Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015

Με Λαπαβίτσα, Αντωνίου και Ουρσουζίδη βαρύ πυροβολικό ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου / Σχόλιο

Κ. Λαπαβίτσας
Πρυτάνευσε η λογική, η απαίτηση της κομματικής οργάνωσης και οι συσχετισμοί και τελικά, μετά από πολύωρη κυοφορία, προέκυψε το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας που θα διεκδικήσει την πρωτιά στις ερχόμενες εκλογές στο νομό.
Η συμμετοχή του Λαπαβίτσα είναι ασφαλώς η μεγάλη είδηση αφού είχε... προκαλέσει τόσο μεγάλη συζήτηση αν θα μετέχει στις ευρωεκλογές και συνακόλουθα ανάλογη συζήτηση μεταξύ της ηγετικής ομάδας και της "Αριστερής Πλατφόρμας" αν θα μετάσχει στις βουλευτικές εκλογές.
Ο Κ. Λαπαβίτσας, του οποίου τα άρθρα δημοσιεύουμε εδώ και τρία χρόνια αφού έχουμε αγαστή συνεργασία, υποστηρίζει με επιμονή μια συγκεκριμένη πολιτική πρόταση αναφορικά με το χρέος, την πορεία της χώρας στην ευρωζώνη κλπ. Οι απόψεις του υποστηρίζονται από την εσωκομματική τάση της οποίας ηγείται ο Λαφαζάνης και έγινε πολλές φορές αντικείμενο κριτικής από τα κόμματα της κυβέρνησης Σαμαρά- Βενιζέλου.

Δ. Χαμπίδης
Στο ψηφοδέλτιο συμμετέχουν άτομα που έχουν διαδρομή στην Αριστερά, στα κινήματα αλλά και άτομα πρωτοεμφανιζόμενα. Οι υποψηφιότητες Χαμπίδη και Αντωνίου είναι σαφώς κομματικές και με ερείσματα στην κοινωνία. Βέβαια, η υποψηφιότητα του γραμματέα του κόμματος εμπίπτει στην "οδηγία" Τσίπρα ότι έπρεπε να είχε παραιτηθεί εγκαίρως από την θέση του πλην όμως φαίνεται ότι αγνοήθηκε με "άνωθεν" έγκριση. Τέλος, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η εμμονή του Χαμπίδη να είναι εκ νέου υποψήφιος είναι χωρίς πολλά επιχειρήματα δεδομένου ότι στις τρεις εκλογικές αναμετρήσεις που πήρε μέρος έχανε σε σταυρούς προτίμησης με αποκορύφωμα τις εκλογές του 2012 να τερματίσει στην προτελευταία θέση του ψηφοδελτίου.

Χρ. Αντωνίου
Η περίπτωση Αντωνίου είναι εντελώς διαφορετική. Επι σειρά ετών στρατευμένος στην αριστερά, συνεπής και αγωνιστής στα "πέτρινα" χρόνια του "μπαίνω δε μπαίνω" στη Βουλή. Άνθρωπος χαμηλών τόνων με συνεχή κοινωνική παρουσία και πολιτική συγκρότηση διεκδικεί για πρώτη φορά τον "σταυρό" στις βουλευτικές εκλογές. Βέβαια, είχε αρκετές παρουσίες σε εκλογές των αυτοδιοικητικών σχημάτων που υποστήριζε ο ΣΥΝ παλαιότερα και ο ΣΥΡΙΖΑ τελευταία.
Τέλος, ως ο μοναδικός υποψήφιος από την περιοχή της Αλεξάνδρειας του δίνεται η δυνατότητα να συγκεντρώσει ικανό αριθμό "σταυρών" ώστε να διεκδικήσει την εκλογή του.

Ο Γιώργος Ουρσουζίδης είναι μια υποψηφιότητα που σηματοδοτεί την λεγόμενη "διεύρυνση". Άνθρωπος με κομματικό παρελθόν αφού ανήκε στο ΠΑΣΟΚ και ήταν στις περιφερειακές εκλογές του 2010 υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο του Μπόλαρη που είχε το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ. Λίγους μήνες μετά άρχισε να παίρνει εμφανείς αποστάσεις και να διαφοροποιείται από την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική του Παπανδρέου για να διαρρήξει εντελώς τους δεσμούς του με το κόμμα αυτό και να περάσει στους κύκλους των φίλων του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Γ. Ουρσουζίδης διακρίθηκε για τον επίμονο αγώνα που έδωσε ως πρόεδρος του παραρτήματος του ΤΕΕ Ημαθίας ενάντια στην κατασκευή του ΧΥΤΥ στην περιβόητη θέση "12". Με συνεχείς παρεμβάσεις τόσο σε νομικό όσο και σε ενημερωτικό επίπεδο έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο μπλοκάρισμα της καταστροφικής για τον Αλιάκμονα και την Ημαθία επένδυσης του Μπόμπολα.

Τέλος, υπάρχουν και δυο γυναικείες υποψηφιότητες. Αυτή της Παπαγιαννούλη και η άλλη της Καρασαρλίδου. Η πρώτη προέρχεται από την Βέροια και είναι επικεφαλής του τμήματος περιβάλλοντος της ΝΕ Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ και η δεύτερη είναι ελεύθερη επαγγελματίας και κατάγεται από την περιοχή της Νάουσας. Και οι δυο είναι για πρώτη φορά υποψήφιες σε βουλευτικές εκλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: