Κυριακή 3 Μαΐου 2015

Αυτό το χάλι πρέπει να σταματήσει - Ο νέος κανονισμός να εφαρμοστεί με ευλάβεια και αυστηρότητα

H θερινή περίοδος άρχισε και ήδη τα προβλήματα άρχισαν να αχνοφαίνονται στο κέντρο της πόλης της Αλεξάνδρειας εξ αιτίας των παθογενειών που υπάρχουν χρόνια τώρα, εξ αιτίας εσφαλμένων συμπεριφορών εκ μέρους των ιδιοκτητών των καφέ του κέντρου και τέλος εξ αιτίας της έλλειψης συγκεκριμένου πλαισίου λειτουργίας.

Προ ημερών η....
Επιτροπή Ποιότητας Ζωής (ΕΠΖ) του δήμου Αλεξάνδρειας ψήφισε τον καινούργιο κανονισμό λειτουργίας με ορισμένες προσθήκες που κατά την άποψή μου είναι απολύτως θεμιτές και άκρως λειτουργικές. Ωστόσο, για να δώσουν αποτέλεσμα θα πρέπει αφενός να περιφρουρηθεί ο νέος κανονισμός από τους ίδιους τους καταστηματάρχες και αφετέρου από τον ίδιο τον δήμο δια μέσω της αστυνομίας έτσι ώστε οι πολίτες να μην στερηθούν τον δικό τους χώρο, τον δημόσιο χώρο.

Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος. Ο νέος κανονισμός δίνει ουσιαστικά τον έναν διάδρομο στον (παλιό) πεζόδρομο στα καφέ και στους πελάτες του. Ο άλλος διάδρομος θα πρέπει να παραμένει εντελώς άδειος με ευθύνη των ίδιων των ιδιοκτητών αφού όλοι τους παρκάρουν πρώτοι τα δικά τους μηχανάκια, τις σόμπες υγραερίου, τα χαλασμένα καθίσματα κλπ. Ο διάδρομος αυτός κλείνει εντελώς από τα μηχανάκια των πελατών και το αποτέλεσμα είναι να μην υπάρχει ελεύθερος χώρος για τους πεζούς.

Ο δήμος θα πρέπει να είναι σαφής και απολύτως αυστηρός. Όποιος κάνει χρήση του συγκεκριμένου διαδρόμου, του διαδρόμου που αυτές τις μέρες αναπλάθεται και φαρδαίνει, φωτίζεται κλπ, θα υπόκειται σε κυρώσεις. 
Από την άλλη πλευρά, παρατηρούμε αυτές τις μέρες μια παλιά συνήθεια που όμως είναι κακή συνήθεια. Ορισμένα καταστήματα τοποθετούν σταντ σε όλο το εύρος του πεζοδρομίου της Βετσοπούλου καθιστώντας τα αδιάβατα. Όταν δεν βάζουν σταντ παρκάρουν τις μηχανές τους στο πεζοδρόμιο!!

Στ. Δριστάς
Όλα αυτά τα παράλογα φαινόμενα πρέπει να σταματήσουν με ευθύνη του δήμου Αλεξάνδρειας. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Στ. Δριστάς θα πρέπει να είναι αποτελεσματικός και αυστηρός. Για τα μηχανάκια θα πρέπει να δοθεί στους ιδιοκτήτες των δικύκλων χώρος για στάθμευση. Να τους παραχωρηθεί χώρος επί της Βετσοπούλου αφαιρώντας δυο θέσεις παρκαρίσματος ΙΧ με την τοποθέτηση ειδικών σταντ τόσο για ποδήλατα όσο και μηχανάκια.
Επίσης, ως χώρος ιδανικός για παρκάρισμα μηχανών είναι το τμήμα εκείνο που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της παιδικής χαράς που βρίσκεται  πίσω από το Πνευματικό Κέντρο και αρχίζει από το περίπτερο και εκτείνεται ως την οδό Αριστοτέλους. 

Επίσης, ο δήμος θα πρέπει να περιφρουρήσει τον απαραίτητο διάδρομο επί των πεζοδρομίων της Βετσοπούλου τόσο στο κέντρο όσο και πιο ευρύτερα. Τα καφέ που βρίσκονται στο κέντρο θα πρέπει να κινηθούν ευέλικτα και να αφήνουν ελεύθερο χώρο τοποθετώντας μια σειρά τραπεζοκαθισμάτων αυστηρά ως τις 10μμ και στην συνέχεια να απλώνουν και δεύτερη σειρά εάν και εφόσον υπάρχει κόσμος. Δεν μπορεί να γίνει ανεκτό η συνεχόμενη, επί 24ωρου βάσεως κατάληψη των πεζοδρομίων χωρίς κανέναν λόγο και αιτία παρά μόνον από συνήθεια ή γιατί "θα κουραστούν οι σερβιτόροι να τοποθετήσουν τα σταντ".



Στο κέντρο της Ευρώπης, στις Βρυξέλλες, υπάρχει ένα καθεστώς που τα πεζοδρόμια είναι ελεύθερα όλη τη μέρα και το βράδυ καταλαμβάνονται στο μεγαλύτερο ποσοστό τους από τα τραπέζια. Το πρωί είναι ελεύθερα, σκουπισμένα, καθαρά, και η κάβα έξω από το κατάστημα. Προχωρημένα πράγματα σε σύγκριση με την δική μας πραγματικότητα.
Τέλος, ο νέος κανονισμός θα πρέπει να αρχίσει να υλοποιείται άμεσα και αφού περάσει το στάδιο της διαβούλευσης όπως ορίζεται από τους νόμους. Να τηρηθεί αυστηρά και με ευλάβεια διότι πρέπει να μπουν επιτέλους κανόνες και στοπ σε παθογένειες και στρεβλότητες του παρελθόντος και τους παρόντος.

Δείτε χαρακτηριστικές φωτογραφίες από Βρυξέλλες και Βερολίνο

Βρυξέλλες


Βρυξέλλες

Βερολίνο- Σχεδόν πλήρης η κατάληψη του πεζοδρομίου

Βερολίνο- Δείτε δεξιά τις καρέκλες μαζεμένες. Θα απλωθούν το βράδυ που θα έχει κόσμο

Λονδίνο


5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ρε Χάρη, για τον Γιδά μιλάς. Για τον Γιδά! Δεν γίνονταθ αυτά που λες.

Ανώνυμος είπε...

κκ της Δκσης , εφοσον δεν εχετε την πολιτικη βουληση , δεν προκειται να κανετε τιποτα, ουτε με το θεμα των πεζοδρομιων, οπως με ολα τα αλλα και εξηγουμε. Τι εγινε με το τελωνειο, με τα Στρατοπεδα, με τα ανεισπρακτα. Θελω να μας απαντησει ο χαρισματικος Δημαρχος η ο αρμοδιος ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ. Για το θεμα των πεζοδρομιων δεν προκειται να εφαρμοσθει τιποτε και λυπαμαι τον κ Δριστα που εφερε και την σχετικη εισηγηση στην επιτροπη ποιοτητας και πολυ φοβαμε οτι η εισηγηση του κ Δριστα για τα πεζοδρομια δεν θα περασει απο το Δημοτικο Συμβουλιο. Υπαρχουν δυο Δημοτικοι Συμβουλοι, ιδιοκτητες καφετεριων καθωςκαι ενας υποψηφιος, οι οποιοι δεν θα συμφωνησουν, αλλα και να το ψηφισουν δεν θα το εφαρμοσουν. Υποψη ομως ο θεος αγαπαει τον κλεφτη, αγαπαει και τον νοικοκυρη.Υποψη οτι για την υλοποιηση της κανονιστικης πραξης ειναι η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ και ως εκ τουτου τα προστυμα θα πεφτουν βροχη. ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΕΣ την γλυτωνουν μονο εαν δεν ψηφισθει η τροποποιηση απο το Δημοτικο Συμβουλιο. Επιπλεον τι γινεται με την αναπλαση. Μονο μπροστα στα καταστηματα των δικων μας Συμβουλων. Η Αντιπολιτευση τι κανει. Ο κ ΚΟΥΓΚΑΣ Ως ΠΡΩΗΝ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ τι εχει να πει. Επι των ημερων του λειτουργουσαν ολα αψογα. Ας τον ρωτησει η σημερινη ΔΚΣΗ πως τα καταφερνε και ηταν ολοι ευχαριστημενοι. Ας εφαρμοσουν τον δικο του τροπο Δκσης. Κυριοι δεν αλλαξε τιποτε. Οπως λειτουργουσε ο Δημος λειτουργει και μαλιστα σημερα ακομη χειροτερα. Να τους χαιρομαστε τους πρωην και τους νυν. ιδωμεν.

Ανώνυμος είπε...

ΜΙΑ ΠΟΛΗ - ΜΙΑ ΠΑΡΕΑ ( Οι δικοί μας να είναι καλά και ποιος μαμάει τους άλλους). ΩΡΑ ΕΥΘΥΝΗΣ = χαχαχαχαχαχα

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλά τα λες φίλε ΧΑΡΗ και οι προτασεις που κανεις ειναι πολυ σωστες.
Να γίνουν θεσεις για τις μηχανές και να τις βαζουν εκει πελατες και καταστηματάρχες. Να σταματήσουν όμως να καταλαμβάνουν το πεζοδρόμιο οι ιδιοκτητές του ΜΕΤΖΟ οπως έκαναν όλη την Κυριακή λες και δεν υπαρχει αστυνομία να τους δει και να τους στείλει το μπιλιέτο.
Ο δημος πρέπει να σκεφτεί τους πεζούς και αμα δεν το κάνει τότε θα χασει την εκτιμηση του κόσμου ο δήμαρχος και οι άλλοι της διοίκησης.

Ανώνυμος είπε...

Η δημοτική αρχή , εμάς τους απλούς πολίτες μας έχει γραμμένους. Τους ιδιοκτήτες καταστημάτων στον πεζόδρομο σκέφτετε που σχεδόν (μην πω όλοι) ήταν υποστηρικτές της σημερινής δημαρχίας. Δυστυχώς δείχνουν ελάχιστη στο να αντιμετωπίσουν απλά καθημερινά προβλήματα. Εχουν τον ύπνο του δικαίου. Απλά επειδή πολλοί απο τους σημερινούς δημοτικούς συμβούλους νομίζουν ότι θα κάνουν πολιτική καριέρα μετά απο αυτά τα καραγκιοζιλίκια , ας νομίζουν. Δεκάρα τσακιστή δεν δίνουν για τον τόπο τους. Ντροπή τους.