Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2018

Δημοτικές Εκλογές στην Αλεξάνδρεια - Ποιοι ζορίζονται και ποιοι όχι;

Η φωτογραφία είναι από την ΠΕΡΙΣΚΟΠΗΣΗ του
Σίμου Τάμογλου. Να την διαβάζετε, δεν είναι τοξική
Στον Δήμο Αλεξάνδρειας μετά την παρέλευση του καλοκαιριού κατά έναν περίεργο τρόπο όλοι όσοι ασχολούνται με τα κοινά έχουν καταντήσει μονοθεματικοί και το μόνο που τους "καίει" είναι οι δημοτικοί συνδυασμοί, οι υποψήφιοι δήμαρχοι, τα σενάρια, οι μετεγγραφές δημοτικών συμβούλων, τα παραπολιτικά δηλαδή και όχι τα ουσιαστικά. Είναι προφανές ότι οι.....
κύριοι υπεύθυνοι για το επίπεδο της αντιπαράθεσης είναι όλοι όσοι το συνθέτουν και όχι οι πολίτες που αν μη τι άλλο έχουν άλλα, πιο σοβαρότερα, ζητήματα να ασχοληθούν. Προβλήματα που έχουν να κάνουν με την καθημερινή τους διαβίωση, με τους απλήρωτους λογαριασμούς, με το επίπεδο της εκπαίδευσης που παρέχεται στα παιδιά τους, με τα σκουπίδια που είναι μονίμως αμάζευτα κλπ κλπ.

Ωστόσο, παρατηρώ επισταμένως όλοι όσοι προσπαθούν να δημοσιολογήσουν και υποτίθεται να καθορίσουν την τοπική ατζέντα ότι έχουν μετατραπεί σε τοπικές Τατιάνες των μεσημεριανών της ελληνικής τηλεόρασης. Αυτό δεν είναι καθόλου τιμητικό για κανέναν και για όσους είναι "ψαγμένοι" γνωρίζουν ότι αυτό το μοντέλο δημοσιογραφίας έχει γρήγορο τέλος.


Εδώ και πολλούς μήνες ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Μιχάλης Χαλκίδης είχε προαναγγείλει την υποψηφιότητά του. Την επαναβεβαίωσε πρόσφατα με συνέντευξη που παραχώρησε και στην οποία επιχείρησε να δώσει το δικό του ποιοτικό στίγμα παρουσιάζοντας προτάσεις. Τις προτάσεις τις ξέρετε και κατά την άποψή μου ήταν λάθος η επιλογή του να μην ασχοληθεί με τα φλέγοντα ζητήματα του μέσου πολίτη. Καλή η δημοτική τηλεόραση, καλές οι κατασκηνώσεις, καλά τα περιπολικά κλπ που θα αγοραστούν με εθελοντική καταβολη χρημάτων πλην όμως όλα αυτά προϋποθέτουν δημότες που να μπορούν να βγάλουν τον χειμώνα χωρίς να κρυώνουν, δημότες που έχουν δουλειά, δημότες που δεν τους παίρνει η τράπεζα το σπίτι τους....

Ο Χαλκίδης είναι παλιός στο κουρμπέτι και ξέρει να κάνει εκλογές. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι οι εποχές δεν έχουν αλλάξει, ότι διαθέτει ακόμα την παλιά του αίγλη, ότι μπορεί να έχει καλό εκλογικό αποτέλεσμα. Βέβαια δεν είναι της παρούσης να αναλύσω το φαινόμενο Χαλκίδης και είναι προφανές ότι θα το κάνω σε επόμενο σημείωμα.


Στα μέσα του Οκτώβρη δημοσιοποίηθηκε η υποψηφιότητα του Αργύρη Πανταζόπουλου. Ο γνωστός δικηγόρος της Αλεξάνδρειας δεν είναι ούτε χτεσινός με την πολιτική ούτε άσχετος με τα κοινά. Δραστηριοποίθηκε στο χώρο της ΝΔ, διατέλεσε υποψήφιος το ΄14 στις περιφερειακές εκλογές και στα νιάτα του είχε εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος με τον Δημούλη και μάλιστα χρημάτισε για δυο χρόνια αντιδήμαρχος. Ένας υποψήφιος που πληροί όλες τις προϋποθέσεις αυτών των πολιτών που θέλουν έναν νοικοκύρη στο τιμόνι. Νέος, μορφωμένος, από καλή οικογένεια, ντόπιος Γιδιώτης, οικογενειάρχης και σε ηλικία τέτοια που δεν μπορεί κανείς να του προσάψει "ανωριμότητα" αλλά ούτε και "τελειωμένο" πολιτικά να τον χαρακτηρίσει. 
Ο Πανταζόπουλος είναι μια υποψηφιότητα που κατά την εκτίμησή μου έδωσε διέξοδο σε πολλούς Νεοδημοκράτες αφενός όσο και σε πολίτες που κομματικά ανήκουν σε άλλους χώρους. Και για την περίπτωση αυτή θα γράψω σε επόμενγη δημοσίευση.


Τρίτη υποψηφιότητα είναι αυτή του νυν δημάρχου Γκυρίνη. Ό,τι και να πει κανείς για τον νυν δήμαρχο θα πέσει μέσα. Είχε τη δυνατότητα να είναι μόνος του στις δημοτικές του ΄19 και να κάνει "περίπατο" αλλά έκανε τα πάντα για να αποκτήσει αντιπάλους. Λες και δεν του άρεσε η μονοτονία της σίγουρης νίκης και όπως οι παλιοί τερματοφυλακες στα χωριά έκαναν πέναλτι στον αντίπαλο για να το αποκρούσουν, να νιώσουν την αδρεναλίνη, να δώσουν ενδιαφέρον στον αγώνα!!!
Για τον Γκυρίνη έχω γράψει το προηγούμενο διάστημα ουκ ολίγα και δεν έχει νόημα να επανέρθω. Θα θυμίσω το εξής που είχα γράψει προ αρκετών μηνών. Έλεγα ότι ακόμα και τώρα μπορεί να γυρίσει το κλίμα αρκεί να κάνει ορισμένες κινήσεις. Βέβαια, τίποτα δεν έκανε και κανένα κλίμα δεν "γύρισε". 
Το ερώτημα όμως τώρα είναι το εξής: Μπορεί τώρα να το "γυρίσει" το κλίμα και να πείσει τους δημότες ότι αφενός έγινε έργο και αφετέρου ότι πρέπει να επανεκλεγεί για να το ολοκληρώσει αφού βέβαι πρώτα παρουσιάσει τη νέα του πρόταση για το δήμο;
Απαντώ χωρίς περιστροφές. Ναι, μπορεί αρκεί να πάρει "φωτιά ο κώλος" του, να παραδεχτεί δημόσια τα λάθη του (και είναι πολλά), να πάει σε όλα τα χωριά και να εισπράξει τεσσάρων ετών μπινελίκια από τους δημότες στους οποίους το ΄14 υπόσχονταν ότι θα τον βλέπουν σε τακτά διαστήματα κλπ κλπ. 
Θα κάνει κάτι από αυτά; Ο λύκος αλλάζει τρίχωμα όχι χούγια....


Αφήνω την περίπτωση Ναλμπάντη ασχολίαστη γιατί περιμένω πρώτα να ανακοινωθεί δημόσια, να δω το περιεχόμενο της επίσημης πρώτης, σε ποιους τομείς θα εστιάσει. Αυτό που σημειώνω όμως προκαταβολικά είναι το εξής. Αν και εφόσον επιθυμεί να χριστεί ως κεντροαριστερός υποψήφιος και αργότερα να τύχει στήριξης από τα κόμματα του χώρου αλλά παράλληλα επιλέξει να μην πολιτικοποιήσει τις δημοτικές εκλογές και να αναδείξει την διαφορετική πολιτική προσέγγιση στην αντιμετώπιση των τοπικών προβλημάτων τότε προβλέπω ότι το εγχείρημα θα είναι χωρίς αντίκρυσμα.  Θα επανέλθω όμως όταν δω τα πρώτα δεδομένα.

Θέλω να κλείσω την πρώτη μας σύντομη επαφή με δυο άκρως επικίνδυνα κατά την άποψη μου ενδεχόμενα. Να σχηματίσουν οι φασίστες της Χρυσής Αυγής ψηφοδέλτιο και να αποκτήσουν έκφραση στο νέο δημοτικό συμβούλιο καθώς και οι οπαδοί του φυγόδικου Σώρα που όπως φαίνεται είναι αρκετοί στην περιοχή. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: