Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

Aναταραχή για τις αποζημιώσεις στους ροδακινοπαραγωγούς / 125 εκατ. στους αγρότες οπωροκηπευτικών για το εμπάργκο

Παρά τις διαβεβαιώσεις  της κυβέρνησης ότι οι αγρότες θα αποζημιώνονταν από κοινοτικούς πόρους, τα μέτρα στήριξης της αγοράς μέσω αποζημιώσεων για την απόσυρση προϊόντων, τα οποία τίθενται σε ισχύ από σήμερα ΔΕΥΤΕΡΑ, αφορούν τα καρότα, τις τομάτες, τα λάχανα, τις πιπεριές, τα κουνουπίδια, τα αγγούρια και τα αγγουράκια, τα μανιτάρια, τα μήλα, τα... αχλάδια, τα φρούτα του δάσους, τα επιτραπέζια σταφύλια και τα ακτινίδια, σύμφωνα με μια ανακοίνωση.

 "Ο προβλεπόμενος προϋπολογισμός είναι περίπου 125 εκατ. ευρώ", διευκρίνισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο εκπρόσωπος της Επιτροπής για τη Γεωργία, ο Ρότζερ Γουέιτ. "Η ιδέα είναι να μειωθούν οι ποσότητες που διατίθενται στην ΑΓΟΡΑ ώστε οι τιμές να μην πέσουν σε επίπεδα κρίσης", εξήγησε.

 Μόλις επισημοποιηθούν, μέσα σε μερικές εβδομάδες, τα μέτρα θα εφαρμοσθούν αναδρομικά από τις 18 Αυγούστου και θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου. Αυτοί που θα ωφεληθούν κυρίως από τη στήριξη αυτή είναι οι μεγάλοι προμηθευτές οπωροκηπευτικών της Ρωσίας, η Πολωνία, η Λιθουανία, το Βέλγιο και η Ολλανδία, διευκρίνισε μια ευρωπαϊκή πηγή.

 Μια έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Γεωργίας έχει εξάλλου προγραμματισθεί για τις 5 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες για να εξετασθούν οι επιπτώσεις από το ρωσικό εμπάργκο, πρόσθεσε ο Γουέιτ, τρεις ημέρες νωρίτερα από την ημερομηνία που είχε αναφερθεί αρχικά από την ιταλική προεδρία της ΕΕ.

 Αργότερα, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων, με διευκρινιστική του ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

Διευκρινίσεις για την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αφορά μέτρα για ορισμένα φρούτα και λαχανικά που πλήττονται από το ρώσικο εμπάργκο – Δεν επηρεάζονται τα ήδη ανακοινωθέντα μέτρα για τα ροδάκινα

 Αναφορικά με τα μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα 18 Αυγούστου,  η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ορισμένα ευπαθή φρούτα και λαχανικά, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διευκρινίζει τα εξής:

 "Τα μέτρα για τα ροδάκινα αποτέλεσαν ξεχωριστή ανακοίνωση από τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης  της Ε.Ε.  κ. Dacian Ciolos στις 11-08-2014. Υπενθυμίζουμε ότι τα μέτρα αυτά ανακοινώθηκαν μετά από την παρέμβαση του Έλληνα Υπουργού - στο περιθώριο του Συμβουλίου Υπουργών -  πριν από περίπου ένα μήνα, με βάση τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η αγορά ροδακίνου. Μετά και το ρωσικό εμπάργκο η Ε.Ε. επεξεργάστηκε σχέδιο Κανονισμού για τα ροδάκινα,  το οποίο θα παρουσιάσει στα Κράτη Μέλη, την ερχόμενη  Παρασκευή 22-08-2014.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφορούν ορισμένα άλλα ευπαθή φρούτα και λαχανικά που θίγονται επίσης από το ρωσικό εμπάργκο και που έχουν ενδιαφέρον για τους παραγωγούς της χώρας μας (ακτινίδια, μήλα, επιτραπέζια σταφύλια κ.λ.π.) και δεν επηρεάζουν τα ήδη ανακοινωθέντα μέτρα για τα ροδάκινα".

 Σύσκεψη υπό τον Υφυπουργό Εξωτερικών Δ. Κούρκουλα για τις ελληνικές εξαγωγές στη Ρωσική Ομοσπονδία

Την Τρίτη 19 Αυγούστου και ώρα 10:30, θα πραγματοποιηθεί, στο Υπουργείο Εξωτερικών, σύσκεψη υπό τον Υφυπουργό Εξωτερικών Δ. Κούρκουλα με θέμα την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την επιβολή μέτρων απαγόρευσης εισαγωγών αγροτικών προϊόντων στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Στη σύσκεψη, στην οποία θα συμμετέχουν αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες από τα Υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, καθώς και εκπρόσωποι παραγωγικών και εξαγωγικών φορέων, θα συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στις διμερείς εμπορικές μας σχέσεις με τη Ρωσία, καθώς και οι δυνατότητες εξεύρεσης νέων αγορών για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα.

 

Δήλωση του Βαγγέλη Αποστόλου, βουλευτή Εύβοιας και συντονιστή θεμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ:

"Με αφορμή τις σημερινές ανακοινώσεις της Ε.Ε. για την αποδέσμευση 125 εκατ. ευρώ για τη στήριξη του τομέα οπωροκηπευτικών της Ε.Ε. από τις επιπτώσεις του εμπάργκο της Ρωσίας

Τα μέτρα στήριξης της αγοράς με ψιχία αποζημιώσεων ύψους μόλις 125 εκατ. ευρώ,  για την απόσυρση των προϊόντων όλων των χωρών της Ε.Ε., τα οποία έχουν πληγεί από το εμπάργκο της Ρωσίας, δεν αγγίζουν καθόλου τους Έλληνες παραγωγούς  που έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα.

 

Πρόκειται για εμπαιγμό.

 

Περιμένουμε από  τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Καρασμάνη, και τον Υφυπουργό Εξωτερικών, κ. Κούρκουλα, μόλις  αφυπνιστούν από το βαθύ τους λήθαργο να μας εξηγήσουν το ρόλο τους στον εμπαιγμό των αγροτών μας".

 

To δημοσίευμα στον euobserver.com

 

«Η ΕΕ θα χορηγήσει 125 εκατ. ευρώ με στόχο τη σταθεροποίηση των τιμών των τροφίμων» αναφέρει σημερινό δημοσίευμα στη διαδικτυακή πύλη euobserver.com επισημαίνοντας ότι η κίνηση αυτή έρχεται σε συνέχεια της ανακοίνωσης της Επιτροπής ότι θα διαθέσει μέχρι 30 εκατ. ευρώ για τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια.

 

Επιπλέον εμπειρογνώμονες των κρατών μελών στον τομέα της γεωργίας θα συναντηθούν ξανά στις Βρυξέλλες την ερχόμενη Παρασκευή για να δουν αν υπάρχουν και άλλοι τομείς που χρειάζονται βοήθεια από το ταμείο της ΕΕ με προϋπολογισμό 420 εκατ. ευρώ που θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη των εξόδων.

 

Όπως αναφέρεται, σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι παραγωγοί μπορούν να αποσύρουν μέχρι το 5% της παραγωγής τους για να χρησιμοποιηθεί ως λίπασμα ή να δοθεί σε σχολεία και νοσοκομεία, σε αντάλλαγμα για την αποζημίωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ντ.Μ.


newsroom enet

Δεν υπάρχουν σχόλια: