Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Πρόγραμμα Ενεργών πολιτών για το Δήμο Βέροιας. Ανατροπή τώρα !

Η κίνηση των Ενεργών Πολιτών για το Δήμο Βέροιας, έρχεται να πληρώσει το κενό που δημιούργησαν οι προηγούμενες κακές διοικήσεις στο Δήμο μας.
     Η καθημερινότητα δηλώνει περίτρανα την αποτυχία τόσο της συμπολίτευσης, όσο και της αντιπολίτευσης, να δώσουν λύσεις στα προβλήματα και αυτό αποτελεί πλέον κοινή πεποίθηση.
     Η αποτυχία και η απογοήτευση διακατέχει τους πολίτες, ενώ η απαξίωση και η περιφρόνηση των....
επιστημονικών και κοινωνικών συλλογικοτήτων φανερώνει επιπλέον το έλλειμμα  δημοκρατικής συμπεριφοράς των απερχόμενων αιρετών «αρχόντων» της πόλης.
     Οι εναλλακτικές προτάσεις για τη διοίκηση του Δήμου τόσο εκείνων που άσκησαν διοίκηση επί σειρά ετών -αποτυγχάνοντας παταγωδώς στο θεσμικό τους ρόλο και υπακούοντας στα κομματικά κελεύσματα και στα ρουσφέτια αδικώντας κατάφορα τους θεσμούς και τους πολίτες- όσο και των νεόκοπων «λυτρωτών», που κυριολεκτικά προκαλούν το κοινό αίσθημα με την ανεπάρκεια και την αμετροέπειά τους, δεν πείθουν πια.
Οι κραυγαλέες απουσίες τους, από τους κοινωνικούς αγώνες του σκληρά δοκιμαζόμενου λαού είναι έκδηλες και αποτελούν ολοφάνερη μαρτυρία για το πώς αντιλαμβάνονται την ευθύνη του να υπηρετούν το δήμο.  Ο «βίος και η πολιτεία» όσων άσκησαν εξουσία στηρίχθηκε στην ευνοιοκρατία και στην πελατειακή σχέση, ενώ οι υπόλοιποι όλα αυτά τα ανέχτηκαν ή απλώς ήταν απόντες!
Ιδιαίτερα τα τελευταία πέντε χρόνια των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, που διαλύουν κάθε έννοια κοινωνικής συνοχής και προστασίας, είναι επιτακτική ανάγκη να αντιδράσουμε αποτρέποντας την εξάπλωση της ολοκληρωτικής καταστροφής στο Δήμο μας.
Κάτω από αυτή την θλιβερή πραγματικότητα, είμαστε υποχρεωμένοι να διαμορφώσουμε την δική μας πρόταση για το Δήμο, καταθέτοντας το πρόγραμμά μας με λόγια απλά και τρόπο ξεκάθαρο, ορίζοντας τις «κόκκινες γραμμές» και τις άμεσες προτεραιότητες του αγώνα μας.
Η άλλη λογική και φιλοσοφία  μας για το Πρόγραμμα:
·        ΄Αμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων επιβίωσης των ανθρώπων. Κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα και νερό, κανείς δημότης χωρίς  τροφή και στέγη
·        Ανοιχτές και διάφανες δημοκρατικές διαδικασίες
·        Λογική διεκδικητική
·        Παρεμβατική δράση με αποκαλύψεις όπου και όταν χρειαστεί
·        Με πρόταγμα τον άνθρωπο και το περιβάλλον
·        Με απόρριψη του Δημαρχοκεντρικού μοντέλου και των   πελατειακών  σχέσεων
·         Την αντιπαράθεση με το μνημόνιο ή τα μνημόνια
·         Μαζί με τα κινήματα των πολιτών
·         Με το  να αλλάξει ο Δήμος μας σε λειτουργία, σε σχέδιο, σε ανάπτυξη, σε ποιότητα και αισθητική, να γίνει περισσότερο κοινωνικά αλληλέγγυος, πιο ανθρώπινος, πιο  πράσινος  και πλουραλιστικός-συμμετοχικός.
Δεν έχουμε καμία δέσμευση απέναντι σε κανέναν παρά μόνον απέναντι στις  αρχές μας, στις ανάγκες των ανθρώπων και απέναντι στη συνείδησή μας.
«Οι Ενεργοί Πολίτες για το Δήμο της Βέροιας» δεσμευόμαστε να παλέψουμε για τα παρακάτω:
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ
Πρώτο μας μέλημα θα είναι η στήριξη των δημοτών μας που έχουν ανάγκη και που αυξήθηκαν δραματικά, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, ως θύματα των μνημονιακών πολιτικών. Ειδικότερα:
● Διασφάλιση της επιβίωσης και αξιοπρέπειας για τους άπορους συμπολίτες μας με παροχή τροφίμων και στοιχειώδους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, τόσο με την ουσιαστική λειτουργία του υπάρχοντος Δημοτικού Ιατρείου και την επέκτασή του στις κοινότητες, όσο και με την διεύρυνση των υπηρεσιών του και σε ανασφάλιστους δημότες, με την διεξαγωγή βασικών εργαστηριακών εξετάσεων και σύνδεσή του με το Νοσοκομείο Βέροιας.  
● Υπεράσπιση  του νερού ως ανά τους αιώνες δημόσιου αγαθού ώστε να παραμείνει προσβάσιμο σε κάθε άνθρωπο, που κατοικεί σε αυτή την πόλη.  "Το νερό δεν μπορεί να πωληθεί, ούτε μπορεί να μεταφερθεί ένα μονοπώλιο σε ιδιώτες"!
● Δημιουργία προϋποθέσεων άμεσης στήριξης και παροχής ελάχιστης απαιτούμενης ενέργειας σε κάθε σπίτι : « ΚΑΝΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΧΩΡΙΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ».
●  Επέκταση των κοινωνικών δομών του Δήμου και θεσμοθέτησή τους προκειμένου να συμπεριληφθούν στον τακτικό ετήσιο προϋπολογισμό του.
    Tα παραπάνω, αποτελούν την ελάχιστη υποχρέωσή μας, απέναντι στους συμπολίτες που πλήττονται περισσότερο, για όσο σοβεί η κρίση που επιβλήθηκε στη χώρα.
Επίσης:
-  Διεκδίκηση της αποκατάστασης της Πρωτοβάθμιας υγείας και Νοσοκομείου πλήρως στελεχωμένου με προσωπικό και εξοπλισμένου με τα απαραίτητα υλικά μέσα. Δημόσια Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια παροχή περίθαλψης σε όλους τους δημότες.
- Κατοχύρωση, ενίσχυση και αναβάθμιση της υπηρεσίας «Βοήθεια στο σπίτι».                                                                                                
- Δημιουργία δημοτικού ηλεκτρονικού γραφείου ευρέσεως εργασίας μέσω της αναβάθμισης της ιστοσελίδας του δήμου ώστε να υποστηρίζει αυτή την υπηρεσία και σε συνεργασία με το Εμπορικό Επιμελητήριο Ημαθίας. Οι υπηρεσίες θα είναι δωρεάν για τους δημότες. Στο γραφείο αυτό θα απευθύνονται όλες οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον Δήμο. Η καταχώρηση της αγγελίας θα είναι δωρεάν για τις επιχειρήσεις.
- Δημιουργία προγράμματος για δημοτικούς κήπους στην ΚΕΓΕ και σε κάθε πρόσφορη δημοτική έκταση, με παραχώρηση κάποιων τετραγωνικών για καλλιέργεια σε δημότες και με βοήθεια απ’ την Δ/νση Περιβάλλοντος.
- Διερεύνηση της δυνατότητας για εφαρμογή προγραμμάτων δημιουργικής απασχόλησης της τρίτης ηλικίας.
-Παιδικές χαρές σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα-συνοικία, σύγχρονος εξοπλισμός και συντήρησητωνυπαρχόντων.                                                                                                                         
ΑΓΡΟΤΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΣ  &  ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ 
        Ο αγροτικός τομέας στήριξε την οικονομία του τόπου με τρόπο αποτελεσματικό, έδωσε διαχρονικά την ευκαιρία για περαιτέρω ανάπτυξη σε όλους τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας του νομού, αλλά και της χώρας γενικότερα.
       Όταν αυτό άλλαξε η χώρα μετατράπηκε   από πλεονασματική σε ελλειμματική σε αγροτικά προϊόντα με την ενίσχυση των εισαγωγών ιδιαίτερα από χώρες-μέλη της ΕΕ (π.χ. ζάχαρη).
       Η κτηνοτροφία τόσο με τον τρόπο εκτροφής και τις ελληνικές ζωοτροφές, αλλά και το ιδανικό κλίμα, αποτελεί με διαφορά την ποιοτικότερη επιλογή στην κατανάλωση κρέατος, κρεατοσκευασμάτων και γαλακτοκομικών.
       Παρά τα φυσικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας και την ξεκάθαρη υπεροχή των προϊόντων μας, οι αγρότες φυτοζωούν ή λιμοκτονούν, οι κτηνοτρόφοι έχουν αφανισθεί, και μόνο οι «μεγάλοι» επιβιώνουν, ακόμα.
       Ο στρεβλός παραγοντισμός και ο κρατικός παρεμβατισμός, οδήγησαν σε αναξιόπιστες διοικήσεις των συνεταιριστικών μονάδων, μετατρέποντας τες σε θύλακες αθέμιτου πλουτισμού των διοικούντων και υποχείρια διαπλοκής των εκάστοτε κυβερνήσεων. Αυτό πρέπει να αλλάξει !  
 Οι στόχοι μας :
     - Επιβάλλεται να επανακτήσουμε την αξιοπιστία και την υπεραξία των προϊόντων μας, αφού διαθέτουν το «συγκριτικό πλεονέκτημα», αναζητώντας ποιοτικές αγορές, εστιάζοντας σε μακροχρόνιες συναλλαγές και όχι σε ευκαιριακές «αρπαχτές».
      - Προτεραιότητα μας  η θέσπιση Αντιδημαρχίας Αγροτικής Ανάπτυξης,  με στόχο   τη διαρκή επαφή με τους αγρότες, με τακτική ενημέρωση, διεκδικήσεις επιδοτούμενων δράσεων, ανάδειξη καινοτόμων πρακτικών.
      - Στήριξη της απασχόλησης, με βοήθεια στη δημιουργία νέων μονάδων και έμφαση στη μεταποίηση αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων. Ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος, καθώς και συμπλήρωση του με εναλλακτικές δραστηριότητες στα πλαίσια της πολυτομεακής  γεωργίας.
      -Την ανάπτυξη της περιφέρειας  και τον «επανεποικισμό» της υπαίθρου στο πλαίσιο ενός προγράμματος αειφόρου ανασυγκρότησης της χώρας.
       -Τη στροφή στην παραγωγή επώνυμων πιστοποιημένων προϊόντων και την ενίσχυση της ολοκληρωμένης διαχείρισης και της βιολογικής γεωργίας.
       - Δυναμική υποστήριξη των αγροτών και κτηνοτρόφων μας απ’ την Δημοτική Αρχή σε κάθε μέτρο της εκάστοτε κυβέρνησης ενάντιά τους.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ – ΦΥΣΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ
●    Αναμφίβολα η πρώτη νίκη των πολιτών, απέναντι στα οργανωμένα συμφέροντα, που έφεραν την χώρα - πριν από όλους  – στο σημερινό της κατάντημα, σε επίπεδο νομού, είναι η αποτροπή της κατασκευής της Μ.Ε.Α. – Χ.Υ.Τ.Υ. πάνω από τη λίμνη του Αλιάκμονα.  Σκάνδαλο πρώτου μεγέθους,  περιβαλλοντικό και οικονομικό, τεραστίων διαστάσεων, αφού καθιστούσε τους πολίτες όμηρους στις ορέξεις των εργολάβων για 25 χρόνια, με πολλά εκατομμύρια ευρώ «κεφαλικό φόρο».
●  Αναμφίβολα, η παύση της λειτουργίας της χωματερής μέσα στην κοίτη του Αλιάκμονα, τον Ιούνη του 2011, αποτελεί τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική αναβάθμιση, με θετικές συνέπειες στην ποιότητα ζωής των πολιτών της Ημαθίας. Αναμένεται σύντομα να αρχίσει το έργο της αποκατάστασης της ανενεργής χωματερής, και ταυτόχρονα η κατασκευή χώρου αναψυχής, που σε συνδυασμό με τις λίμνες του Αλιάκμονα, συνιστούν ένα μοναδικό τοπίο σπάνιας ομορφιάς, στα «χαμηλά» των Πιερίων. Νίκη των πολιτών της Ημαθίας, που δεν συμβιβάστηκαν και ηθική δικαίωσή τους !
●  Η λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων,  περιγράφεται με σαφήνεια στην ιεράρχηση των παρακάτω προτεραιοτήτων :
ü      Πρόληψη για Μείωση των παραγόμενων Απορριμμάτων.
ü      Επαναχρησιμοποίηση των απορριμμάτων.
ü      Ανακύκλωση στην πηγή.
ü       Λιπασματοποίηση και Καύση, μόνο  ότι απομένει.
ü      Θάψιμο σε ΧΥΤΥ, μόνο των υπολειμμάτων μετά  την επεξεργασία

●  Προγραμματισμός για εξοικονόμηση ενέργειας σε όλα τα δημοτικά και σχολικά κτίρια, καταγραφή των θερμικών απωλειών και πλήρη μελέτη θερμομόνωσης, ώστε  να γίνουν πρότυπα εξοικονόμησης και ορθολογικής ενεργειακής αξιοποίησης.
●  Εκπόνηση σχεδίου διαχείρισης του διαθέσιμου υδάτινου δυναμικού της περιοχής με γνώμονα τον περιορισμό των απωλειών και την ορθολογική εκμετάλλευσή του.
●  Εκπόνηση σχεδίου ανάπτυξης του παρόχθιου τμήματος του Αλιάκμονα, με δημιουργία πάρκου περιβαλλοντικής αγωγής και ήπιων δραστηριοτήτων.
●  Εξόρυξη μαρμάρου και πετρωμάτων με σεβασμό στο περιβάλλον, αφού η σημερινή πραγματικότητα στη λατομική δραστηριότητα δημιουργεί εύλογα τη δυσαρέσκεια των περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένων συμπολιτών μας.
 ●  Είμαστε αντίθετοι να κατασκευαστεί το γιγαντιαίο αιολικό πάρκο στο Βέρμιο, των 155 ανεμογεννητριών και των 160.000 τόνων μπετό στη κορυφογραμμή του βουνού. Υποστηρίζουμε την αιολική ενέργεια, αλλά με σεβασμό στο περιβάλλον.
●  Είμαστε αντίθετοι στο υπέρ - λατομείο εξόρυξης μαρμάρου, σε μορφή κονιάματος, στη δασική έκταση του Ξηρολίβαδου. Μαζί με τους κατοίκους της περιοχής θα αγωνιστούμε για τη ματαίωση του καταστροφικού σχεδίου.
●  Υπερασπιζόμαστε την πράσινη ενέργεια, με απόλυτο σεβασμό στην αειφορία, που μας έθρεψε για «γενεές επί γενεών»!  Διαφωνούμε με τους αεριτζήδες ψευδο - οικολόγους επενδυτές.

 ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ

Α. ΄Εργα που δεν ολοκληρώθηκαν:
●    ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΓΕΦΥΡΑΣ  ΑΦΩΝ  ΚΟΥΣΙΟΥ
       Οι αδελφοί  Κούσιου πριν από 5 χρόνια περίπου, έκαναν δωρεά στο Δήμο Βέροιας το ποσό των  2.500.000 €,  προκειμένου να αξιοποιηθούν  προς όφελος της πόλης. Επιλέχθηκε η κατασκευή γέφυρας στον Τριπόταμο, μεταξύ της συνοικίας του Προμηθέα και της πόλης στη θέση του «Κτηνιατρείου». Το έργο σιωπηρά έχει εγκαταλειφθεί. Είναι επίσης προφανές, ότι  δεν υπάρχουν αξιόπιστες απαντήσεις στο πώς είναι δυνατόν ένα έργο με διασφαλισμένες πιστώσεις, να  αστοχεί, προκαλώντας την οργή και την αγανάκτηση των πολιτών.
ΠΡΟΤΑΣΗ:
Κατ΄ αρχήν αποδίδουμε την οφειλόμενη συγνώμη προς τους ευγενείς δωρητές. Δεσμευόμαστε, ότι εφόσον μας ανατεθεί η ευθύνη, θα προσπαθήσουμε να αντιμετωπισθεί το όλο ζήτημα με τρόπο αξιόπιστο, αποτελεσματικό και κυρίως ωφέλιμο για την πόλη, ώστε η γέφυρα να ολοκληρωθεί στα πλαίσια της επιθυμίας των δωρητών, χωρίς επιπλέον περιττές δαπάνες.
●   ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ
      Ο προϋπολογισμός του υπόψη έργου έφτανε τα   6.200.000,00 €,  σαν ημερομηνία περαίωσης  τον Μάρτη του 2011. Το εργοτάξιο έχει εγκαταλειφθεί εδώ και πολλά χρόνια, όσα υλικά βρίσκονταν στο εργοτάξιο έχουν καταστραφεί και λεηλατηθεί.
ΠΡΟΤΑΣΗ:
Το έργο επιβάλλεται να  επαναξιολογηθεί, μετά την παραλαβή των εργασιών που έχουν ήδη εκτελεσθεί, ώστε να προκύψει το κόστος ολοκλήρωσής του. Κρίνεται σκόπιμο, πέραν του κατασκευαστικού κόστους του έργου, να εκτιμηθεί και το κόστος λειτουργίας του, αφού πρόκειται για έργο μεγάλης κλίμακας, το οποίο θα επιβαρύνει σημαντικά το Δήμο. Τέλος προτείνουμε να ανοίξει διάλογος, τόσο για περιορισμό της δαπάνης στον τομέα της κατασκευής , όσο και της λειτουργίας.
●   ΟΔΙΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ  ΟΙΚΙΣΜΟΥ  Κ. ΒΕΡΜΙΟΥ -  Α. ΒΕΡΜΙΟΥ 
       Το έργο αφορά στην κατασκευή ασφαλτοστρωμένου δρόμου συνολικού μήκους 18 km μεταξύ των οικισμών Άνω και Κάτω Βερμίου, με προϋπολογισμό έργου 1 .890.000 €. Το χρονοδιάγραμμα του έργου προέβλεπε, ότι το έργο θα ολοκληρώνονταν  τον  Ιούνιο 2007. Κατά την εξέλιξη της εργολαβίας παρουσιάστηκαν σημαντικά τεχνικά και διαχειριστικά ζητήματα, τα οποία δεν αντιμετωπίστηκαν από τον εργολάβο με «καλή πίστη», αλλά αντιθέτως, σύμφωνα με την έκθεση της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Π.Κ.Μ., κατεβλήθησαν στον εργολάβο χρήματα που δεν αντιστοιχούσαν στις προβλεπόμενες από τη μελέτη εργασίες. Το έργο έχει απενταχθεί από το πρόγραμμα χρηματοδότησης και ήδη, εδώ και έξι χρόνια εγκαταλειφθεί.
 ΠΡΟΤΑΣΗ:
Το έργο επιβάλλεται να  επαναξιολογηθεί, μετά την παραλαβή των εργασιών που έχουν ήδη εκτελεσθεί, ώστε να προκύψει το κόστος ολοκλήρωσής του, εν συνεχεία να αναζητηθούν νέοι πόροι χρηματοδότησης και να ολοκληρωθεί, αφού προηγουμένως ιεραρχηθούν οι προτεραιότητες των τεχνικών έργων του Δήμου.
      Είναι προφανές ότι ο χειρισμός των παραπάνω  έργων από πλευράς διοίκησης κρίνεται απόλυτα ανεπαρκής, αφού δεν υπάρχουν αξιόπιστες απαντήσεις στο πώς είναι δυνατόν έργα με εξασφαλισμένες πιστώσεις, να εγκαταλείπονται προκαλώντας σημαντική ζημία στο Δήμο. Η ευθύνη άσκησης ελέγχου των Δημοτικών έργων, είναι συνολική και αφορά και στην αντιπολίτευση, της οποίας η αδιαφορία στα υπόψη έργα, και όχι μόνο, ήταν παροιμιώδης !
Β. ΄Εργο σε εκτέλεση:
●  ΣΧΕΔΙΟ  ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ  ΑΣΤΙΚΟΥ   ΤΟΠΙΟΥ  ΣΤΗ  ΒΕΡΟΙΑ   
      Το σχέδιο αναβάθμισης του αστικού τοπίου της Βέροιας, είναι γνωστό ότι εκπονήθηκε κάτω από εξαιρετική πίεση χρόνου, προκειμένου να καλυφθεί ο αδικαιολόγητα χαμένος χρόνος, ώστε να ενταχθεί το προτεινόμενο έργο σε πρόγραμμα χρηματοδότησης. Συνεπώς η μελέτη εκπονήθηκε δίχως την απαραίτητη χρονική άνεση -που επιβάλλεται- όταν σχεδιάζονται τόσο σημαντικές αλλαγές που αφορούν στην καθημερινή δραστηριότητα των πολιτών, είτε στον εμπορικό τομέα, είτε στην κίνησή τους μέσα στην πόλη.
     Αναμφίβολα η καθαίρεση των στύλων της Δ.Ε.Η., η αύξηση του πρασίνου και η ανάπλαση των κοινόχρηστων χώρων, συνιστούν περιβαλλοντική αναβάθμιση του αστικού ιστού της πόλης.
     Τα λάθη είναι προφανή και αδικαιολόγητα, πλέον ορατά από τους πολίτες σε τμήματα του έργου που ήδη έχουν ολοκληρωθεί, ο αυθαίρετος περιορισμός του εύρους των οδών και των πεζοδρομίων, η αντιμετώπιση της «Βενιζέλου» σαν δρόμου αναψυχής, ο δραστικός περιορισμός των θέσεων στάθμευσης χωρίς εναλλακτική πρόταση, η υλοποίηση του έργου χωρίς κυκλοφορική μελέτη, οι παγίδες σε κάθε στροφή, η υπερβολική χρήση μπετό, συνιστούν ένα «προβληματικό» έργο, ανάξιο των προσδοκιών των πολιτών.    
Προτεινόμενα έργα:
1.    Ενεργειακή αναβάθμιση των δημοτικών κτιρίων και όσων η διοικητική μέριμνα ανήκει στο Δήμο Βέροιας.
2.    Κυκλοφοριακή μελέτη ρύθμισης των ζητημάτων που έχουν προκύψει από τις αυθαίρετες αλλαγές στα πλαίσια υλοποίησης του έργου της αστικής ανάπλασης της πόλης – προσδιορισμός χώρων στάθμευσης.
3.    Αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων που συναντούν οι πολίτες στη κίνηση τους μέσα στην πόλη. Θέσπιση ειδικού 7θέσιου αυτοκινήτου (Λευκό ταξί) προσαρμοζόμενο κατάλληλα για την μεταφορά ατόμων με αναπηρικά αμαξίδια. 
4.     Κατασκευή υπόγειου χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων στο πρανές του πάρκου «Αγ. Αναργύρων», με είσοδο από τη λεωφόρο Στρατού και δημιουργία πρασίνου στην οροφή του κτιρίου, τεκμηρίωση της πρότασης, ώστε να καταστεί δυνατή η αλλαγή χρήσης γης.
5.     Αξιοποίηση της «κοίτης του Τριποτάμου», που διασχίζει κατά μήκος την πόλη και παραμένει αναξιοποίητη, παρά τη φιλότιμη προσπάθεια εθελοντών συμπολιτών για δημιουργία περιπατητικών διαδρομών και χώρων αναψυχής καθώς και του ΄Αλσους Παπάγου.
6.    Μεταφορά του σταθμού λεωφορείων από το κέντρο της πόλης για μείωση του κυκλοφοριακού φόρτου.
ΕΠΙΠΛΕΟΝ:
-Αξιοποίηση του ντόπιου επιστημονικού-τεχνικού και εργατικού δυναμικού σε έργα του Δήμου.
-Δημιουργία  -με ενεργό ρόλο- Γραφείου Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων (μελέτες, έργα, συμμετοχή του Δήμου σε δράσεις κ.τ.λ.).
- Μελέτες για έργα από το Πράσινο Ταμείο.
-Διεκδίκηση αύξησης των κεντρικών αυτοτελών πόρων (ΚΑΠ) μέσω της ΚΕΔΕ υπέρ της τοπικής αυτοδιοίκησης.

   
ΧΩΡΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ - ΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗ
-Οποιαδήποτε νέα ένταξη περιοχής στο σχέδιο πόλης, πρέπει να γίνεται ως περιοχή αμιγούς κατοικίας, με όλες τις απαραίτητες κοινωνικές υποδομές, κοινόχρηστους χώρους πρασίνου και μικρά τοπικά κέντρα για την εξυπηρέτηση των κατοίκων και μόνον αυτών.      -  Αναπλάσεις με σχέδια που θα συμπληρώνουν  την κληρονομιά της πόλης , με υλικά της περιοχής που θα δένουν με το περιβάλλον και την ιστορία της.
  -Όλα τα νέα κτίρια που κατασκευάζονται θα πρέπει να τηρούν από το 2012 τον Κανονισμό Ενεργειακής Αποδοτικότητας  Κτιρίων.
      -Φύτευση όλων των χαρακτηρισμένων χώρων ως προκήπια και προσπάθεια αξιοποίησης για τον ίδιο σκοπό των  ακάλυπτων χώρων των πολυκατοικιών.
      -Δημιουργία εθελοντικών ομάδων πρασίνου σε κάθε μια από  τις συνοικίες ή γειτονιές του  Δήμου. Στόχος η αξιοποίηση και το «πρασίνισμα» κάθε ελεύθερου και ανεκμετάλλευτου χώρου.
    -Κατασκευή επιπλέον πεζόδρομων σε τμήματα οδών των συνοικιών Καλλιθέας, Προμηθέα , Εργοχωρίου κ.α.          -Δημιουργία  «τουριστικής» διαδρομής που θα ενώνει αρχαιολογικούς χώρους (Βεργίνα, Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας, Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας, Βήμα του Α. Παύλου κ.α.).
    - Μελέτη για την κατασκευή δικτύου ποδηλατοδρόμων, όπου είναι εφικτό στην πόλη, στις συνοικίες και στις δημοτικές κοινότητες.     - Χρηματοδότηση για ανασκευή του πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής, που είναι παρατημένο ή μετατροπή του σε πίστα ποδηλασίας, skateboard κ.τ.λ.
-Διεκδικούμε ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΑ  τα δύο κτίρια, του παλαιού και νέου Δικαστικού Μεγάρου  που εντάχθηκαν για πώληση στο ΤΑΙΠΕΔ, όπως και το χώρο του Στρατοπέδου, με τις εγκαταστάσεις του, που στέγαζε το Πανεπιστήμιο, αλλά και κάθε κενούμενου στρατοπέδου στην περιοχή του Δήμου.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ – ΑΡΧΑΙΟΛ/ΚΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

      Η ευρύτερη περιοχή του Δήμου Βέροιας κατέχει μια σημαντική θέση στην ιστορία της ανθρωπότητας: βρίσκεται κοντά στις Αιγές. Το ανάκτορο των Αιγών αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, ολόκληρος δε ο αρχαιολογικός χώρος της ευρύτερης περιοχής Βεργίνας – Παλατιτσίων προστατεύεται από την UNESCO. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι εργασίες αναστύλωσης του ανακτόρου των Αιγών, ενώ προβλέπεται επιτέλους να αποκτήσει και τρίτη διάσταση (όγκο) αναδεικνύοντας το μεγαλείο μνημείου.
Προτεινόμενες ενέργειες:
●   Απόλυτη στήριξη του έργου ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου της Βεργίνας και αδιάλειπτη χρηματοδότηση της επόμενης φάσης για την ολοκλήρωση του έργου.
●    Απόλυτη στήριξη στην ολοκλήρωση του νεοαναγειρόμενου μουσείου των Αιγών και ανάδειξη του συνόλου των ευρημάτων στο νέο μουσείο.
●   Ο νεολιθικός  οικισμός  Ν. Νικομήδειας, επιβάλλεται επιτέλους να αναδειχθεί, προκαλώντας το παγκόσμιο ενδιαφέρον, αφού πρόκειται για έναν από τους αρχαιότερους οικισμούς της ανθρωπότητας.
 ●   Ενότητα θρησκευτικού - πολιτιστικού ενδιαφέροντος, διαφορετικών δοξασιών με απόλυτη ανοχή της διαφορετικότητας,  «Βήμα Α. Παύλου»   -   «Μεντρεσέ Τζαμί - «Συναγωγή», με σημείο αναφοράς και παροχής πληροφοριών στο κτίριο του Δικαστηρίου στην πλατεία «Ωρολογίου».
●     Ανάδειξη του Αρχαιολογικού και Βυζαντινού μουσείου Βέροιας σε χώρους παρουσίασης του έργου όλων των πολιτιστικών δρώμενων της πόλης.
·              Δίκτυο τουριστικών σημείων, δημιουργία ηλεκτρονικού χάρτη, σε συνεργασία με την αρχαιολογία, τη μητρόπολη, τα τουριστικά πρακτορεία, τα ΚΤΕΛ και άλλους φορείς.
·               Πολιτιστική διαδρομή στο κέντρο της πόλης με ειδική σήμανση για τους επισκέπτες.
·               Στα πλαίσια της ποιοτικής ανάδειξης των τουριστικών και επισκέψιμων χώρων γενικότερα, είναι επείγουσα η κατασκευή  δημόσιων τουαλετών καθώς και η καθημερινή επιμέλεια των χώρων πρασίνου (χόρτα, σκουπίδια, κλπ) σε συνεργασία με τις Κινήσεις Πολιτών που μπορούν να δραστηριοποιηθούν εθελοντικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: