Σάββατο 26 Απριλίου 2014

ΓΚΥΡΙΝΗΣ - H αλήθεια για το αποχετευτικό της Μελίκης διαψεύδει τις Κασσάνδρες

Επειδή διαβάσαμε σε πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα τις τελευταίες μέρες θριαμβευτικές ανακοινώσεις ότι οι ΚΑΣΣΑΝΔΡΕΣ διαψεύστηκαν και ότι ξεκίνησε το έργο που αφορά την «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ του ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΛΥΜΑΤΩΝ ΜΕΛΙΚΗΣ» ύψους 4.058.700 ευρώ την παράνομη ανάθεση του οποίου ερευνά εισαγγελέας
Επειδή ο συνδυασμός μας ως νέα διοίκηση του δήμου θα κληθεί να πάρει τις όποιες αποφάσεις,
Και επειδή από τώρα επιθυμούμε με συνείδηση ευθύνης να ενημερώσουμε όλους τους δημότες – κυρίως της Μελίκης – είμαστε υποχρεωμένοι να αναφερθούμε στα ακόλουθα:


Ø  Το έργο αυτό δημοπρατήθηκε χωριστά, σε δύο κομμάτια
Ø  Το πρώτο – για το οποίο γίνεται λόγος – αφορά το κομμάτι του αποχετευτικού (αγωγού και αντλιοστασίου) και το δεύτερο αφορά τον ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ που ακόμα βρίσκεται στα χαρτιά (αυτή τη στιγμή γίνεται η βαθμολόγηση των προσφορών κλπ).
Ø  Όσον αφορά λοιπόν, την «κατασκευή του αποχετευτικού» ύψους 4.058.700 ευρώ παρατηρούμε τα εξής:
1.Στη δημοπρασία που έγινε στις 19 Δεκεμβρίου του 2012 συμμετείχαν 11 εργολάβοι.
2.Η συμφερότερη προσφορά για το δήμο απορρίφθηκε επειδή έλειπαν από το φάκελο 10 μηχανόσημα τα οποία όμως ήταν στο πάτωμα και τα υπέδειξε στο τέλος της συνεδρίασης ο άμεσα ενδιαφερόμενος δημοτικός σύμβουλος κ. Ματσούκας, ο οποίος εντελώς τυχαία είχε καταθέσει την προσφορά – πράγμα που απαγορεύεται από το νόμο- άλλου εργολάβου, και ο οποίος πάλι εντελώς τυχαία παρ’ ότι ήταν τέταρτος στη σειρά από άποψη έκπτωσης, πήρε το έργο.
3.      Στη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής του δήμου συμμετείχε μέλος της, που όμως ως εργολάβος κατέθεσε προσφορά και σύμφωνα με το νόμο η απόφαση είναι άκυρη.
4.Μόλις πήρε το έργο των 4.058.700 ευρώ με ζημία για το δήμο 186.294,33 ευρώ λόγω διαφοράς έκπτωσης ο εργολάβος που εκπροσώπησε στη δημοπρασία ο κ. Ματσούκας, ζήτησε και πήρε προκαταβολή 185.000 ευρώ και πέτυχε να ψηφιστεί πίστωση 10.000 περίπου ευρώ για αλλαγή μελέτης,  σύμφωνα με την οποία άλλαζε η  αντιστήριξη από ξυλοζεύγματα  σε KRINGS και έτσι  αύξανε το κόστος του έργου κατά τους μετριότερους υπολογισμούς  σε 400.000 με 500.000 ευρώ.
5.Επειδή αυτό, λόγω αντίδρασης της αντιπολίτευσης, αλλά και μιας πιθανής μη έγκρισης της αύξησης του προϋπολογισμού από τις υπηρεσίες του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ, τις οποίες είχε ενημερώσει η αντιπολίτευση εγγράφως , προστατεύοντας ο εργολάβος τα συμφέροντα του, ζήτησε διάλυση της σύμβασης με υπαιτιότητα του δήμου.
Στην περίπτωση αυτή ο νόμος προβλέπει από 5 έως 15 % διαφυγόντα κέρδη δηλαδή από 200.000 έως 600.000 ευρώ.
Άρα ή με KRINGS ή με διαφυγόντα κέρδη ήταν και η πίτα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος .
6.Δυστυχώς για όσους σχεδίαζαν τα παραπάνω η ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ του δήμου, προφανώς αντιλαμβανόμενη και τις δικές της ευθύνες, ίσως υπολογίζοντας ότι το έργο θα το διαχειριστεί με ΕΥΘΥΝΗ η ΝΕΑ δημοτική αρχή αντέδρασε, και αντέδρασε σωστά.
Απέρριψε όλες τις αιτιάσεις από ένα σημείο και μετά των κατασκευαστών και απέρριψε τεκμηριωμένα και όλες τις ενστάσεις αλλά και το αίτημα περί της ΔΙΑΛΥΣΗΣ της ΣΥΜΒΑΣΗΣ.
7.Χρησιμοποίησε η ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ –παρά την λυσσαλέα όπως μπορεί να υπολογίσει κανένας – αντίδραση του εμπλεκόμενου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ- το έσχατο μέσο που της είχε απομείνει:
Έδωσε «ΕΙΔΙΚΗ ΕΝΤΟΛΗ» συνέχισης του έργου στο κομμάτι που δεν υπήρξαν αιτιάσεις του εργολάβου και που πίστευε ότι δεν θα είχε προβλήματα η ΜΕΛΕΤΗ, και αυτό το κομμάτι ήταν η κατασκευή του ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΟΥ- δυστυχώς στο γήπεδο της ΜΕΛΙΚΗΣ- όπου πέραν όλων των άλλων το έδαφος είναι προσχοσιγενές  από την παλιά κοίτη του ΚΑΡΑΣΟΛΟΥΛΙ.
Τόσο καλά!
8.Η σχετική μελέτη – δυστυχώς για τους κ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ και ΒΕΝΙΟΠΟΥΛΟ επικαιροποιήθηκε  από αυτούς και προκύπτουν τα εξής:
·Υπάρχει απόλυτη ανάγκη ΑΛΛΑΓΗΣ θέσεων ανάμεσα σε ΚΥΡΙΟΥΣ και ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΝΤΕΣ αγωγούς.
· Αλλάζουν οι ΟΔΕΥΣΕΙΣ των αγωγών.
· Έχουν λαθεμένο υπολογισμό τα υψομετρικά, πέρα από την επιλογή της θέσης για το ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΟ στο γήπεδο ΜΕΛΙΚΗΣ.

Συνεπώς επειδή το έργο δεν μπορεί να συνεχιστεί στα δίκτυα – για τα οποία σεργιάνισε ο δήμαρχος και η παρέα του με σαμπάνιες και πανηγυρτζίδικες φωτογραφίες – σωστά η ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ, έδωσε την «ΕΙΔΙΚΗ ΕΝΤΟΛΗ» συνέχισης του έργου αλλού για  να προστατεύσει τα συμφέροντα του δήμου.

Και σωστότερα η ΝΕΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ του δήμου, η διοίκηση του  συνδυασμού «Ώρα Ευθύνης» θα κάνει δύο πράγματα:

α ) Το έργο θα συνεχιστεί και θα τελειώσει χωρίς παραπέρα οικονομική επιβάρυνση και

β ) Όσοι έχοντες σχέση με τον δήμο ενήργησαν πέραν του νόμου θα λογοδοτήσουν.


 Από το γραφείο τεκμηρίωσης

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αψογος στις τοποθετησεις σου γκυρινη. Στην πραξη να σε δω. Πολυ φοβαμαι οτι θα μασησεις. Δειξε οτι δεν μασας και ειμαστε μαζι σου.