Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Η "καμάρα" του Κλειδίου στο πρόγραμμα του "Διαζώματος"- Παρέμβαση Μπ. Τσολάκη

Αναφέρει ο πρόεδρος του Κλειδίου Μπ. Τσολάκης ότι είχε την ευκαιρία να παρακαολουθήσει την πρόταση του Διαζώματος για την αρχαία Εγνατία.

Δείτε την αναφορά του και τον στόχο που  εκ των πραγμάτων μπαίνει και πρέπει να .....
υπηρετηθεί από τον δήμο Αλεξάνδρειας.

Είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω στο αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης την ενημέρωση πρόταση του Διαζώματος για την Αρχαία Εγνατία. 
Στην τοποθέτησή μου αναφέρθηκα στην Ρωμαϊκή Καμάρα που βρίσκεται στο Κλειδί, παράλληλα παρουσίασα και παρέδωσα στον Κύριο Λασκαράκη και στην Διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου σε έντυπη μορφή την ιστορία Ρωμαϊκής Γέφυρας. 

Λίγα λόγια, πρόκειται για ένα τόξο Ρωμαικής Γέφυρας σύμφωνα με υπολογισμούς πρέπει να είχε μήκος 210 μέτρα αφού βρέθηκαν ίχνη από 13 αψίδες ή 190 μέτρα και 8 αψίδες. Οι Ρωμαίοι ήταν αυτοί που κατά τον 3ο αιώνα κατασκεύασαν έναν παραλιακό δρόμο, ο οποίος από την Πιερία διέσχιζε τα παράλια της Ημαθίας και δια μέσου του γεφυρωμένου στομίου της εκβολής του Λουδία, έφτανε στην Θεσσαλονίκη. 
Τον δρόμο αυτό, Πιερίας - Θεσσαλονίκης καθώς και το ακριβές σημείο της ζεύξης του ποταμού Λουδία ή της ενωμένης κοίτης Λουδία Αλιάκμονα μαρτυρεί ένα τόξο της Ρωμαϊκής γέφυρας (καμάρα) που σώζεται μέχρι σήμερα έξω από το χωριό Κλειδί Ημαθίας, όπως αναφέρεται και στα Ημαθίας Μελετήματα ο Γιάννης Μοσχόπουλος. 

Για την καμάρα την Ιστορία της περιοχής και το μύθο που λέγεται, θα αναφερθούμε σε ιδική εκδήλωση που θα διοργανώσει η Λέσχη Ανάγνωσης Κλειδίου. 
Η σημερινή επιτυχία ήταν (να γνωστοποιήσουμε) να καταφέρουμε την ένταξη της Ρωμαϊκής Γέφυρας στην πρόταση- πρόγραμμα του Διαζώματος

Δεν υπάρχουν σχόλια: