Κυριακή 10 Αυγούστου 2014

Θάψιμο των ροδακίνων στη χωματερή προτείνουν οι εξαγωγείς και αποζημίωση από το κράτος / Δηλώσεις

Την άμεση απογραφή, απόσυρση και καταστροφή των φρούτων, ιδίως ροδάκινων, που μένουν "στα αζήτητα" λόγω του ρωσικού εμπάργκο στα οπωροκηπευτικά προϊόντα από χώρες της ΕΕ, καθώς και την καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες, ζητούν οι ομάδες παραγωγών της Ημαθίας και της Κοζάνης, σε εφαρμογή αποφάσεων, οι οποίες ελήφθησαν στη χτεσινή σύσκεψη των...
εκπροσώπων τους στη Βέροια.

Παράλληλα, αποφάσισαν τη συγκρότηση κοινού μετώπου με ομάδες παραγωγών της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας, οι οποίες συμμετέχουν στην Περιφερειακή Ένωση Διακινητών Φρούτων και Λαχανικών (AREFEL), ώστε να υπάρξει συντονισμένη αντίδραση και διεκδίκηση στις Βρυξέλλες.
Παράλληλα, οριστικοποιήθηκε η πραγματοποίηση συσκέψεων για το θέμα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το επιμελητήριο Ημαθίας, την Τρίτη και τη ΔΕΥΤΈΡΑhttp://cdncache-a.akamaihd.net/items/it/img/arrow-10x10.png αντίστοιχα.
Ν' ανοίξουν άμεσα δύο χωματερές σε Ημαθία και Πέλλα για την απογραφή και απόσυρση
 ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας, Χρήστος Γιαννακάκης, διευκρίνισε: "Ζητούμε από την ελληνική κυβέρνηση ν΄ ανοίξει άμεσα δύο χωματερές, σε Ημαθία και Πέλλα, ώστε να απογραφούν και να καταστραφούν οι αδιάθετες ποσότητες. Επίσης, ζητούμε από την κυβέρνηση να αποζημιώσει τους πληγέντες και στη συνέχεια να διεκδικήσει αυτές τις αποζημιώσεις από τις Βρυξέλλες".

Σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης την Τρίτη

Στη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκε ακόμη η σύγκληση έκτακτης σύσκεψης για το θέμα στο Επιμελητήριο Ημαθίας, τη Δευτέρα στις 5 το απόγευμα, στην οποία καλούνται να συμμετάσχουν όλοι οι εξαγωγείς της Ημαθίας, της Πέλλας, της Πιερίας, της Κοζάνης και της Φλώρινας, ώστε να διαμορφωθούν κοινές θέσεις και... αιτήματα. Τα αποτελέσματα της σύσκεψης θα τεθούν υπόψιν του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γεωργίου Καρασμάνη, σε σύσκεψη που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο υπουργείο, στις 2 το μεσημέρι της Τρίτης.

Τρεις οι άξονες της συνεργασίας των παραγωγών της Μεσογείου

Όσον αφορά τη συμφωνηθείσα συγκρότηση κοινού μετώπου με τις ομάδες παραγωγών Ισπανίας, Γαλλίας και Ιταλίας, που συμμετέχουν στην ARAFEL, αυτή θα συζητηθεί στη διάρκεια προσεχούς συνάντησης και στηρίζεται σε τρεις άξονες: απόσυρση και καταστροφή των ποσοτήτων που δεν μπορούν να διατεθούν, αποζημίωση των παραγωγών, μέσω των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν προ τριετίας με το e-coli και χρηματοδότηση των τόκων για την άτοκη αναχρηματοδότηση των πληγεισών επιχειρήσεων.

Ο κ.Γιαννακάκης επανέλαβε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι αυτή τη στιγμή στα ψυγεία των συνεταιρισμών των οργανώσεων παραγωγών μόνο της Ημαθίας υπολογίζεται ότι βρίσκονται αδιάθετοι 9000 τόνοι ροδάκινου, που σε ποσοστό άνω του 50% επρόκειτο να προωθηθούν στη ρωσική αγορά (οι ακριβείς ποσότητες θα είναι γνωστές αμέσως μετά την απογραφή, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα και ΑΎΡΙΟ), ενώ στους επόμενους μήνες έπονται τα ακτινίδια και η φράουλα, που επίσης θα πληγούν.

"Τα φρούτα δεν είναι δυνατόν να διατεθούν σε ιδρύματα, ούτε να χυμοποιηθούν"

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι τα φρούτα που τελικά δεν θα εξαχθούν δεν είναι δυνατόν να διατεθούν σε νοσοκομεία, σχολεία ή φιλανθρωπικά ιδρύματα, όπως προτάθηκε από κάποιες πλευρές, καθώς αφενός αυτή τη δυνατότητα δεν την έχουν όλοι οι εξαγωγικοί φορείς, παρά μόνο οι αναγνωρισμένες από την ΕΕ οργανώσεις παραγωγών και αφετέρου το ροδάκινο είναι ευπαθές φρούτο και άρα δεν θα φτάσει στους αποδέκτες στην ιδανική κατάσταση.
Κατά τον ίδιο, δεν είναι εφικτή ούτε η χυμοποίηση των φρούτων, καθώς αυτά βρίσκονται ήδη συσκευασμένα σε τελάρα, η αφαίρεση των οποίων συνεπάγεται "τεράστιο κόστος", σε μια εποχή που η τιμή του χυμού είναι ήδη "εξευτελιστικά χαμηλή" -μέχρι και 0,05 ευρώ- και υπάρχει πλεόνασμα χυμού επιτραπέζιου ροδάκινου.

"Μας πιέζουν ήδη να ρίξουμε κι άλλο τις τιμές"
"'Ήδη, άρχισαν να μας πιέζουν για ακόμη μεγαλύτερη μείωση των ήδη εξευτελιστικά χαμηλών τιμών. Πριν από λίγη ώρα, αγοραστής από μεγάλο σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα κάλεσε μέλος της ομάδας μας για να τον ρωτήσει πότε θα κατεβάσουμε κι άλλο τις τιμές" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννακάκης.


Πηγη: ΑΠΕ

3 σχόλια:

Nikos Lioliopoulos είπε...

ω ρε μαγκα παρτυ που θα γίνει με τα διπλο τριπλο τετραπλοζυγισματα! και που ξεριες, μπορει να δουμε στο μελλον να πετιέται και κανενας νεος δήμαρχος απο αυτη την ιστορια...

Ανώνυμος είπε...

Εχει να οικονομησουν παλι προεδροι και παρατρεχανοι... Εχει να φευγει φορτηγο με 2 τονους ροδακινα και 10 νερο. Αθανατη Ελλαδα.
Οι αγροτες παλι θα την πληρωσουν , αλλα δεν πειραζει. Καλα να παθουν. Σαμαροβενιζελο και Οσιο αποστολο βουλευτη εκ Αλεξανδρειας ηθελαν και ψηφισαν.
Οποτε μοκο αγροτες. Τα κουβαδακια και σε αλλη παραλια και φετος παλι.

Ανώνυμος είπε...

Αμα παρουν οι αγροτες φραγκο συντομα γραψτε μου. Δεν υπαρχει ενδεχομενο να παρουν χρηματα. Στην Ελλαδα των υποσχεσεων βρισκομαστε. Και μην κεχναμε οι αγροτες στηριξαν νδπασοκ (ενα κομμα ειναι πλεον). Αξιοι της μοιρας τους. Ας κανουν οι αγροτες αγωγες κατα τις ευρωπαϊκης ενωσης που ηθελαν με την νδπασοκ. Αλλα οι σιγα μην τους αφησουν οι βολεμενοι αγροτες (υπαρχουν και αυτοι).
Δειτε απλα τι γινεται στην νορβηγια με τις ιχθυοκαλλιεργειες που εχουν θεμα με τον εμπαργκο και στην τελικη δειτε την Πολωνια που τα χωνει στα ισα στην ευρωπαικη ενωση. Αλλα εδω εχουμε βολεψακιδες και αποστολη βΟλευτη.
Καλα να παθετε.