις ανάγκες τους, που θα διασφαλίζει τη συνέχεια και τη θεσμική μνήμη των υπηρεσιών, ανεξαρτήτως της εναλλαγής των Δημοτικών Αρχών, και θα ενισχύει την επιχειρησιακή τους ικανότητα.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΑΥΤΟΙ ΚΑΠΝΙΖΟΥΝΕ ΠΟΛΥ ΜΠΑΦΟΥΣ.ΤΙ ΠΙΝΕΙΣ ΡΕ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΔΙΝΕΙΣ.ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΕΝΙΣΧΥΕΤΑΙ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ ΚΑΘΕ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ.ΤΟ ΝΑ ΕΚΛΕΓΕΤΑΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΤΟΠΙΚΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΙΟ ΠΟΛΛΟΥΣ ΣΤΑΥΡΟΥΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ ΣΩΣΤΟ.ΤΟ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ ΜΕΓΑΛΟ.ΤΟ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΛΑΘΟΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙΑΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΔΕΣΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΑ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ.ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ ΘΑ ΔΙΑΛΥΣΟΥΝΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΕΝΤΕΛΩΣ.ΜΕ ΠΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΙΡΕΤΩΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