Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Η βιβλιοθήκη Αλεξάνδρειας παραμένει στον ακατάλληλο χώρο που βρίσκεται μέχρι νεωτέρας. Απορρίφθηκε ολοκληρωμένη πρόταση Ναλμπάντη

Κ. Ναλμπάντης
Μεγάλη κουβέντα και ορισμένες φορές με ένταση έγινε χτες το βράδυ στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αλεξάνδρειας κατά την συζήτηση ενός θέματος που έφεραν προς συζήτηση ορισμένοι πολίτες και αφορούσε στην πιθανή προσωρινή μετεγκατάσταση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης σε άλλον χώρο έως ότου ετοιμαστεί  το κτήριο του Πνευματικού Κέντρου όπου και θα στεγαστεί οριστικά.

Το θέμα τέθηκε στον δημόσιο διάλογο εξ αιτίας της ακαταλληλότητας του χώρου που εδώ και ....δεκαετίες φιλοξενεί την δημοτική βιβλιοθήκη που διαθέτει πλούσιο υλικό με τοπικό και ευρύτερο ενδιαφέρον και πάνω απ΄ όλα είναι μια πνευματική κυψέλη. Ο χώρος, ως γνωστόν, υπέστη ζημιές στις πλημμύρες του 2012 με αποτέλεσμα να καταστραφούν αρκετοί τόμοι βιβλίων και να σωθούν τα υπόλοιπα χάριν της υπεράνθρωπης προσπάθειας του προσωπικού.
Το εσωτερικό της βιβλιοθήκης σήμερα
Με αφορμή αυτή την κατάσταση έπεσε στο τραπέζι το επιτακτικό αίτημα να μεταφερθεί προσωρινά η βιβλιοθήκη σε αίθουσα που βρίσκεται στο συγκρότημα κτηρίων των αποθηκών της πρώην ΕΑΣ, δίπλα στα γραφεία του πολιτιστικού συλλόγου "Ο Αμάραντος". Το σενάριο αυτό επέφερε αντιδράσεις και κινητοποίηση από πολίτες που αντέδρασαν θεωρώντας ότι θα υποστεί υποβάθμιση η βιβλιοθήκη αφού θα μεταφερθεί στις ...παρυφές της πόλης. Ζητούσαν δε να στεγαστεί στον φυσικό της χώρο, το Πνευματικό κέντρο.

Από την πλευρά της διοίκησης ο αντιδήμαρχος Κ. Ναλμπάντης τόνισε ότι η μεταφορά της βιβλιοθήκης είναι επιβεβλημένη ώστε να αποκλειστεί πιθανή ζημιά από πλημμύρες. Είπε ακόμη ότι επελέγη ο συγκεκριμένος χώρος ως προσωρινή λύση ώστε τα όποια χρήματα απαιτηθούν για να διαμορφωθεί να μην πάνε χαμένα αλλά το κτήριο στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί για άλλη δομή ή υπηρεσία του δήμου. Παράλληλα, ανέλυσε τα δεδομένα που σήμερα υπάρχουν για την πορεία ολοκλήρωσης των έργων στο κτήριο του Πνευματικού Κέντρου λέγοντας ότι σε σύντομο χρόνο θα είναι προς χρήση.

Η πρόταση Ναλμπάντη ήταν ολοκληρωμένη και διασφάλιζε πλήρως την περιουσία της Βιβλιοθήκης. Ωστόσο, απορρίφθηκε ...μετ΄ επαίνων. Ο λόγος; Οι αντιδράσεις που διατυπώθηκαν από τους πολίτες και κατά την άποψή μου από τον πρόεδρο των βιβλιοθηκονόμων Χαράλαμπο Τσολάκη που είναι και πρόεδρος στην Τοπική Κοινότητα Κλειδίου. Ο κ. Τσολάκης στην σύντομη τοποθέτησή του είπε ότι η βιβλιοθήκη πρέπει να παραμείνει στο χώρο της και ότι δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως βιβλιοπωλείο που μπορεί να μεταφερθεί. Παράλληλα είπε ότι θα βοηθήσει ο ίδιος και συνεργάτες του στο στήσιμο του νέου χώρου στο Πνευματικό Κέντρο.
Με την παραπάνω άποψη συμφώνησε και ο ίδιος ο δήμαρχος που μετάβαλε άποψη αφού εξ αρχής είχε την άποψη ότι πρέπει να γίνει η μεταφορά λέγοντας ότι θα πιεστούν άπαντες ώστε να ολοκληρωθεί το ΠΠΚΑ το ταχύτερον δυνατόν ώστε να γίνει εκεί η μεταφορά.

