Σάββατο 3 Ιουνίου 2017

Τα κουνούπια, οι βόμβες που έγιναν κροτίδες και η δήλωση του Γκυρίνη- σχόλιο

"Επειδή ακούστηκαν τέρατα και σημεία και επειδή επιχειρείται να στηθεί σκηνικό διαπλοκής από κύκλους που είναι γνωστοί στην πολιτική πιάτσα θεώρησα αναγκαίο να ξεκαθαρίσω τα πράγματα.
Ούτε βόμβα ούτε πάταγο έκαναν τα όσα ακούστηκαν ως καταγγελία διότι πολύ απλά δεν υπάρχει τίποτα το επιλήψιμο και όλα όσα ακούστηκαν είναι ανυπόστατα.

Κοιτάξτε όλοι εσείς που μετέχετε και.....
μετέρχεστε θεμιτών και αθέμιτων μέσων για να πετύχετε τους σκοπούς σας. Θα σας δώσω μια συμβουλή: Καθαρός ουρανός αστραπές δε φοβάται. Εγώ και η διοίκησή μου τηρούμε ως κόρη οφθαλμού την διάφανεια και περιφρουρούμε το συμφέρον του δήμου μας και των δημοτών μας. Ο κόσμος το ξέρει όπως ξέρει και αυτούς που κρύβονται πίσω από τα κατευθυνόμενα ψεύδη".

Τι έχει συμβεί και ο Π. Γκυρίνης σχολιάζει με αυτό το ύφος;

Την περασμένη βδομάδα εμφανίστηκε μια επαγγελματίας που είναι ιδιοκτήτρια εταιρίας απεντομώσεων κλπ από τον Λαγκαδά και από το ράδιο Αβένα κατήγγειλε το δήμο και τον δήμαρχο προσωπικά για τον αποκλεισμό της από τις αναθέσεις του έργου στις δημοτικές ενότητες και το οποίο αφορά στην καταπολέμηση των κουνουπιών. Η εν λόγω ιδιοκτήτρια θεώρησε ότι δεν έγιναν σύμφωνα με το νόμο οι διαδικασίες και ότι το ταμείο του δήμου ζημιώθηκε περί τα 15 χιλιάδες ευρώ αφού η ίδια κατέθεσε την πιο οικονομική προσφορά.

Η είδηση παρουσιάστηκε ως βόμβα και ότι θα προκαλούσε πολιτική θύελα αλλά είναι προφανές από τις εξελίξεις ότι η πραγματική διάσταση της όλης υπόθεσης είναι της τάξης μιας κροτίδας. Μπορεί η ιδιοκτήτρια της εταιρίας που δικαιολογημένα θέλει δουλειά και την διεκδικεί να λέει και να περιγράφει τις καταστάσεις όπως θέλει ή όπως τη βολεύουν αλλά είναι προφανές ότι υπάρχει αντίλογος και κυρίως η πραγματικότητα. Διότι, μπορεί κάποιος να θέλει να κερδίσει τις εντυπώσεις, να δημιουργήσει κλίμα εις βάρος της διοίκησης, μπορεί ακόμα ακόμα να δίνονται και αφορμές από την ίδια τη διοίκηση για κριτική αλλά αυτό που κανείς δε μπορεί να καταλογίσει στη διοίκηση Γκυρίνη και στον ίδιο τον δήμαρχο είναι η σκοτεινή λειτουργία του, η ύπαρξη σκανδάλων κλπ γεγονός που ενοχλεί τους πολιτικούς αντιπάλους που είχαν συνηθίσει σε τέτοια σκηνικά και τώρα θα πρέπει να βρουν άλλο πεδίο αντιπαράθεσης.

Μόλις εκλέχτηκε ο Γκυρίνης πήρε κάποιες αποφάσεις. Μια από αυτές ήταν να ενισχύσει το κομμάτι εκείνο που αφορά στην καταπολέμηση των κουνουπιών. Η διοίκηση Δημητριάδη είχε ένα κονδύλιο της τάξης των 15 χιλιάδων ευρώ και ο Γκυρίνης χρόνο με το χρόνο το έφτασε στις 70 χιλιάδες ευρώ. Αυτή η δράση έρχεται να κουμπώσει με την δράση της Περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας που έχει την κύρια ευθύνη για τα κουνούπια. Και αντί να δίνονται συνεχώς συγχαρητήρια στην διοίκηση Γκυρίνη που αυξάνει το ποσό, αντί να δίνονται συγχαρητήρια στην Διοίκηση και τον αντιδήμαρχο Χαλκίδη που ξεκίνησε φέτος την προσπάθεια της καταπολέμησης πολύ νωρίς εμφανίζονται διάφοροι κατευθυνόμενοι που προσπαθούν να κάνουν αρνητικό κλίμα εις βάρος του δημάρχου.

Γιατί απευθείας ανάθεση; Ρωτάνε δήθεν αφελώς ορισμένοι. Η απάντηση είναι απλή: γιατί έτσι βολεύει, τόσο λειτουργικά όσο και πρακτικά. Όσοι έκαναν διοίκηση γνωρίζουν και καλά θα κάνουν να σταματήσουν να λένε ανοησίες. Οι άλλοι που δεν έκαναν διοίκηση είναι δικαιολογημένοι αλλά καλό είναι να ρωτήσουν να μάθουν. 
Δεν θα κέρδιζε το δημοτικό ταμείο αν γινότανε διαγωνισμός και όχι κατάτμηση; ρωτάνε δήθεν αφελώς ορισμένοι. Το τι είναι εννιαίο έργο και τι κατάτμηση ασφαλώς δεν περιμένουμε να το πει ο πάσα ένας άσχετος. Υπάρχει η πλέον αρμοδια αρχή που είναι το Ελεγκτικό Συνέδριο που αποφασίζει και όταν διαπιστώνει ότι υπάρχει παρανομία δεν πληρώνει τα τιμολόγια. Τόσο απλό και γνωστό σε όσους έκαναν διοίκηση. Οι άσχετοι μπορούν να μάθουν.
Γιατί δεν έγινε διαγωνισμός μειοδοτικός να κερδίσει το δημοτικό ταμείο; ρωτούνε δήθεν αφελώς ορισμένοι. Να θυμίσω ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια, τότε που ήταν η χρυσή εποχή των εργολάβων, δίνονταν έργα σε εργολάβους με τεράστιες εκπτώσεις και κάποιοι ανόητοι (πολιτικά εννοώ) πανηγύριζαν γιατί κέρδιζε το δημοτικό ταμείο. Ωστόσο, πλείστα όσα έργα αφήνονταν στη μέση εξ αιτίας της αδυναμίας να τα εκτελέσει ο εργολάβος που είχε δώσει την μεγάλη έκπτωση.
Αποτελεί ο παραπάνω ισχυρισμός επιχείρημα για να καταργηθούν οι διαγωνισμοί; Όχι βέβαια, αλλά καλό θα είναι όσοι ομνύουν υπέρ της νομοθεσίας για τους διαγωνισμούς να λαμβάνουν υπόψη τα συμφέροντα που αυτή υπηρετεί ενίοτε. Οι νόμοι που ψηφίζονται κατά καιρούς δεν είναι ούτε αθώοι ούτε χωρίς υστεροβουλία. Κάποιους εξυπηρετούν και όλοι γνωρίζουμε ότι ο Σουφλιάς για παράδειγμα όντας ΥΠΕΧΩΔΕ επί Καραμανλή είχε κάνει νόμο που συνέδεε την αμοιβή των μελετητών ανάλογα με το ύψος του έργου. Ήταν υποχρεωμένοι οι ΟΤΑ να πληρώνουν μελέτες ακριβές ασχέτως αν τις έβρισκαν στην αγορά πολύ πιο φτηνές. Τουτέστιν, το νόμισμα δεν έχει μόνο μια όψη αλλά πολλές.

