Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015

Γ. ΤΖΙΛΑΣ: ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΜΟΥ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΩ ΤΟ ΕΡΓΟ ΜΟΥ ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΡΟΥΟΝΤΑΣ ΨΕΥΔΗ

Η απάντηση, που δόθηκε στο προηγούμενο φύλλο της Εφημερίδας "Ο ΠΟΛΙΤΗΣ", ήταν πλήρης και σαφής και ελπίζω να ενημερώθηκε καλά η κοινή γνώμη για τα ζητήματα της ΔΕΥΑ ΑΛ.

Επειδή όμως ο νυν πρόεδρος της ΔΕΥΑ ΑΛ κ. Μπασδεκόπουλος Θεόδωρος συνέχισε να αραδιάζει ανυπόστατες κατηγορίες με μοναδικό σκοπό να δημιουργήσει λανθασμένες εντυπώσεις και να δείξει ότι μ' αυτόν τον....
τρόπο επιτελεί κάποιο έργο, είμαστε αναγκασμένοι να επανέλθουμε.

Πρώτο και βασικότατο για μας είναι το δικαίωμα να υπερασπιστούμε το έργο μας και να καταδείξουμε στην κοινή γνώμη, που μας παρακολουθεί, ότι τα τριάμισι χρόνια που ήμουν πρόεδρος της ΔΕΥΑ ΑΛ εργαστήκαμε σκληρά και μπορέσαμε να απαλλάξουμε τη Δημοτική αυτή επιχείρηση από το τεράστιο βάρος των χρεών, που μας κληροδότησαν οι προηγούμενες Διοικήσεις.
Λυπούμαστε πραγματικά, που παραδώσαμε στον κ. Μπασδεκόπουλο μηδενικό Ταμείο αλλά όταν εμείς παραλάβαμε είχαμε 9.500.000 € χρέη!
Καλό θα ήταν να παραδώσουμε κάποια εκατομμύρια πλεόνασμα για να μπορεί ο κ. Μπασδεκόπουλος να επιτελέσει το έργο του , όπως αυτός θα το ήθελε.

Επειδή όμως αφήνει κάποιες κατηγορίες για αγορά σωλήνων με τιμή πολύ μεγαλύτερη της αγοράς, για χάρισμα χρημάτων, 35.000€ συγκεκριμένα, για αγορά αυτοκινήτου που πουλήθηκε 2.500€ και αγοράστηκε από τη ΔΕΥΑ ΑΛ 5.000€ εμείς ένα μονάχα θα πούμε. Έχει στοιχεία γι' αυτά που λέει ο κ. Μπασδεκόπουλος; Έχει τιμολόγια αγοράς του αυτοκινήτου και επαναγοράς από τη ΔΕΥΑ ΑΛ; Έχει μελετήσει τους μειοδοτικούς διαγωνισμούς που έκανε η ΔΕΥΑ ΑΛ για την αγορά των σωλήνων και του άλλου εξοπλισμού; Ή μήπως τα λέει όλα έτσι, σαν πληροφορίες, που κάποιοι καλοί του φίλοι τού τις διοχέτευσαν; Διότι θα πρέπει να ξέρει ο κ. Μπασδεκόπουλος ότι η διασπορά ψευδών ειδήσεων σε δημόσιους χώρους και σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης είναι αδίκημα.

Ας πάρουμε λοιπόν τα πράγματα από την αρχή.

1. Αναφέρει ο κ. Μπασδεκόπουλος ότι το χρέος στον ΟΤΕ ήταν πάνω από 3.000€. Ακούστε την πραγματικότητα όμως. Υπάρχει έγγραφο του Λογιστηρίου της ΔΕΥΑ ΑΛ με ημερομηνία 12 - 9 - 2014 (Διοίκηση Γκυρίνη - Μπασδεκόπουλου στη ΔΕΥΑ ΑΛ) όπου διακρίνεται φαρδιά πλατιά ότι η ΔΕΥΑΛ την ημερομηνία αυτή δε χρωστούσε στον ΟΤΕ και την ΚΟΣΜΟΤΕ ούτε δεκάρα τσακιστή. Γεννιέται λοιπόν το ερώτημα που έχει δύο άξονες. Α.΄ Ρώτησε το δικό του το λογιστήριο ο κ. Μπασδεκόπουλος ή έβγαλε την ψευδέστατη  αυτή "είδηση" από το μυαλουδάκι του; και Β.' Μήπως έπρεπε η πρώην Διοίκηση της ΔΕΥΑΛ να έχει πληρωμένους όλους τους επόμενους λογαριασμούς στον ΟΤΕ μέχρι το Γενάρη; Παρακαλούνται οι δημότες να λύσουν αυτό το πρόβλημα. Το έγγραφο του λογιστηρίου, που προαναφέραμε, είναι στη διάθεση όλων των δημοτών και το καταθέσαμε και στην εφημερίδα "Ο ΠΟΛΙΤΗΣ".

2. Για το χρέος των 35.000 Ευρώ που "χαρίστηκε", σύμφωνα με τα λεγόμενα του νέου προέδρου της ΔΕΥΑ ΑΛ, η αλήθεια είναι η εξής. Πρόκειται για μια επιχείρηση, που είναι εγκατεστημένη στο χώρο στάθμευσης του Πλατάνου στην ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ. Όταν πήγε ο Υπάλληλος της ΔΕΥΑ ΑΛ να κάνει την καταμέτρηση διαπίστωσε ότι ο υδρομετρητής ήταν κατεστραμμένος και δε λειτουργούσε. Παρ' όλα αυτά  με επιμονή βρήκε τους δείκτες, που ήταν καταγεγραμμένοι εκείνη τη στιγμή στον σπασμένο υδρομετρητή και με βάση τις ενδείξεις εκείνες βγήκε ο λογαριασμός των 35.000€. Ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης διαμαρτυρήθηκε λέγοντας ότι τόσο μεγάλο λογαριασμό δεν είχε πληρώσει ποτέ και άρα είχε γίνει κάποιο λάθος. Με απόφαση του Δ.Σ. της επιχείρησης, αφού πρώτα αντικαταστάθηκε ο χαλασμένος υδρομετρητής, αποφασίστηκε να γίνει καταγραφή της κατανάλωσης για 3, 4 δίμηνα να βγει ο μέσος όρος και με βάση το μέσο όρο να χρεωθεί η επιχείρηση με το αντίτιμο της κατανάλωσης, για τους μήνες που δεν είχε πληρώσει. Με τον τρόπο αυτό διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση ήταν περίπου 6.000€ στο σύνολο, την οποία και ξόφλησε ο ιδιοκτήτης κανονικά.

Μπορεί, βέβαια, ο κ. Πρόεδρος να κάνει σύγκριση σήμερα με τις καταναλώσεις της εν λόγω επιχείρησης και να διαπιστώσει  ότι οι λογαριασμοί της τρέχουν με παρόμοια ποσά ακόμη και σήμερα.
Σε αντιδιαστολή όμως έχουμε να τον ρωτήσουμε κι εμείς κάτι. Στις 24 -11- 2014 εκδόθηκε μια  απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑ ΑΛ με αριθμό 126/2014 σύμφωνα με την οποία κάποιος ιδιώτης, που είχε χρέος στη ΔΕΥΑ ΑΛ 6.379.20 € (καταναλώσεις για πάνω από 10 χρόνια) και ήταν βεβαιωμένο το χρέος του στη ΔΟΥ Βεροίας απαλλάχτηκε από το χρέος αυτό. Είναι αλήθεια το παραπάνω γεγονός ή όχι;

3. Αναφέρει ο κ. Μπασδεκόπουλος ότι κάποιο αυτοκίνητο πουλήθηκε 2.500€ και αγοράστηκε στη συνέχεια από τη ΔΕΥΑ ΑΛ 5.000€! Ψευδέστατη από την αρχή μέχρι το τέλος η καταγγελία του κ. Προέδρου της ΔΕΥΑ ΑΛ. Τα τιμολόγια, που έχουμε στα χέρια μας, καταγράφουν τα εξής ποσά με επίσημο τρόπο. Πώληση του αυτοκινήτου από ιδιώτη σε ιδιώτη 3.500€ + ΦΠΑ 805€ = 4.305 Το αυτοκίνητο, φυσικά, είχε ελλείψεις και χρειάστηκε κάποιες επισκευές, οι οποίες και έγιναν από το νέο ιδιοκτήτη, που είναι ηλεκτρολόγος αυτοκινήτων, ώστε να παραδοθεί στη ΔΕΥΑ ΑΛ πανέτοιμο προς χρήση. Αγορά  από τη ΔΕΥΑ ΑΛ του επισκευασμένου  αυτοκινήτου 4.000€ + ΦΠΑ 920 € = 4.920€. Παρακαλούμε κάνετε τις αντιπαραθέσεις με τα λεγόμενα του κ. Προέδρου της ΔΕΥΑ ΑΛ και βγάλτε τα συμπεράσματά σας. Εμείς έχουμε αντίγραφα των τιμολογίων στα χέρια μας. Ο κ. Θ. Μπασδεκόπουλος από πού εμπνεύστηκε τις 2.500 και τις 5.000€ που αναφέρει, με μοναδικό σκοπό να κάνει αντιπολίτευση και να στηλιτεύσει τις ενέργειες της πρώην Διοίκησης;

4. Για την προμήθεια των σωλήνων σε υπερβολική τιμή κατά τον κ. Μπασδεκόπουλο. Τον πληροφορούμε λοιπόν  και μαζί μ' αυτόν κι όλους τους Δημότες της Αλεξάνδρειας ότι οι προμήθειες των σωλήνων και του λοιπού εξοπλισμού γίνονταν ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΜΕΙΟΔΟΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ. Όλα τα στοιχεία αυτά επομένως είναι κατατεθειμένα στο αρχείο της επιχείρησης και όφειλε ο κ. Μπασδεκόπουλος να τα ξέρει και να μην αφήνει ανυπόστατες αιχμές. Και κάτι ακόμη. Κατά τη διενέργεια των μειοδοτικών διαγωνισμών υπήρχε πάντοτε έλεγχος από τους αρμόδιους  των ελεγκτικών μηχανισμών.

Υπενθυμίζουμε ότι στα τριάμισι χρόνια που ήμουν πρόεδρος στη ΔΕΥΑ ΑΛ η επιχείρηση πλήρωσε για το ΙΚΑ και τη ΔΟΥ (Παλαιά χρέη δηλαδή και τρέχουσες υποχρεώσεις) το ποσό των 3.031.904 € για να έχει η ΔΕΥΑ ΑΛ σήμερα  φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα και να μπορεί να εκτελεί έργα μόνη της χωρίς επιβλέψεις και παρατηρητές. Δεν αναφέρω αναλυτικά τις δόσεις κάθε έτους για να μη σας κουράσω.
Πρέπει να τονίσουμε όμως ότι η ΔΕΥΑ ΑΛ έχει ένα πολύ μεγάλο χρέος προς το Δήμο Αλεξάνδρειας,  που δημιουργήθηκε από της ιδρύσεώς της μέχρι σήμερα και αφορά στην πληρωμή υποχρεώσεων της Επιχείρησης  για τα έργα, που εκτελέστηκαν όλα αυτά τα χρόνια. Ο Δήμος Αλεξάνδρειας ήταν εγγυητής στις δανειακές συμβάσεις με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και για το λόγο αυτό πλήρωσε αυτός τις υποχρεώσεις αυτές λόγω αδυναμίας  της ΔΕΥΑ ΑΛ.
Το συνολικό χρέος σήμερα είναι περίπου 11.100.000  €. Τα στοιχεία αυτά είναι καταγεγραμμένα στους ισολογισμούς της επιχείρησης και, ασφαλώς, τα ξέρουν όλοι.  Η αναζήτηση λύσης στο πρόβλημα αυτό μας απασχόλησε έντονα. Αλλά το μεγάλο ποσό ήταν απαγορευτικό για την ώρα κι έτσι αποφασίστηκε να εξοφληθούν άλλες υποχρεώσεις της επιχείρησης και στο μέλλον να γίνει μια προσπάθεια στον τομέα αυτό. Χρειάζεται για το λόγο αυτό να υπάρξει μείωση δραστική των δαπανών της επιχείρησης, αύξηση των εσόδων και δημιουργία σιγά - σιγά αποθεματικών τα οποία  θα βοηθήσουν σε βάθος χρόνου στη μείωση της οφειλής προς το Δήμο. Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί στην είσπραξη των λογαριασμών, που κάποιοι δήθεν διαμαρτυρόμενοι δε θέλουν να πληρώσουν. Ήδη τα πρώτα βήματα έγιναν και τα πρώτα ονόματα στα οποία βεβαιώθηκαν ανείσπρακτοι λογαριασμοί έχουν δοθεί στην ΔΟΥ Βεροίας.

Εδώ όμως πρέπει να στηλιτεύσουμε τη στάση κάποιων δημοτών και κυρίως του αντιδημάρχου κ. Σ. Τόκα, ο οποίος στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την περασμένη εβδομάδα φωνασκούσε κι έλεγε στον κ. Τζίλα: "Δεν ντρέπεσαι , που έβαλες τον κόσμο να πληρώνει!!!" Αλήθεια τι πιστεύει ο κ. Τόκας; Ότι το νερό και οι υπηρεσίες της ΔΕΥΑ ΑΛ πρέπει να είναι δωρεάν; Ας μας το πει καθαρά κι αυτός κι η παράταξή του. Αλλιώς ας μη φωνασκεί κι ας μην προκαλεί.

Ερχόμαστε τώρα στα πραγματικά χρέη, που υπάρχουν σήμερα στη ΔΕΥΑ ΑΛ από την προηγούμενη Διοίκηση. Εμείς είμαστε ειλικρινείς και δεν κρύβουμε τίποτε. Τα χρέη που έμειναν απλήρωτα από την προηγούμενη Διοίκηση είναι τα εξής:

1.  ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΤΗΣ ΔΕΗ.....................................76.300  €
2.  ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΩΝ.... 76.640  €  και
3.ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΟ ΜΗΧΑΝΗΜΑ............................. 15.955  €

Για τα δύο πρώτα, που δεν τα αναφέρει ο κ. Μπασδεκόπουλος, είναι γνωστό ότι οι λογαριασμοί αυτοί πληρώνονται αλλά υπάρχει μερικές φορές κάποια καθυστέρηση ανάλογα με το ποσό που υπάρχει στο Ταμείο.

Για το Αποφρακτικό μηχάνημα, που είναι ιδιοκτησία της ΔΕΥΑ ΑΛ είχε μείνει από το 2007 μια οφειλή 21.000  €, η οποία συμφωνήθηκε με τον προμηθευτή να πληρώνεται σταδιακά και κάθε έτος ανάλογα με τις δυνατότητες της επιχείρησης.  Σήμερα  το υπόλοιπο είναι 15.955 και ελπίζουμε σε πολύ λίγο καιρό να έχει εξοφληθεί.

Υπάρχει ένα ακόμη χρέος ύψους 145.000   € προς τον εργολάβο του έργου της Αλεξάνδρειας αλλά δεν πληρώνεται επειδή υπάρχει αντιδικία με τον εργολάβο και η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της δικαιοσύνης. Όταν βγει η απόφαση θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες.

Τέλος στον εργολάβο  που εκτέλεσε το έργο στο Δημοτικό Διαμέρισμα Πλατέος, με την ολοκλήρωση των εργασιών, θα προκύψει ένα χρέος που οι λογιστές το υπολογίζουν σε 100.000€ περίπου.

Αυτή είναι η εικόνα της ΔΕΥΑ ΑΛ σήμερα και έχει αποδοθεί με πραγματικά στοιχεία κι όχι με ανυπόστατες φαντασιώσεις. Όταν κανείς εργαστεί πολύ σκληρά κι έχει αποδώσει έργο είναι φυσικό να θέλει να το υπερασπιστεί και να προστατέψει τον εαυτό του από ψεύδη και κακόβουλες ενέργειες. Για το λόγο αυτό θα συνιστούσαμε στον κ. Μπασδεκόπουλο να είναι πιο προσεκτικός, να μελετήσει τα της επιχείρησης την οποία διευθύνει, να ενημερώνεται υπεύθυνα και με στοιχεία κι όχι ανεύθυνα από αμφίβολες πηγές κι όταν κάνει ανακοινώσεις αυτές θα πρέπει να έχουν τη σοβαρότητα που πρέπει και να στηρίζονται σε ντοκουμέντα και σε έγγραφα.

Θα του συνιστούσαμε επίσης να μελετήσει καλά την επιστολή παραίτησης κάποιου συναδέλφου του τώρα τελευταία και να βγάλει συμπεράσματα χρήσιμα για την παραπέρα πορεία του. Η Διοίκηση της ΔΕΥΑ ΑΛ  δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Απαιτεί σύνεση, εργατικότητα προσοχή και προ πάντων ανάληψη ευθυνών και πρωτοβουλιών χρήσιμων για το Δήμο και τους Δημότες.

Εμείς θα ήμασταν πρόθυμοι να συνδράμουμε και να δώσουμε τη βοήθειά μας αν μας τη ζητούσαν. 'Ημασταν πρόθυμοι να σταθούμε στο πλευρό της νέας Διοίκησης ώστε να προχωρήσει το έργο της επιχείρησης γρήγορα και σωστά.
Ελπίζουμε να μη χρειαστεί να επανέλθουμε στο μέλλον.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Λαλίστατος και χαμογελαστός ο Τζίλας. Έκανε και τον απολογισμό του. Παρέλειψε όμως να μας ενημερώσει για κάτι πολύ σημαντικό που κατά κόρο αποφεύγει όπως ο διάβολος το θυμίαμα. Αναπάντητα ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν με τον Α η Β τρόπο. Επομένως θέλουμε να μάθουμε: Πώς γνώριζε τοπική εφημερίδα ποιος θα ήταν ο εργολάβος που θα έπαιρνε το έργο αποχέτευσης , του πρώην Δήμου Πλατέως πριν καν αυτό δημοπρατηθεί? Ποιο είναι το ποσοστό έκπτωσης του συγκεκριμένου έργου? Είναι βιώσιμο το συγκεκριμένο έργο η μήπως θα επιβαρύνει τους δημότες , η και την ΔΕΥΑΛ? Ποιο είναι το κόστος ανά χιλιόμετρο για την κατασκευή του δικτύου? Ποιος η ποιοι υπέγραψαν την συγκεκριμένη σύμβαση? Ας δώσει λοιπόν μία απάντηση ο Τζίλας. Δεν οφείλουν οι δημότες να γνωρίζουν? Η μήπως υπάρχει κάτι που θέλει να κρύψει? Ίδωμεν !!

Ανώνυμος είπε...

ΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥ ΟΙ σημερινοι αντιδήμαρχοι του μπαμπη τι υποχρεωσεισ αφησαν και ας αφησουν τα αλατια για τα χιονια και τα αδεσποτα και φωτογραφιε πραξεισ και απαντησεισ και καλο βραδυ κυριε χαρουλη