Από την πλευρά της η μειοψηφία δια του τέως δημάρχου Δημητριάδη πρότεινε την ενοικίαση ενός κατάλληλου χώρου στο κέντρο της πόλης για να φιλοξενήσει την βιβλιοθήκη προσωρινά. Ο Γ. Σπυρίδης είχε υπογράψει την αίτηση του θέματος ως πολίτης ενώ ο Χρ. Αλευράς συντάχθηκε με την πρόταση του δημάρχου.

Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι η πρόταση Ναλμπάντη ήταν η πιο ολοκληρωμένη και αυτή που εξυπηρετεί ολονών των πλευρών τα συμφέροντα. Καταφέρνει να αποκτήσει ο δήμος έναν ακόμα χώρο λειτουργικό και έτοιμο να φιλοξενήσει μια νέα δομή ή υπηρεσία του δήμου. Διασφαλίζει την περιουσία της βιβλιοθήκης από πιθανή πλημμύρα και τέλος αποκτούν έναν πολύ καλύτερο χώρο τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι επισκέπτες της Βιβλιοθήκης διότι ο σημερινός είναι άθλιος.
Τώρα, η διοίκηση μετά την απόφαση αυτή θα πρέπει να φτιάξει άμεσα ένα πρόχειρο αντιπλημμυρικό έργο έξω από την βιβλιοθήκη γιατί κανένας δεν ξέρει πότε και πόσο θα βρέξει. Και παράλληλα, να είναι πάντα έτοιμοι να πιάσουν σκούπες και να τρέξουν στην βιβλιοθήκη άμα χρειαστεί.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Για ακομη μια φορα φανηκε η ανεπαρκεια της Δκσης του Δημου. Ουτε μεταξυ τους μπορουν να συνενοηθουν και να φερουν μια ολοκληρωμενη προταση. ο κ Δημαρχος ουτε την ομαδα του μπορει να ελεγξει. Αδειασε τον κ Ναλμπαντη και διαφοροποιηθηκε απο την προταση του.Προσφατα συμπολιτης μας κατεθεσε προταση για δημιουργια Μουσειου στην πολη μας.Επειδη επειγει η μεταφορα της βιβλιοθηκης, αν θα μεινει αλλο εκει που ειναι θα καταστραφει, προτεινεται να μετεγκατασταθει στο χωρο της προην ΔΟΥ, Εφοσον βεβαια το κτιριο περιηλθε στο Δημο και δεν ειναι μαιμου η ειδειση οπως το τελωνειο κλπ και στο χωρο του Πνευματικου να δημιουργηθει το Μουσειο, για να ικανοποιηθει και ο ερμος ο συμπολιτης μας, που επι χρονια παρακαλαει να του δοθει χωρος για να στησει τα εκθεματα του. Φιλε Γιωργη, οι ανθρωποι της Δκσης εχουν μεσανυχτα απο Πολιτισμο. Βεβαια ξεχωριζουν ολοι για την μορφωση τους. Ο ενας της Σχολης Τσοτυλιου, ο αλλος του Πολυτεχνειου, ο ετερος της Σχολης Τρικαλων κλπ. Περιμενουμε.

Ανώνυμος είπε...

ΣΕ ΒΛΕΠΩ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟ ΠΟΛΥ ΓΙΑΤΙ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΓΡΑΦΕΙΣ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΣΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΣΕ ΣΤΗΡΙΞΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ?? ΜΗΠΩΣ ΑΝ ΤΟ ΒΑΛΕΙΣ ΔΕΝ ΠΕΙΘΕΙΣ ΚΑΝΕΝΑ?? ΜΗΠΩΣ ΕΙΣΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΣ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΟΙΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΙΖΕΙΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥΣ ΘΑΒΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΡΩΓΟΝΤΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ? ΜΗΠΩΣ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΛΥΣΕΙΣ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΤΑΔΙΚΟ? ΜΗΠΩΣ ΣΕ ΛΕΝΕ ΔΗΜΗΤΡΑΚΙ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ? ΒΑΛΕ ΟΝΟΜΑ ΚΑΙ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΚΑΙ ΤΙ ΕΧΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΒΑΛΕΙΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΥΤΑ ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΤΥΧΙΑ ΤΟΥΣ.ΕΣΥ ΤΙ ΠΤΥΧΙΟ ΕΧΕΙΣ?ΤΟΥ ΚΟΜΑΤΟΣ?Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΣΗΚΩΝΕΙ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΣΕ ΠΡΟΣΩΠΑ ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΗ ΑΦΗΣΕ ΤΟΝ ΑΡΚΕΤΑ ΤΟΝ ΔΟΥΛΕΨΕΣ.ΤΟ ΠΑΙΖΕΙΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣ ΤΟΥ.Ο ΕΤΕΡΟΣ ΚΟΤΑ Ε ΚΟΤΑ ΣΕ ΠΗΡΑΝ ΧΑΜΠΑΡΙ ΟΛΟΙ ΔΙΠΡΟΣΩΠΕ.

Ανώνυμος είπε...

Σε πονεσε φιλε Ανωνυμε 0622. Αυτη ειναι η πραγματικοτητα, αυτοι εισθε, αλλα δυστυχως θα σας ανεχθουμε αλλα 4 χρονια. Και για να εχουμε καλο ερωτημα εσυ πιας σχολης πτυχιουχος εισαι, γιατι εκει μεσα ολοι εισθε με μεταπτυχιακα, αρχης γενομενης απο κ Δημαρχο κλπ. Βλεπω χειριζεσαι καλα τον υπολογιστη και μαλλον πρεπει να εισαι με τιτλο σπουδων σπουδαιου Πανεπιστημιου! Αδικησε! φιλε πες στους κυριους της Δκσης του Δημου να καθησουν και να δουλεψουν και να αφησουν τις γκομενες, τα ουισκι και τις μαγκιες. Οι Αλεξανδρινοι σας ψηφισαν για να δουλεψετε και οχι να κοροιδευτε. Συνελθετε οσο ειναι καιρος, γιατι ερχεται καλοκαιρι και ο κοσμος θα σας παρει με τις ντοματες και δεν θα ξερετε που θα κρυφθειτε. Συνελθετε οσο ειναι καιρος.

Xronika είπε...

Μίσος και χολή από τον ανώνυμο εις βάρος της διοίκησης που ο λαός ανέδειξε με ποσοστό τεράστιο. Πιθανόν να το ξέχασε ο ανώνυμος ότι έχουμε δημοκρατία και ότι δεν αποφασίζουν οι ανώνυμοι ούτε τα καφενεία ούτε οι διάφοροι ανύπαρκτοι που πασχίζουν να γίνουν επώνυμοι και αναζητούν ρόλους συνηγόρου κλπ
Οι κομπλεξικοί ανώνυμοι που ¨πυροβολούν" την διοίκηση του δήμου, τους βουλευτές, τους συνδικαλιστές,τους δημοσιογράφους που όλοι αυτοί δραστηριοποιούνται επώνυμα είναι άξιοι της μοίρας τους και της τρύπας τους που κατοικούν. Πρόκειται για φασισμό περιωπής και δείγμα της ανεπάρκειάς τους να ασκήσουν κριτική τεκμηριωμένη και όχι συκοφαντική.
Προσωπικά, θα συνεχίσω να αφήνω ανώνυμα σχόλια που όμως δεν ξεπερνούν τα όρια και δεν εκθέτουν προσωπικότητες. Τα άλλα, θα κόβονται, όπως έχω κόψει αρκετά τους τελευταίους μήνες.
Χάρης Μόχλας

Ανώνυμος είπε...

ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΠΗΓΑ ΝΑ ΣΤΕΙΛΩ ΜΝΜ ΕΚΛΕΙΣΕ Ο ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ, ΛΟΙΠΟΝ Ο ΕΤΕΡΟΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΑ ΠΑΕΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΛΙΓΑ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΕΙΔΑΜΕ ΚΑΙ ΣΕΝΑ ΤΙ ΕΚΑΝΕΣ.ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΘΑ ΚΡΙΘΟΥΝ ΑΛΛΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΛΙΓΟ ΧΡΟΝΟΣ.