Συντελέστηκε αδίκημα ηθικής τάξης; Προσωπικά θα έλεγα ότι αυτό που συντελέστηκε είναι ένας λάθος χειρισμός εκ μέρους του δημάρχου που καλοπροαίρετα πήγε να χειριστεί την υπόθεση με την ιδιοκτήτρια της εταιρίας που έκανε όλο αυτό το ντόρο και την πάτησε. Γιατί, δεν είναι δυνατόν όποιος τηλεφωνεί στο δημαρχείο και δηλώνει προμηθευτής, εργολάβος κλπ και ο οποίος ζητάει πληροφορίες να τον συνδέουν με τον δήμαρχο. Και δεν είναι δυνατόν ο ίδιος ο δήμαρχος να δίνει πληρφορίες ή στοιχεία όταν υπάρχουν υπηρεσίες και αρμόδιοι αντιδήμαρχοι.

Τέλος, αναφορικά με το κλίμα που πήγαν να φτιάξουν οι γνωστές περσόνες του κέντρου της πόλης της Αλεξάνδρειας με τα συνεχή σχόλια και τα ψυθιρίσματα στα καφέ πήγαν στον βρόντο αφού ουδείς ασχολείται με τελειωμένους πολιτικά  ανθρώπους. Κρατήστε δυνάμεις για το 2019, μην τις σπαταλάτε.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΣΑΣ ΚΑΛΩ ΝΑ ΒΡΟΝΤΟΦΩΝΑΞΟΥΜΕ
ΖΗΤΩ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΖΗΤΩ Η ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ
ΖΗΤΩ Η ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑ
Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΝΙΚΗΣΕ

kafteranis Haris είπε...

Πολύ φοβάμαι ότι ο Δήμαρχος ακόμη δεν κατάλαβε ότι πέραν της νομιμότητας (που η κατάτμηση έργου πλέον κινείται στα όρια αυτής με βάση τη νέα νομοθεσία) υπάρχει και η ηθική πλευρά , όπως επίσης και η απόπειρα παραβίασης της κοινής λογικής.Όλοι οι πολίτες αντιλαμβάνονται τι είναι πιθανόν να υποκρύπτει μια απευθείας ανάθεση...Όλοι οι πολίτες αντιλαμβάνονται τι σημαίνει κατάτμηση έργου σε ποσά που να επιτρέπουν την απευθείας ανάθεση...Όλοι οι πολίτες αντιλαμβάνονται τα πάντα...Απλά δεν μπορούν να το αποδείξουν...Εδώ επιλαμβάνονται πλέον τα όργανα της πολιτείας , επίτροπος και εισαγγελέας.Σε μια χώρα που καταρρέει το μόνο που δεν έχουμε ανάγκη είναι γελοιότητες χαμηλού επιπέδου που επιχειρούν να μας υποβαθμίσουν στο επίπεδο του ιθαγενούς ορισμένοι κουτοπόνηροι. Κρείττον του λαλείν το σιγάν...Για ένα να είναι βέβαιος ο δήμαρχος , ότι ο χώρος του δημόσιου διαλόγου είναι ανοικτός για τον οποιονδήποτε πόσο μάλλον για τον καταγγελλόμενο δήμαρχο. Ιδού η Ρόδος κ δήμαρχε....Ξέρετε και το να κρύβεστε είναι πολιτική τοποθέτηση, υποδηλώνει βάσιμη πιθανότητα ενοχής...Χάρη πως το είπες????..."Λάθος χειρισμός"....Ευφυές....

Ανώνυμος είπε...

Εγω κοιταζω το αποτελεσμα. Μας λες Χαρη οτι ο δημος εφτασε να πληρωνει 70.000 ευρω για την καταπολεμηση των κουνουπιων. Εγω κατοικω στο πλατυ και τα κουνουπια καθε βραδυ κανουν παρτυ. Αρα πεταμενα λεφτα

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Καφτεράνη. Στην εκπομπή τις Παρασκευής που παρουσιάσατε το θέμα του Δήμου Αλεξάνδρειας με την καταγγέλλουσα κ Ουζούνη, πέραν των όλων όσων ακούστηκα και έκαναν εντύπωση, στο τέλος χαμογέλασα με την πραγματικά ευφυές ατάκα από μέρους σας. Πράγματι κ Καφτεράνη, εννέα μηνών έγκυος και παρθένος δεν γίνεται!!! Ούτε και με την Γκυρίνιο θεωρεία.